Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, İsviçre’nin Cenevre kentinde düzenlenen Kıbrıs görüşmelerinin ardından yaptığı açıklamada, tarafların “anlamlı bir ilerleme“ kaydettiğini belirtti.
Guterres’in çağrısı üzerine 17-18 Mart tarihlerinde Kıbrıs için düzenlenen gayri resmi görüşmelere Kıbrıs Cumhuriyeti ve adadaki Türk yönetiminin temsilcileri ile garantör ülkeler Türkiye, Yunanistan ve İngiltere katıldı.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre Guterres, görüşmelerde “yeni bir atmosferin” olduğunu vurgulayarak liderlerin dört girişim üzerinde uzlaşma sağladığını belirttti.
BM Genel Sekreteri bunları, iki bölge arasında dört geçiş noktasının açılması, mayınların temizlenmesi, gençlik konusunda teknik komite kurulması, madencilik alanlarına etkileri de dahil olmak üzere çevre ve iklim değişikliği konusunda girişimler; tampon bölgede güneş enerjisi ve mezarlıkların restorasyonu olarak sıraladı.
Görüşmenin ardından Kuzey Kıbrıs lideri Ersin Tatar gazetecilere, “İki seçenekle karşı karşıyayız: Ya tüm olumsuzluklara rağmen şu anki durumda devam edeceğiz ya da adanın geleceğini birlikte inşa edeceğiz” dedi.
Kıbrıslı Rum lider Nikos Christodoulides ise, görüşmeleri, “müzakereleri yeniden başlatmaya doğru atılmış ilk, olumlu adım” olarak nitelendirdi.
“Henüz orada değiliz ancak önemli bir ilk adım” diye ekledi.
Taraflar arasındaki bir sonraki görüşme Temmuz ayında gerçekleşecek.
BM Genel Sekreteri sıradaki adımları belirlemek üzere yeni bir kişisel bir temsilci atayacak.