Avustralya’daki bir laboratuvarda canlı virüs içeren yüzlerce şişenin kaybolduğu duyuruldu. Kayıp sişelerden 100’ünde ölümcül olan Hendra virüsü bulunuyordu.
Newsweek’te yer alan habere göre, canlı virüs şişelerinin kaybolması olayını Queensland Sağlık Bakanı Tim Nicholls açıkladı.
Tim Nicholls açıklamasında Hendra virüsü, Lyssavirüsü ve Hantavirüsü de dahil olmak üzere 323 canlı virüs örneğinin “biyogüvenlik protokollerinin ciddi şekilde ihlali” nedeniyle kaybolduğunu duyurdu.
Güvenlik ihlalinin 2023’ün Ağustos ayında öğrenildi. Kayıp şişelerden yaklaşık 100’ünün ölümcül Hendra virüsü içerdiği belirtildi.
Şişelerden 2’sinde Hantavirüs, 223’ün de ise Lyssavirüs örnekleri bulunduğu bildirildi.
Virüslerin nasıl kaybolduğu konusunda soruşturma başlatıldı.
Virüs örneklerinin Queensland Halk Sağlığı Viroloji Laboratuvarı’nda saklandığı dondurucunun bozulmasının ardından kaybolduğu ihtimali üzerinde duruluyor.
Queenland Sağlık Bakanı Tim Nicholls, “Laboratuvar, virüslerin güvenli depolama alanından kaldırılıp kaldırılmadığı ya da yok edilip edilmediği konusunda bir sonuca varamadı ancak bunların çalınmış gibi görünmüyor” açıklamasını yaptı.
Nicholls, bunların laboratuvardan çalındığına ya da herhangi bir araştırma laboratuvarında herhangi bir şekilde silaha dönüştürüldüğüne dair hiçbir kanıtına rastlanılmadığı söyledi.
Tim Nicholls, “Bir virüsü silaha dönüştürme süreci çok karmaşıktır ve amatörlerin yaptığı bir şey değildir” dedi.
Queensland hükümetinden yapılan açıklamada, virüslerin çok hızlı bir şekilde bozunması ve sonrasında insanlar için zararsız hale gelmesi nedeniyle toplum için bir risk bulunmadığı belirtildi.
Hendra virüsü ilk olarak 1990’ların ortalarında Avustralya’da birkaç atı enfekte edip öldürdükten sonra keşfedildi. Bu olaydan sonra Hendra virüsü az sayıda da olsa insanlarda da görüldü.
Hastalığa yakalanan insanlardan büyük bir kısmı hayatını kaybetti.
Cornell Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi Halk ve Ekosistem Sağlığı Bölümü öğretim üyelerinden Profesör Raina Plowright, daha önce Newsweek’e yaptığı açıklamada, Hendra virüsünün insanlardaki ölüm oranının yüzde 57 olduğunu söylemişti.
Hantavirüs kemirgenler tarafından taşınan ve yüzde 38 civarında öldürücü olan Hantavirüs Akciğer Sendromu’na neden olabiliyor. Kuduza benzeyen Lyssavirüs’ün de çok yüksek ölüm oranına sahip olduğu biliniyor.
Reading Üniversitesi Viroloji bölümü öğretim üyesi Ian Jones da bunların insanları enfekte ettiklerinde öldürebilecek hayvansal kökenli ciddi virüsler olduğunu, doğrudan temasla bulaştığını ve havadan yayılmadığını belirtti.
Queensland Hükümetinden yapılan açıklamada son beş yıldır insanlarda Hendra veya Lyssavirus vakalarına rastlanmadığı ve Avustralya genelinde Hantavirus enfeksiyonuna dair hiçbir rapor bulunmadığı vurgulandı.