HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.
gazetesanal.com
Amerikalılar şimdi onu konuşuyor… Demokrat Parti’nin başkan adayı Joe Biden, yardımcılığına California Senatörü 55 yaşındaki Kamala Harris’i seçtiğini açıkladığında dünyada da en çok konuşulan isimlerden biri oldu.
Kamala Harris, aslında kendisi de başkanlık için aday adayıydı. Joe Biden’ın da rakibiydi. Demokrat Parti’nin başkan adaylığı için yarıştılar. Hatta Demokrat Parti’nin aday adayları arasındaki bir tartışma programında Joe Biden’a sert eleştiriler yapmıştı. Harris, o tartışmada Biden’ın 1970’lerde siyahi öğrencilerin okul otobüslerine dahil edilmesini amaçlayan programa o yıllarda karşı çıktığını hatırlatmıştı. Biden’ı ırkçı vekillerle iş ilişkisi kurduğu ve kamu dostu olmayan politikalar izlediği gerekçesiyle de eleştirmişti. Ancak, süreç Harris’in istediği şekilde yürümedi. Kamala Harris ön seçimlerde gerekli desteği alamayınca yarıştan Biden lehine çekildi.
Kamala Harris, şimdi Joe Biden ile birlikte Beyaz Saray’a başkan yardımcısı olarak gitmek için Başkan Donald Trump’a karşı yarışacak. Seçimi Joe Biden kazanırsa, o da ABD’nin ilk kadın ve ilk siyahi başkan yardımcısı olacak.
Afrika ve Asya kökenli
Kamala Harris, California eyaletinin Oakland kentinde Jamaikalı bir baba ve Hintli bir annenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Annesi meme kanseri üzerine çalışan bir bilim kadını, babası da ekonomi profesörüydü. Akademisyen bir ailenin çocuğu olarak iyi bir eğitim aldı. ABD’de genellikle Afrika kökenlilerin eğitim kurumu olarak bilinen Howard Üniversitesi’nde siyaset bilimi ve ekonomi okudu. Daha sonra San Francisco yakınlarındaki Hastings College of Law’da hukuk derecesini tamamladı.
Harris, 2003 yılında San Francisco bölge savcısı oldu. Bu görevi 13 yıl sürdürdü. Suça taviz vermeyen bir savcı olarak ün yaptı. Kararları övüldüğü kadar eleştirildi de. İlk kez uyuşturucu suçu işleyenlerin topluma kazandırılması gibi reformcu girişimlere de imza attı.
Kamala Harris, 2016 yılında Demokrat Parti’den California Senatörü seçildi.
1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan tasarıya destek verdi
Kamala Harris, daha çok iç siyasi tartışmalarla öne çıkan bir isim. Dış politika konusundaki görüşleriyle bilinen bir siyasetçi değil. Ancak dış politika konularında da zaman zaman sert eleştiriler yaptı. Kamala Harris, Türkiye’yi de yakından ilgilendiren üç olayda sergilediği tavırla öne çıktı.
Harris, ABD Senatosu’nda 1915 olaylarını soykırım olarak tanıyan tasarıya imza attı.
Harris, bu dönemde yaptığı açıklamada, “İnsanlık tarihinin en karanlık sayfalarından biri olan Ermeni Soykırımı’nı tanıyarak, hayatını kaybedenleri onurlandırıyor ve insan haklarını koruma kararlılığımızı teyit ediyoruz” ifadelerine yer verdi.
ABD Senatosu, 2019 yılının sonunda 1915 olaylarını “Ermeni soykırımı” olarak tanıyan tasarıyı kabul etti.
Kamala Harris, Beyaz Saray’ın Ortadoğu ve Suriye politikalarını da sert bir dille eleştirdi ve Trump’ın Suriye’deki Amerikan askerlerini geri çekme kararına tepki gösterdi.
Harris, Ekim 2018’de gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın Suudi Arabistan’ın İstanbul Başkonsolosluğu’nda öldürülmesinin ardından Trump’ı bu cinayete “göz yummakla” suçladı.
Harris, o dönemde ABD’nin Suudi Arabistan ile ilişkilerini “temelden gözden geçirmesi” çağrısı yaptı.
2024 Demokrat Parti’nin başkan adayı olarak görülüyor
Joe Birden, başkan yardımcısı olarak Kamala Harris’in adını açıkladığında geleceğe yönelik senaryolar da konuşulmaya başlandı. Biden’ın seçilmesi halinde ileri yaşı yüzünden tek dönem görev yapacağı, başkan yardımcısı olarak Kamala Harris’in bir sonraki dönemde Demokrat Parti’nin başkan adayı olabileceği konuşuluyor. Harris’in başkan yardımcısı adaylığı ise, ABD’de son dönemdeki büyüyen sosyal adaletsizlik, ırkçılık ve eşitsizlik gibi sorunlara cevap vermek için yapılan siyasi bir hamle olarak değerlendiriliyor.