“Yenidoğan Çetesi” ve bebek ölümleri: 10 hastanenin ruhsatı iptal edildi

Kamuoyuna “Yenidoğan Çetesi” olarak yansıdı. Sağlık sisteminin açıklarından yararlanarak özel hastaneler üzerinden haksız kazanç sağlanması ve bazı bebeklerin ölümüne neden olunması nedeniyle olay kamuoyunda şok etkisi yarattı. İstanbul’da 112 Acil Çağrı Merkezi’nin kimi çalışanlarıyla ortak hareket ederek acil sağlık durumu olan bebekleri özel hastanelerin yenidoğan ünitelerine sevk ettiği, bundan haksız kazanç sağladığı ve bazı bebeklerin ölümlerine sebebiyet verdiği iddia edilen “çete” ile ilgili soruşturma Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nca başlatıldı. Soruşturmanın başlaması 2023 yılındaki bir CİMER şikayetine dayanıyor.

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu 2023 yılında yapılan bir Cimer şikayeti üzerine harekete geçildiğini açıkladı. Çeteyle ilgili soruşturma, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün ihbarı üzerine Büyükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’nın koordinasyonunda 21 Mayıs 2023 tarihinde başlatıldı. 20 Haziran 2023 tarihi itibarıyla iki ayrı operasyonla şüpheliler gözaltına alındı. Şüphelilerin avukatının soruşturmayı yürüten savcıyı tehdit ettiği haberleriyle olay 30 Ağustos 2024 tarihinde bir kez daha basına yansıdı.

Genişletilerek yürütülen soruşturma sonucunda Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından 16 Ekim 2024 tarihinde 400 sayfalık iddianame hazırlandı. İddianamede olayda adı geçen 19 hastane ve 22’si tutuklu 47 şüpheli yer alıyor .

İddianamede örgütün işletmesini devir aldıkları yeni doğan yoğun bakım ünitelerini 112 sevk sistemini bertaraf ederek doluluğunu sağladıkları, hastaların basamakları ile oynama yaparak SGK’dan üst sınırdan ödeme aldıkları, hastaların mevcut durumlarını evrak işlemlerine farklı yansıttıkları belirtildi.

Örgütün entübe olanı entübe olmayan şekilde, entübe olmayanı entübe olan şekilde gösterdiği ve kullanılmayan ilaçları kullanılmış kaydettiği, bu ve buna benzer farklı yöntemlerle evrak sahteciliği yapmak sureti ile SGK’ya fatura ettiği iddia edildi. İddianamede hastaların mevcut durumlarını olduğundan daha ağır göstererek daha uzun süre yatış sağlayıp SGK’dan yüksek ücret tahsil edildiği ve bazı hasta yakınlarından fazladan ücret adı altında para alınarak maddi çıkar elde edildiği ve SGK’nın dolandırıldığı kaydedildi.

İddianamede örgüt lideri ve yöneticilerinin elde ettikleri kârı çoğunluğu sağlık çalışanı olan örgüt üyesi şüphelilerle paylaştığı, hastane sahipleri ve başhekimlerinin örgüt hiyerarşisine dahil olmamakla birlikte örgüte yardım ederek kendilerinin de maddi çıkar sağladığı öne sürüldü.

Hastane yönetimlerinin örgüt ile elde edilen kârı oransal olarak paylaştığı, 112 sevk sistemi bertaraf edildiği için bebek hastaların uygun sağlık hizmeti almasını sağlayacak hastanelere sevki yerine şüphelilerin seçtiği örgüt adına kârlı gördüğü hastanelere yatışının yapıldığı da iddia edildi. İddianamede örgütün esas amacının bebeklerin sağlık durumunun iyileştirilmesi değil maddi olarak en fazla kazanç elde edilmesi olduğu vurgulandı.

Şüphelilerin yaptıkları işlemlerle yeni doğan yoğun bakım ünitelerinde elde edilen kazancı 3-4 katı artırdıkları da iddianamede yer aldı.

İddianamenin detaylarının basına yansıması ve kamuoyunda geniş yankı uyandırması sonucu olaya karıştığı iddia edilen 10 hastanenin ruhsatı iptal edildi.

Ruhsatı iptal edilen hastaneler şunlar: Özel Avcılar Hospital Hastanesi, Özel TRG Hospitalist Hastanesi, Özel Birinci Hastanesi, Özel Güney Hastanesi, Özel Bağcılar Medilife Hastanesi, Özel Beylikdüzü Medilife Hastanesi, Özel Reyap İstanbul Hastanesi, Özel Şafak Hastanesi Bağcılar, Özel Silivri Kolan Hospital Hastanesi ve Çorlu Reyap Hastanesi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu ve Adalet Bakanı Yılmaz Tunç ile bir araya gelerek konuyla ilgili bilgi aldı.

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu görüşmenin ardından yaptığı açıklamalarda Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın ne gerekiyorsa yapılması istediğini aktardı. Memişoğlu, “Sayın Cumhurbaşkanımız şunu söyledi; ‘Ben sonuna kadar arkanızdayım, benim insanlarımın en küçük canına, malına, herhangi bir şeyine zarar veren herkese gereğini yapın’ diye bizi talimatlandırmış durumdadır” dedi.

Sağlık Bakanı Memişoğlu, ruhrat iptalleriyle ilgili olarak da “On hastanenin şu anda hastane kimlikleri ellerinden alınmış durumda, artık hastane değiller” şeklinde konuştu.

CHP Genel Başkanı Özgür Özel de olayı araştırmak üzere bir milletvekillerinden bir heyet kurduklarını söyledi. Özgür Özel, olaya karışan hastanelerin bir gecede kamulaştırılması çağrısında da bulundu.

İstanbul Tabip Odası ise yaşananların sağlık sisteminden kaynaklandığına vurdu yaptı. Odadan yapılan açıklamada “Sağlığın alınır satılır bir meta, hastaların müşteri, sağlık kuruluşlarının ise ticarethane durumuna getirilmesinin sonucudur” denildi.