İklim krizi dünyanın karşı karşıya bulunduğu en önemli sorunlardan. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres de 5 Haziran Dünya Çevre Günü’nde yaptığı konuşmada bu soruna dikkat çekti. Guterres, dünyayı iklim krizinin yıkıcı etkilerinden kurtarmak için fosil yakıt şirketlerinin reklamlarının yasaklanması gerektiğini söyledi.
BBC Türkçe’de yer alan habere göre Guterres, kömür, petrol ve gaz şirketlerini iklim değişikliği konusunda onlarca yıldır gerçeği çarpıtan ve halkı yanıltan “iklim kaosunun mafya babaları” olarak nitelendirdi.
Küresel ısınmanın önemli bir bölümünden sorumlu olan fosil yakıt endüstrisine bugüne kadar yaptığı en sert eleştiriyi yönelten BM Genel Sekreteri Guterres.tütün reklamlarının halk sağlığına etkisi nedeniyle yasaklanmasına benzer şekilde, fosil yakıtlar için de bir yasağın uygulanması gerektiğini belirtti.
Guterres tüm ülkeleri, medya ve teknoloji kurumlarını fosil yakıtların reklamlarından acilen uzaklaşmaya çağırdı.
Guterres konuşmasında şu görüşlere yer verdi:
“On yıllardır ilerlemeyi engellemek için amansız bir gayret gösteren fosil yakıt endüstrisiyle doğrudan yüzleşmeliyiz.”
“Kömür, petrol ve gaz endüstrisinin lobiciliği, yasal işlemleri ve kitlesel reklam kampanyalarını kullanarak yeşil aklama yapıtor.”:
“Her ülkeyi fosil yakıt şirketlerinin reklamlarını yasaklamaya çağırıyorum.”
“Tüm basını ve teknoloji şirketlerini fosil yakıt reklamlarını bırakmaya çağırıyorum.”
Guterres’in bu sözleri gezegenimizin rekor düzeyde ısındığını gösteren yeni çalışmaların ardından geldi.
AB’nin iklim hizmetlerinden elde edilen veriler, son 12 ayın her birinin, yılın o dönemi için yeni bir küresel sıcaklık rekoru kırdığını doğruluyor.
Yüksek sıcaklıklar insan kaynaklı iklim değişikliğinden kaynaklanıyor ancak aynı zamanda El Nino hava olayı da bu sıcaklık artışlarına son yıllarda kısmen katkı sağladı.
El Nino etkisi yakında geçmeye başlayacak olsa da uzun vadede sıcaklıklar atmaya devam edecek.
15 ülkedeki 42 kurumda çalışan 57 bilim insanından oluşan uluslararası bir ekip tarafından hazırlanan son analize göre 2023 yılında küresel yüzey sıcaklığı 1850-1900 ortalamasının 1,43 santigrat derece üzerinde gerçekleşti. Bunun 1,31 derecesi insan kaynaklıydı.
Analiz ayrıca 1.5 derecelik küresel ısınmaya sürüklenmeden önce ne kadar karbondioksit salınabileceğini belirten kalan karbon bütçesinin, sadece 200 gigaton (milyar ton) civarında olduğunu, yani mevcut emisyonların yaklaşık beş yıllık değerinde olduğunu gösteriyor.
Analiz iklim eyleminin sera gazı emisyonundaki artışı yavaşlatsa da, insan eyleminin neden olduğu küresel ısınma seviyesinin geçen yıl artmaya devam ettiğini ortaya koyuyor.
Araştırmacılara göre küresel sıcaklıklar hâlâ yanlış yönde ve her zamankinden daha hızlı ilerşiyor.