Ambulans Hizmetleri Derneği, ambulansların yüzde 75’inin hizmet dışı kalabileceğini açıkladı.

Sağlık Bakanlığı’nın 08 Ocak 2025 tarihli Resmi Gazete’de yayımladığı “Sağlık Bakanlığı Ambulanslar ve Acil Sağlık Araçları ile Ambulans Hizmetleri Yönetmeliği”, ile her ambulans servisine doktor bulundurma zorunluluğu getirdi.

Ambulans Hizmetleri Derneği, kararın uygulanabilir olmadığını açıklayarak, yeni yönetmelik ile Türkiye genelindeki ambulans hizmetlerinin yüzde 75’ini sistem dışına itileceğini ve milyonlarca vatandaş için kritik sağlık hizmetlerini erişilmez hale geleceğini belirtti.

Ambulans Hizmetleri Derneği Başkanı Süleyman Ören, her ambulans servisine doktor bulundurma zorunluluğu getirilmesinin uygulanabilir olmadığını ifade ederek, “Türkiye’de ambulans servislerine 1000 doktor istihdam edilmesi gerekiyor. Ancak mevcut durumda Ankara 112’de yalnızca 6 doktor, İzmir’de ise 2 doktor ile yüzlerce ambulans hizmet veriyor. Böyle bir insan kaynağı olmadığı için bu karar, hizmet maliyetlerini artıracak ve hizmetin sürdürülebilirliğini olumsuz etkileyecek.” dedi.

Taşrada Büyük Mağduriyet Kapıda

Süleyman Ören,  “Yeni düzenlemeler, özellikle taşrada vatandaşın en temel sağlık hakkına ulaşmasını imkânsız hale getiriyor. Ambulansların yüzde 75’i kapanma tehlikesiyle karşı karşıya. Bu, sadece araç sayısında değil, nitelikli sağlık personelinde de büyük bir kayıp demek. Yaklaşık 6 bin sağlık çalışanı işsiz kalacak ve hizmet kapasitesi ciddi şekilde düşecek.” dedi. 

Basın Açıklaması ile Tepki Gösterildi

Ambulans Hizmetleri Derneği, Sağlık Bakanlığı önünde düzenlediği basın açıklamasıyla yönetmeliğe olan tepkisini dile getirdi. Süleyman Ören, vatandaşların sağlık hakkının korunması adına hukuki süreç başlattıklarını açıkladı. Başkan Ören,  “Bu yönetmelik, kamu yararına aykırıdır. Danıştay’a başvurumuzu yapmış bulunuyoruz ve mücadelemiz devam edecektir.” Dedi.