Güney Kore Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un muhalefeti demokrasiyi tehdit eden “devlet karşıtı güçler” olarak nitelendirerek sıkıyönetim ilan etmesi ülkede siyasi krize yol açtı.
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, Salı günü YTN televizyonundan canlı yayınlanan konuşmasında sıkıyönetim ilan etti. Yeol, muhalefet partilerini ülkeyi krize sürüklemek ve parlamento çalışmalarını felç etmekle suçladı. Özgür ve anayasal düzeni korumak için böyle bir önleme başvurmaktan başka çaresi olmadığını belirtti.
Yeol konuşmasında “Özgür Kore Cumhuriyeti’ni Kuzey Kore komünist güçlerinin tehdidinden korumak, halkımızın özgürlüğünü ve mutluluğunu yağmalayan aşağılık Kuzey Kore yanlısı devlet karşıtı güçleri ortadan kaldırmak ve özgür anayasal düzeni korumak için sıkıyönetim ilan ediyorum” ifadelerine yer verdi.
Devlet Başkanının konuşmasından sonra sıkıyönetim komutanı olarak atanan Genelkurmay Başkanı Orgeneral Park An-Su, 6 maddelik sıkıyönetim kararnamesi yayımladı. Kararnamede siyasi faaliyetler ve partiler, yalan propaganda, grevler ve toplumsal huzursuzluğu kışkırtan toplantılar yasaklandı.
Bunun üzerine Ulusal Meclis askerlerce kuşatıldı. Ana muhalefet partisi sıkıyönetim kararına itiraz etti. İktidar partisi de sıkıyönetim kararına katılmadığını açıkladı. Ana muhalefet partisi milletvekillerini ve halkı Ulusal Meclis’e çağırdı.
Barikatları aşarak parlamentoya giren milletvekilleri oturum düzenledi. Oturumda Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un ilan ettiği sıkıyönetim reddedildi.
Güney Kore Ulusal Meclis Başkanlığı Ofisi’nden yapılan açıklamada, ülkede ilan edilen sıkıyönetimin yapılan oylamanın ardından “hükümsüz” hale geldiği belirtildi.
Bunun üzerine Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, ilan ettiği sıkıyönetimi kaldırma kararı aldığını duyurdu.
Ulusal Meclis’te alınan karar sonrası sıkıyönetim birlikleri parlamento binasından geri çekildi.
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un ilan ettiği sıkıyönetim 1987 yılında parlamenter demokrasiye geçen Güney Kore’de o tarihten bu yana ilan edilen ilk sıkıyönetim kararı oluyor.
Güney Kore’de son olarak 1979’da uzun süre ülkeyi yöneten askeri diktatör Park Chung-hee suikasta uğradığında sıkıyönetim ilan edilmişti.
Güney Kore’de sıkıyönetim ilan ederek siyasi krize neden olan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol, 2022’de seçilerek göreve gelmişti.
Ancak muhalefetin Nisan ayındaki genel seçimlerde ezici bir zafer kazanmasından sonra gücünü büyük ölçüde kaybetti.
Yeol’un istediği yasalar parlamentodan geçemez hale geldi. Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol da muhalefetin geçirdiği yasaları veto ediyordu.
Borsa manipülasyonuyla da suçlanan Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un yolsuzluk skandallarıyla da başı dertteydi. First Lady’nin Dior marka bir çantayı hediye olarak kabul etmesi bu skandallardan sadece biriydi.
Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol geçen hafta televizyona çıkıp bu konuda özür dilemiş ve First Lady’nin görevlerini denetleyen bir büro kurduğunu açıklamıştı.
Sıkıyönetim ilanıyla yaşanan siyasi krizin ardından ana muhalefet partisi Devlet Başkanı Yoon Suk Yeol’un istifasını istiyor.