Türkiye’de 1111 belediyeden yalnızca 273’ünün barınağı olduğu ve barınakların toplam kapasitesinin ise 89 bin 451 iken, sokakta yaşayan köpek sayısının ise yaklaşık 4 milyon olduğu açıklandı.
Hayvan Hakları İzleme Komitesi (HAKİM) ve Yaşamdan Yana Derneği, Türkiye’deki belediye hayvan barınaklarının durumunu ortaya koyan kapsamlı bir rapor yayımladı.
Rapor için toplam 1408 belediyeye CİMER üzerinden yapılan başvurular sonucunda, 1111 belediyeden yanıt alındı. Bu belediyelerden yalnızca 273’ü barınağa sahip olduğun tespit edilirken, en az 26 barınağın ruhsatsız olduğu ortaya çıktı. 838 belediye, barınaklarının olmadığı yönünde cevap verdi veya bununla ilgili bilgi paylaşmadı.
Raporda, 2 Ağustos 2024’te yürürlüğe giren yasa değişikliği ile belediyelere tüm sokak hayvanlarını toplama zorunluluğu getirildiği hatırlatarak, mevcut kapasite ile bunun uygulanabilir olmadığına dikkat çekilerek, ayrıca veteriner hekim ve personel eksikliği olduğunu da belirtiliyor.
Toplama sürecindeki usulsüzlükler ve şiddet riskinin yanısıra barınakların ziyarete kapalı olması, şeffaflık, bilgi edinme eksikliğine ve denetimsizlik sorunlarına dikkat çekilen raporda, çözüm konusunda şu öneriler yer aldı:
- Kısırlaştırma ve Aşılama Programları Hızlandırılmalı,
- Kısırlaştırma, Aşılama, Yerinde Yaşat Modelinin Yeniden Uygulanmalı,
- Barınakların Koşullarının İyileştirilmeli,
- Şeffaflık ve Hesap Verebilirlik: Belediyelerin hayvan hakları konusundaki uygulamaları düzenli olarak denetlenmeli ve bu denetimlerin sonuçları kamuoyu ile paylaşılmalıdır.
- Hayvan Üretimi ve Satışının Yasaklanmalı,
- Toplumsal Farkındalık ve Eğitim: Hayvan hakları konusunda toplumsal farkındalık artırılmalı, özellikle çocuklar ve gençler için eğitim programları düzenlenmelidir.
- Yuvalandırma Teşvik Edilmelidir.