KPMG’nin “2024 Endüstriyel Üretim ve Otomotiv CEO Görünümü” raporuna göre endüstri üretimindeki CEO’ların neredeyse yarısı önümüzdeki üç yıl içinde şirketlerinin büyümesine yönelik en büyük tehdit olarak tedarik zincirlerindeki riskleri gösteriyor. Siber güvenliği tehdit olarak görenlerin oranı ise sadece yüzde 2’de kalıyor.
KPMG’nin, küresel endüstriyel üretim ve otomobil sektörlerindeki liderlerin görüşlerine dayanarak hazırladığı “2024 Endüstriyel Üretim ve Otomotiv CEO Görünümü” raporu yayımlandı. Raporda 11 farklı ülkede 120 endüstriyel üretim CEO’sunun katıldığı anket sonuçlarına da yer verilerek sektördeki dönüşüm potansiyeli ve karşılaşılan fırsatlar detaylı bir şekilde ele alınıyor.
Rapora göre sanayi üretimi sektöründeki CEO’ların yüzde 24’ü, kazançların yüzde 5’i aşacağını öngörüyor. Bununla birlikte CEO’lar, şirketlerini büyütmeyi hedeflerken karşılarına çıkabilecek çeşitli engellerin de bilincindeler. Sektördeki CEO’ların yüzde 74’ü ekonomik belirsizlikleri en önemli zorluk olarak gösterirken bunu yüzde 48 ile jeopolitik karışıklıklar ve yüzde 44 ile üretken Al ve diğer teknolojileri benimseme ve uygulama yarışı takip ediyor.
Sektördeki CEO’ların yüzde 44’ü ise önümüzdeki üç yıl içinde şirketlerinin büyümesine yönelik en büyük tehdit olarak da tedarik zincirlerindeki riskleri gösteriyor. Bunu yüzde 17 ile siyasi belirsizlikler ve yüzde 14 ile operasyonel riskler takip ediyor. Siber güvenliği tehdit olarak görenlerin oranı ise sadece yüzde 2’de kalıyor.
“Raporumuz liderler için önemli bir yol haritası sunuyor”
Raporu değerlendiren KPMG Türkiye Strateji ve Kurumsal Finansman Hizmetleri Bölüm Başkanı ve Endüstriyel Üretim Sektör Lideri Hande Şenova, “Bu raporumuzda endüstriyel üretimin mevcut dinamiklerini, liderlerin stratejik önceliklerini ve karşılaştıkları zorlukları net bir şekilde ortaya koyuyoruz. Yapay zekâ, sürdürülebilirlik ve tedarik zinciri yönetimi gibi kritik alanlarda sektörlerin dönüşümüne ışık tutan raporumuzda, özellikle üretken yapay zekânın öncelikli yatırım alanı olduğu ve ESG stratejilerinin uzun vadeli değer yaratma ve marka güvenilirliğini güçlendirmede hayati bir rol oynadığı görülüyor. Şirketlerin günümüzde sürdürülebilir büyüme ve rekabet avantajı elde etmek için stratejik esnekliklerini artırmaları ve yenilikçi teknolojilere daha fazla yatırım yapmaları gerekiyor.” dedi.
Üretken yapay zekâ en önemli yatırım önceliği
Ekonomik tablo belirsizliklerle dolu olsa da endüstriyel üretim CEO’ları, yapay zekâ gibi yenilikçi teknolojileri benimseyip, Endüstri 4.0’ın etkisiyle dönüşen üretim ve montaj süreçlerine daha derinlemesine entegre etmenin, gelecekte büyüme ve verimlilik için doğru yol olduğuna inanıyor. Hatta sektördeki CEO’ların yüzde 68’i en önemli yatırım önceliklerinin üretken yapay zekâ olduğunu belirtiyor.
Siber güvenlik önceliğini koruyor
Siber güvenlik, sektör için öncelikli bir konu olmaya devam ediyor. Siber saldırılar, üretimi durdurma ve tedarik zincirlerini aksatma riski nedeniyle, endüstriyel üretim sektöründe operasyonların vazgeçilmez bir parçası olarak öne çıkıyor. Sektördeki CEO’ların yüzde 51’i bu konuda iyi bir şekilde hazırlıklı olduklarını belirtirken yüzde 38’i ise ne az hazırlıklı ne de tamamen hazırlıklı olduklarını söylüyor.
Yeni teknolojiler istihdamı azaltmayacak
Endüstriyel üretim süreçleri de geniş bir yelpazede insan yeteneklerine dayanıyor. Yapay zekâ ve ileri teknolojilerin yükselişine rağmen, sektördeki CEO’ların yüzde 76’sı bu gelişmelerin toplam istihdamı azaltmayacağını, ancak beceri geliştirme ve mevcut kaynakların yeniden yönlendirilmesini beraberinde getireceğini düşünüyor. Yetenek yönetimi gündemde öncelikli bir yer tutarken, CEO’lar nesiller arası dinamiklerin dikkat gerektirdiğini fark ediyor.
