Mayıs ayı enflasyonu: TÜİK; aylık yüzde 3,37 yıllık yüzde 75,45- ENAG; aylık yüzde 5,66 – yıllık yüzde 120,66

Mayıs ayı enlasyon rakamları açıklandı. TÜİK’e göre Mayıs ayında aylık enflasyon yüzde 3,37, yıllık enflasyon yüzde 75,45, oldu. ENAG (Enflasyon Araştırma Grubu) ise Mayıs ayında aylık enflasyonu yüzde 5,66, yıllık enflasyonu yüzde 120,66 olarak açıkladı.

TÜİK verilerine göre yıllık enflasyonda mayıs ayında 18 ayın zirvesi görüldü.

Mayıs ayında bir önceki aya göre fiyatı en fazla artan temel ürün başlığı, yüzde 15,51’lik oranla kakao oldu. İkinci sırada yüzde 12,03 ile erkek giyim olurken, üçüncü sırada yüzde 9,39’luk artışla kadın giyim yer aldı. Dördüncü sırada yüzde 9,27’lik artışla şarküteri ürünleri ve diğer et çeşitleri , beşinci sırada yüzde 8,82’lik artışla kahve, altıncı sırada yüzde 8,03’lük artışla okul öncesi eğitim ve ilköğretim yer aldı.

Yıllık olarak bakıldığında bir önceki yılın aynı ayına göre en az artış gösteren ana grup yüzde 50,85 ile giyim ve ayakkabı oldu. Buna karşılık, bir önceki yılın aynı ayına göre artışın en yüksek olduğu ana grup ise yüzde 104,80 ile eğitim olarak belirlendi.

Memur Maaşları ve Emekli Aylıkları

TÜİK’in Mayıs ayı enlasyonunu açıklamasıyla Temmuz ayında memur ve emekli aylıklarına yapılacak zam oranları da şekillenmeye başladı. Memur ve memur emeklisinin toplu sözleşme gereği ilk altı aydan doğacak enflasyon farkını da almaları gerekiyor. Bu nedenle altı aylık enflasyonun yüzde 15’i aşan bölümü enflasyon farkı olarak maaşlara yansıyacak. Buna göre Mayıs rakamları dikkate alındığında yılın ilk 5 ayı itibarıyla memur ve memur emeklileri en az yüzde 17,38 zam alacak. İşçi emeklisine verilecek zam ise şimdiden yüzde 22,72 oldu.

Memur maaşlarına ve emeklilerin aylıklarına Temmuz ayında yapılacak zam oranları 3 Temmuz’da açıklanacak Haziran ayı enflasyon rakamlarıyla netleşecek.

Etiketler