Beyrut’un liman bölgesinde meydana gelen patlama 100’den fazla kişinin ölümüne 4 bin kişinin de yaralanmasına yol açtı.
Patlamada yaralananlar arasında 6 Türk de bulunuyor.
Beyrut Valisi Marwan Aboud ise patlamanın şehre verdiği maddi zararın 3 ile 5 milyar dolar arasında olduğunu tahmin ettiğini söyledi. Aboud, bu sayıya mühendislerin ve teknik ekibin yaptığı inceleme sonucu ulaştıklarını belirtti.
Patlama nasıl meydana geldi?
Lübnan Başbakanı Hasan Diyab, patlamanın meydana geldiği liman bölgesinde tahminen 2 bin 750 ton tehlikeli bir madde olan amonyum nitratın gerekli güvenlik önlemleri alınmadan depolanmış olduğunu açıkladı.
Lübnan Başbakanı Hassab Diab, patlamanının sorumlularının, bunun bedelini ödeyeceğini belirterek ”2014’ten beri orada bulunan bu tehlikeli depo ile ilgili gerçekler açıklanacak ve hiçbir soruşturmayı engellemeyeceğim” dedi.
Diyab, patlamanın bir saldırı olup olmadığı ya da arkasında siyasi neden bulunup bulunmadığı konusunda ise bir yorum yapmadı.
Lübnanlı yetkilier, patlamaya yeterli güvenlik önlemenin alınmadığı için bu tehlikeli maddenin yol açmış olabileceğini tahmin ediyor.
Amonyum nitrat.
Füze ve gübre üretiminde kullanılan ve güçlü bir oksidan olan amonyum nitratın yüksek sıcaklıklarda patlayabildiği belirtiliyor.
Uzmanlar, normal depo koşullarında ve normal sıcaklıkta amonyum nitratın patlama riski bulunmadığını belirttiyorlar. Ancak, meydana gelen kücük bir patlamaya amonyum nitratın reaksiyon göstermiş olabileceğini belirtiyorlar.
Amonyum nitrat Beyrut’a nasıl geldi?
Bu kadar yüksek miktardaki amonyum nitratın Beyrut’ta bulunmasının sebebinin ise 2013 yılında farklı gerekçelerle yoluna devam etmesine izin verilmeyen bir yük gemisi olduğu belirtiliyor.
Gürcistan’dan Mozambik’e doğru yola çıkan geminin yolculuğu sırasında Beyrut limanına uğradığı, geminin bazı yasal eksiklikler nedeniyle yola devam etmesine izin verilmediği, ancak mürettebatın haklarında yasal işlem başlatıldıktan sonra ülkeden çıkışına izin verildiği belirtiliyor. Bunun üzerine işletmecisinin de gemiyi kendi haline terkettiği, tehlikeli patlayıcının bulunduğu geminin bir depoya çekildiği bildiriliyor.
6 Türk vatandaşı da yaralandı
Türkiye Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da patlamada 6 Türk vatandaşının yaralandığını, 5 kişinin hafif yaralı olduğunu Twitter hesabından açıkladı.
Patlamada hükümet binası, Finlandiya Büyükelçiliği ve eski Başbakan Saad Hariri’nin rezidansı da hasar gördü. Birleşmiş Millerler’in (BM) barış misyonu UNIFIL’e bağlı bir geminin de zarar gördüğü ve mavi bereli askerler arasında da yaralananlar olduğu belirtildi.
Beyrut limanını tamamen enkaza çeviren patlamanın Beyrut çevresindeki yerleşim birimlerinde de hasara yol açtığı açıklandı.
Trump, saldırı gibi.
ABD Başkanı Donald Trump, “bunun bir saldırı gibi göründüğünü, bazı ABD’li generallerle görüştüğünü ve onların bir tür bomba olduğunu düşündüğünü” söyledi.
Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar.
Güvenlik uzmanı Abdullah Ağar twitter hesabından patlama ile ilgili dikkat çeken dair görüntü paylaştı. Ağar paylaşımında, “Artık nasıl yorumlarsanız! Uçan cisim sol çaprazdan patlama-yangın bölgesine giriyor ve hemen ardından o korkunç patlama gerçekleşiyor.” ifadelerini kullandı.
Görgü tanıkları
Bazı görgü tanıkları, kentte büyük yıkıma yol açan ve 240 km uzaklıktaki Kıbrıs’ta bile hissedilen patlama için “Atom bombası gibiydi” dedi.
Bir diğer görgü tanığı ise “2006’daki savaşta 30 günde yaşadığımız yıkımı bir patlamada yaşadık” diye konuştu.
Beyrutlular görüntülerin ilk anda hafızalarında iç savaş yıllarını ve İsrail’in hava saldırılarını canlandırdığını söyledi.