gazetsanal.com
SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği ve Operation 1325’ün iş birliğiyle kadınların sosyal medyada eşitlik ve hak taleplerini etkin bir şekilde dile getirmek amacıyla, “Kadın SES’i” projesini hayata geçirildi.
Proje ile sosyal medyada az olan kadın kullanıcı sayısını arttırarak, daha eşitlikçi ve özgürlükçü bir ortam yaratmak.
Kadın SES’i projesi yürütücüsü ve SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği Kurucu Başkanı Gülseren Onanç, Türkiye’de kadınların hem geleneksel hem de sosyal medyada görünürlüklerinin eşitlikten çok uzak olduğu için bu projeyi başlattıklarını söyledi.
Onanç, bu konuda şunları söyledi: “Kadınlar, bu mecralarda daha çok kadına yönelik şiddet haberleriyle kendilerine yer bulabiliyorlar. Erkeklerin egemen olduğu bu alanda, kadın ve LGBTİ+ düşmanı bir dil hakim. Sosyal medyada kadın kullanıcı sayısı istenilen düzeyde değil. SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği olarak toplumsal cinsiyet eşitliğini bu alanda da sağlamak ve sosyal medyada kadınların sesinin daha etkili ve gür çıkması için çaba harcayacağız. Sosyal medyayı kadınların, kız çocuklarının, LGBTİ+ hak savunucularının, barış ve iklim aktivistlerinin daha yüksek sesle konuştukları ve daha fazla insana ulaştıkları bir yere dönüştürmek için harekete geçtik. Amacımız, eşitlik ve özgürlüğe dair tüm konuları yüksek sesle konuşabildiğimiz, tartışabildiğimiz ve ortak kararlar alabildiğimiz bir platform yaratmak.”
SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği ile İsveç merkezli sivil toplum kuruluşu Operation 1325’in ortaklaşa yürüttüğü proje, Türkiye’de kadınların hak ve eşitlik taleplerine ilişkin kamuoyunda farkındalık yaratmayı amaçlıyor.
#YükseltSesiniDünyaDeğişsin etiketiyle “Kadın SES’i” projesi çerçevesinde Kadın SES’i Elçileri on ay boyunca yaratıcı sosyal medya kampanyalarının üretilmesinde ve yaygınlaşmasında aktif rol oynayacak.
Gazeteci, akademisyen, sivil toplum temsilcileri, aktivistler ve cinsiyet eşitliğine duyarlı sanatçılardan oluşan Kadın SES’i Elçileri; sosyal medyanın etkin kullanımı, toplumsal cinsiyet, barış ve sürdürülebilirliğe ilişkin konuları derinlemesine tartışacak ve her ay düzenlenecek olan sosyal medya kampanyalarına yönelik içerik geliştirecek.
Bu buluşmalarda, “Kadın SES’i Elçileri”nin cinsiyet eşitliği savunuculuğuna katkı sağlamak adına sosyal medya kullanımlarının geliştirilmesi de hedefleniyor.
Kadın SES’i Projesi Elçileri
Kadın SES’i Elçileri arasında; Meltem Cumbul, Burcu Karakaş, Evrim Kepenek, Mehveş Evin, Emine Uçak, Banu Tuna, Ayşegül Doğan, Seren Selvin Korkmaz, Esra Elmas, Pınar Akpınar, Dilara Gök, Şehnaz Kıymaz Bahçeci, Gülsüm Kav, Yasemin Öz, Hülya Tanrıöver, Elif Doğan, Alev Akın, İlayda Eskitaşçıoğlu, Menekşe Kızıldere ve Itır Erhart yer alıyor.
Kampanyalarda Kullanacak Temalar
Sosyal medya kampanyalarında hedeflenen temalar ise şöyle: Toplumsal Cinsiyet Eşitliğinde Türkiye’nin Karnesi: Değişim Nasıl Sağlanır?, Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden Covid-19: Pandemi Süresince Kadın, Kadınların Siyasette Temsili ve Önündeki Engeller, Kadına Yönelik Şiddet ile Mücadele ve Kadın Hareketi, İş Yaşamında Cinsiyet Uçurumu Nasıl Önlenir?: Tedbirler ve Teşvikler, Medyada Cinsiyet Eşitsizliği ve Kadın Gazeteciler, Toplumsal Cinsiyet Perspektifinden İklim Değişikliği ve Acil Yapılması Gerekenler, LGBTİ Hakları, Nefret Söylemi ve Ayrımcılık, Mültecilik, Barış ve Güvenlik, BM 1325 Kararının Uygulanması.
Sosyal Medyada Kullanımında Cinsiyet Eşitsizliği
We Are Social 2020 Türkiye Sosyal Medya Kullanım İstatistikleri’ne göre sosyal medya kullanımında cinsiyet eşitsizlikleri şöyle:
Facebook’ta kullanıcı sayısının yüzde 36’sı kadın, yüzde 64’ü erkek:
Instagram’da Kullanıcı sayısının yüzde 42,1 kadın yüzde 57,9’u erkek
Twitter’da kullanıcı sayısının yüzde 21,6’sı kadın, yüzde 78,4’ü erkek
Bu verilere göre sosyal medyada kullanım açısından cinsiyet eşitsizliğinin belirgin biçimde görüldüğü alan twitter.
SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği
SES Eşitlik ve Dayanışma Derneği, toplumsal cinsiyet eşitliğini sağlamak ve Sürdürülebilir Kalkınma Amaçları’na ulaşmak üzere aktif vatandaşlığı destekleme misyonuyla eşitlik ve dayanışma değerlerini savunmak amacıyla kuruldu. https://sesdernegi.org/
Operation 1325
Operation 1325, Birleşmiş Milletler’in bin 325 numaralı kararını uygulamak hedefiyle, kamuoyunu, karar alan liderleri ve sivil toplumu etkileyecek tartışma ve diyalog kanallarını genişletmek amacıyla çalışmalar yapıyor.