2025 yılında çalışanların vergi yükü artacak!…

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK’e göre, 2025 yılında çalışanların vergi yükü artacak.

2025 gelir vergisi tarife dilimleri hakkında DİSK Yönetim Kurulu adına DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu bir açıklama yaptı.

2025 gelir vergisi vergi tarife dilimleri, Cumhurbaşkanı, vergi tarife dilimlerinin belirlenmesinde yetkisini kullanmadı ve ilk vergi dilimi 158 bin TL olarak belirlendi. Cumhurbaşkanı yetkisini kullansaydı, gelir vergisi ilk tarife dilimi 237.000 TL olabilirdi. Cumhurbaşkanı bu yetkiyi 2025 yılında da kullanmadı ve işçilerin erkenden üst vergi dilime girmesini engellemedi.

Asgari ücret kadar artış

2000 yılında 2.500 TL olan ilk vergi tarife dilimi, yeniden değerleme oranına göre artırılsaydı 2025’te ilk vergi tarife dilimi 415.337 TL olarak uygulanmalıydı. Oysa 2025 için ilk vergi dilimi 158.000 TL olarak saptandı. Yeniden değerleme oranına göre olması gereken ilk vergi tarife dilimi ile mevcut ilk vergi tarife dilimi arasında 257.337 TL’lik bir fark oluştu.

Öte yandan pek çok ücretli asgari ücret civarında bir ücretle çalışırken ilk vergi tarife diliminin asgari ücret kadar artırılmaması ücretlerin daha erken yüksek oranlarda vergilendirilmesine yol açıyor. Yıllardır asgari ücret ve gelir vergisi ilk tarife dilimi arasındaki makas kapanıyor. 2000 yılında 2.500 TL olan en düşük vergi tarife dilimi, 114 TL olan brüt asgari ücretin 21.9 katıydı. 2025 yılı için belirlenen 158.000 TL’lik ilk vergi dilimi ise 2025 brüt asgari ücretinin (26.005,50 TL) 6,1 katına kadar geriledi.

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, asgari ücretin enflasyona ezdirilerek yüzde 30’luk artışla belirlendiği ve gelirde adaletin sağlanmadığı bu dönemde işçilerin alım gücünü az da olsa koruyacak bir diğer uygulama olan vergi dilimleri tarifelerinde anlamlı bir artış yapılmadığına dikkat çekti.

Çerkezoğlu, Türkiye’de vergi yükü giderek daha fazla işçilerin, emekçilerin, emeklilerin dar gelirlilerin omuzlarına yıkıldığına işaret ederek, “Vergide adalet her gün biraz daha bozulmaktadır. Bu kadar yüksek enflasyon ortamında, yıl içinde bir üst vergi dilimine girdiği için eline geçen ücreti düşen işçilerin geçim mücadelesi daha da zorlaşmaktadır.”

“Gelirde Adalet, Vergide Adalet” istediklerini vurgulayan DİSK, şu önerilerde bulundu:

  • Gelir vergisi tarife dilimleri yeniden değerleme oranında (asgari ücret artışından az olmamak kaydıyla) artırılmalıdır.
  • Asgari ücret istisnası vergiden değil, matrahtan indirim yoluyla uygulanmalıdır.
  • Asgari ücret sonrası ilk gelir vergisi tarife oranı ücretliler için yüzde 10’a düşürülmelidir.
  • İşverenlere uygulanan 5 puan SGK prim desteği çalışanlara da uygulanmalıdır.
  • Çağ dışı damga vergisi kaldırılmalıdır.