Dünya Sağlık Örgütü, Maymun Çiçeği Hastalığı için küresel acil durum ilan etti

Afrika kıtasında yayılan ve ölümlere neden olan Maymun Çiçeği Hastalığı (mpox) için harekete geçti. Dünya Sağlık Örgütü, Afrika’da mpox vakalrındaki artış nedeniyle küresel öneme sahip halk sağlığı acil durumu ilan etti.

Dünya Sağlık Örgütü, Afrika’daki durumu ve hastalığın yayılım sürecini görüşmek üzere toplandı. DSÖ Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, toplantının ardından yaptığı açıklamada, 2022 yılında görülen hastalığın bu yılın başından itibaren yeniden artış gösterdiğine dikkat çekti. Ghebreyesus, Afrika kıtasında ve ötesinde daha fazla yayılma ihtimalinin endişe verici olduğunu, salgının durdurmak ve ölümleri önlemek için suluslarararası bir müdahalenin gerektiğini söyledi.

Maymun Çiçeği Hastalığı yüzünden 2024 yılının başından bu yana 500’ün üzerinde kişi hayatını kaybetti. Bu yılın başından beri bildirilen vakaların yüzde 96’sı Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde kaydedildi. Demokratik Kongo Cumhuriyeti’nde 2024 yılında 14 bin vaka tespit edildi. Hastalık kısa süre önce Ruanda, Burundi, Uganda ve Kenya’da da ilk kez görüldü.

Mpox hastalığına monkeypox (maymun çiçeği) virüsü neden oluyor. Maymun çiçeği virüsü, çiçek hastalığı ile aynı grupta bulunuyor ama onun kadar tehlikeli değil.

Başlangıçta sadece hayvanlardan insanlara bulaşan virüs ama artık insandan insana da bulaşabiliyor.

Hastalığın ilk belirtiler arasında ateş, baş ağrısı, şişlikler, sırt ağrısı ve kas ağrıları yer alıyor.

Ateş düştükten sonra, genellikle yüzde başlayıp vücudun diğer bölgelerine, en yaygın olarak da avuç içlerine ve ayak tabanlarına yayılan bir döküntü gelişebiliyor.

Aşırı kaşıntı yapan veya ağrılı olabilen döküntüler değişip farklı aşamalardan geçebiliyor ve sonunda kabuk oluşturup dökülüyor. Bazen döküntüler deride iz bırakabiliyor.

Enfeksiyon genellikle kendiliğinden iyileşiyor ve yaklaşık 14-21 gün sürüyor.

Ciddi vakalarda lezyonlar tüm vücuda, özellikle de ağız, göz ve cinsel organlara yayılabiliyor.

Mpox, enfekte kişiyle yakın temas yoluyla insandan insana yayılıyor. Cinsel ilişki, cilt teması ve enfekte kişinin yakınında konuşmak veya nefes almak da buna dahil.

Virüs açık yaralar, solunum yolu ya da gözler, burun veya ağız yoluyla da bulaşabiliyor.

Virüsün bulaştığı çarşaf ve nevresim, giysiler ve havlular gibi nesnelere dokunarak da hastalık yayılabiliyor.

Mevcur çiçek aşılarının mpox’a karşı yüzde 85 oranında koruma sağladığını belirtiliyor.