Kamuoyu araştırmalarına göre iktidar oyları eriyor

Son dönemde yapılan kamuoyu araştırmalarına göre iktidar partisi AKP’ye halk desteği azalıyor, ana muhalefet partisi CHP’ye ilgi de artıyor.

DİEN Anket Araştırma kuruluşunun “Mayıs 2025 Gündem Araştırması” da anketlerdeki ivmeyi destekliyor. Araştırmanın sonucuna göre CHP ile AKP arasındaki fark yüzde 10’a yaklaştı. AKP’nin ise yüzde 30’un altına indiği görülüyor.

Araştırma kapsamında sorulan “Bu pazar milletvekilliği seçimi olursa oyunuzu hangi partiye vermeyi düşünüyorsunuz?” sorusuna kararsızlar dağıtıldıktan sonra katılımcıların yüzde 36,8’i Cumhuriyet Halk Partisi (CHP), yüzde 27,1’i Adalet ve Kalkınma Partisi (AKP), yüzde 8,7’si Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi’ne (DEM Parti), yüzde 7,1’i Milliyetçi Hareket Partisi (MHP), yüzde 6,9’u İYİ Parti (İYİ), yüzde 5,5’i Zafer Partisi (ZP) yanıtını verdi.

En önemli sorun ekonomik kriz

Ankete katılanların “Sizce Türkiye’nin en önemli sorunları nelerdir?” sorusu da yöneltildi. Katılımcıların 72,8’i bu soruya “ekonomik kriz” yanıtını verdi. Katılımcılar Türkiye’nin en önemli sorunları arasında ikinci sırada yüzde 43,8 ile “Ekrem İmamoğlu’nun tutuklanmış olması”nı gösterdiler. Bunu, yüzde 38,9 ile “Gazeteciler, siyasiler ve gençlerin tutuklanması”, yüzde 32, 3 ile “Hak, hukuk, adalet eksikliği” izledi. önemli soru. Anketin Ekim 2024’ten bu yana siyasi gündemin başına yerleşmiş olan “Kürt sorunu”ndaki “silah bırakma” ve “PKK’nin kendisini feshi” konularına yer vermemiş olması dikkat çekiciydi.

Parlamenter sisteme dönmek isteyenler yüzde 65,8

DİEN Anket Araştırma’nın “Mayıs 2025 Gündem Araştırması”nda “Parlamenter Sisteme geri dönüşün gerekli olduğunu düşünüyor musunuz?” sorusuna katılımcıların yüzde 65,8’si “evet” yanıtını vardı. “hayır” diyenlerin oranı ise yüzde 23,1’de kaldı. Ankete göre erken seçim isteyenlerin oranı da yüzde 64,6.

DİEN’in Araştırması 28 Mayıs-1 Haziran 2025 arasında 16 il merkezi ve kırsal alanda ”yüz yüze” görüşme yöntemiyle toplam 2 bin 828 katılımcıyla ”yaş”, ”cinsiyet”, ”eğitim” ve ”gelir seviyesi” kotaları uygulanarak yapıldı.

Araştırma İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Adana, Kahramanmaraş, Diyarbakır, Erzurum, Trabzon, Samsun, Tekirdağ, Konya, Bursa, Eskişehir, Kayseri ve Van illerinde gerçekleştirildi.