#OtizmeKırmızıIşıkYak
Doğuştan gelen ve genellikle yaşamın ilk yıllarında fark edilen, karmaşık bir nöro-gelişimsel farklılık olarak tanımlanan otizm, 1985’te her 2.500 çocuktan 1’inde görülürken, günümüzde her 36 çocuktan 1’ine otizm tanısı konulmaktadır. Ancak otizmli bireyler, eğitimden istihdama, sosyal hayattan sağlık hizmetlerine kadar birçok alanda eşit haklara erişmekte zorlanıyor.
Son yıllarda otizmin bilinirliği ve farkındalığı artarken, otizmli bireyler hala sosyal ve çevresel engellerle karşılaşıp temel hak ve özgürlüklerine erişim konusunda zorluklar yaşıyor. 22 yıldır otizmli çocukların topluma kazandırılmasında önemli bir rol oynayan Tohum Otizm Vakfı, 2022 yılında başlattığı “Otizme Kırmızı Işık Yak” kampanyası ile otizmlilerin daha iyi anlaşılmasını ve toplumda kabul görmelerini sağlamaya odaklanıyor.
Tohum Otizm Vakfı, otizmli bireylerin ihtiyaçlarının daha iyi anlaşılması ve toplumsal kabulünün artırılması amacıyla Birleşmiş Milletler tarafından ilan edilen 2 Nisan “Dünya Otizm Farkındalık Günü”nde özel bir kampanya düzenliyor.
Kampanya kapsamında binalar kırmızı ışıkla aydınlatılacak, otizm hakkında bilgi veren etkinlikler düzenlenirken kampanya destekçileri #OtizmeKırmızıIşıkYak etiketi altında bir araya gelecek. Otizm İçin Farkındalık Yetmez, Kapsayıcı Bir Toplum Önemli!
Vakıf, otizmli bireylerin nitelikli eğitim, iş hayatında kabul ve toplumsal entegrasyon konularında yaşadığı zorlukları vurgulayarak, herkesin eşit haklara sahip olmasını savunurken dikkatleri farkındalıktan kapsayıcılığa doğru çekmek için çalışıyor.
Tohum Otizm Vakfı Genel Müdürü Burçak Karakaya, kampanyanın önemine dikkat çekerek şunları söyledi: “Otizmli bireylerle birlikte, her alanda farklılıkların kabul edildiği kapsayıcı bir dünya inşa etme vizyonuyla hareket ediyoruz. Otizmli bireylerin eğitim, iş ve sosyal hayatta eşit fırsatlara sahip olmaları için çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Otizm konusunda toplumsal farkındalığı artırarak hep birlikte daha kapsayıcı bir dünya yaratmak için çaba harcamaya devam ediyoruz.”