İsviçre Parlamentosu, IŞİD’in 2014’te Sincar’da Êzidîlere karşı işlediği insanlık suçlarını soykırım olarak kabul etti. Bu kararla birlikte dünyada 3 Ağustos 2014’te Sincar’daki Êzidî kıyımını soykırım olarak kabul eden ülke sayısı yirmiyi aştı.
BİANET’te yer alan habere göre, İsviçre Parlamentosu, IŞİD’in Irak’ta Êzidî azınlığa karşı işlediği 2014 soykırımını resmen tanıdı. İsvçre Parlamentosu’ndaki oylamada 105 milletvekilinin lehte, 61’inin aleyhte oy kullandı, 27 milletvekili ise oylamaya katılmadı.
İlk olarak Avrupa Parlamentosu, Şubat 2016’da bu saldırıları soykırım olarak kabul ettti. Ardından Birleşmiş Milletler İnsan Hakları Konseyi, Haziran 2016’da yayımladığı raporda, IŞİD’in Êzidîlere karşı soykırım suçu işlediğini belirtti.
Bu tanımaların ardından, ABD, İrlanda, Kanada, Lüksemburg, Hollanda, Belçika, Almanya, İsviçre, Ermenistan, İngiltere ve Portekiz gibi yaklaşık 20 ülke, Êzidî soykırımını resmen tanıdılar.
Irak hükümeti ise Êzidî soykırımını henüz resmen tanımadı.
Êzidîler ve soykırım
Êzidîler, Irak’ta çoğunlukla Kürtçe konuşan etnik ve dinsel bir topluluk. Êzidî inancı tek tanrılı bir antik din olan Zerdüştlük’ün eski Mezopotamya dinlerinin günümüze ulaşan inançlarıyla birleşmesine dayanıyor. Êzidîlerin büyük bölümü Irak’ın târihte Asurlularla bağlantılandırılan Ninova ilinde yaşıyor. Êzidîlerin önemli bölümü Kürt kimliğini benimsemiş olmakla birlikte, Ninova dışında kendilerini Kürt olarak nitelemeyen Êzidîler de var.
Êzidîler, IŞİD’in 2014’ten başlayarak Suriye ve Irak’ta geniş toprak parçalarını ele geçirdiği yayılma döneminde Irak’ın Sincar bölgesinde zulme ve kıyıma uğradılar. 3 Ağustos 2014’te IŞİD militanları Sincar’ın kontrolünü ele geçirdi. Resmi kayıtlara göre, yaklaşık bin 290 silahsız sivil Êzidî katledildi. O tarihten bu yana Sincar’da 70’i aşkın toplu mezar ve çok sayıda tekil mezar keşfedildi.