HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.
gazetesanal.com
Kıbrıs Yakındoğu Üniversitesi İletişim Fakültesi ile İLAD İletişim Araştırmaları Derneği’nin ortaklaşa yaptığı “Hıfzı Topuz ile ‘İletişim’ Üzerine” belgeseli 6 bölümden oluşuyor.
Belgeselin ilk gösterimi, İLAD Genel Sekreteri Füsun Özbilgen’in katılımı ile çevrimiçi olarak Yakındoğu Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin 2020-2021 ders yılı başlangıç töreninde yapıldı. Belgesel Youtube üzerinden de yayınlanmaya başlandı.
Belgeselde, Hıfzı Topuz’un UNESCO’daki çalışmaları, özgür iletişimin küresel çapta yerleşmesi. iletişim eğitimi, basın özgürlüğü ve gazetecilik mesleği hakkındaki görüşlerine yer veriliyor.
Gazetecilik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ayça Demet Atay’ın proje yönetmenliğinde hayata geçirilen çalışmada, İletişim Fakültesi’nin beş öğretim elemanı, Topuz ile altı ayrı temada video röportajlar gerçekleştirdi.
YDÜ kampüsünde yapılan röportajlarda, Yrd. Doç. Dr. Ayça Demet Atay “MacBride Komisyonu’nun Öyküsü” ve “Kitle İletişim Politikaları”, Yrd. Doç. Dr. İbrahim Özejder “İletişim Özgürlüğü”, Yrd. Doç. Dr. Naile Berberoğlu “Kitle İletişimi ve Toplum”, Yrd. Doç. Dr. Nuran Öze “Dünden Bugüne İletişim Eğitimi” ve İletişim Uzmanı Ufuk Altunç “Gazetecilik Mesleğinin Dönüşümü” konularında, Hıfzı Topuz’un görüşleri ile deneyim ve birikimini kayıt altına aldılar.
Hıfzı Topuz kimdir?
1923 yılında İstanbul’da doğdu. Galatasaray Lisesi ve İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’ni bitirdi. Strasbourg Üniversitesi’nde devletler hukuku ve gazetecilik alanlarında yüksek lisans yaptı. Strasbourg Hukuk Fakültesi’nde gazetecilik doktorasını yapan ilk kişi oldu.
Topuz. 1947-58 yılları arasında Akşam Gazetesi’nde muhabir, istihbarat şefi, yazı işleri müdürü ve genel yayın müdürü olarak çalıştı. İstanbul Gazeteciler Sendikası’nın kurucuları arasında yer aldı ve Başkanlığını yaptı.
Paris’te UNESCO Genel Merkezi’nde, İletişim Sektöründe Özgür Haber Dolaşımı Şefi olarak çalıştı. UNESCO Türkiye Milli Komisyonu’nda İletişim Komitesi Başkanlığında bulundu.
Uluslararası gazeteci örgütleri arasında mesleksel işbirliği, basın ahlakı, gazetecilik eğitimi ve gazetecilerin korunması projelerini yönetti. Afrika ülkelerinde, Hindistan’da, Filipinler’de gazetecilik eğitimi seminerleri düzenledi, Kara Afrika’da Kırsal basın projesini oluşturdu.
1962 yılında Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nin, o zamanki adıyla Basın-Yayın Yüksek Okulu’nun kuruluşu için, Paris’te Unesco’nun merkezinde ilk projeleri hazırladı.
1974-75 yılları arasında TRT’de Radyolardan Sorumlu Genel Müdür Yardımcılığı yaptı.
1986’da halen onursal başkanlığını sürdürdüğü İletişim Araştırmaları Derneği’ni (İLAD) kurdu.
Vatan, Milliyet ve Cumhuriyet gazeteleriyle çeşitli dergilerde diziler ve inceleme yazıları yazdı.
Anadolu, Galatasaray ve İstanbul üniversitesi iletişim fakültelerinde basın, radyo-televizyon tarihi, uluslararası iletişim ve siyasal iletişim dersleri verdi.
Çok sayıda ulusal ve uluslararası ödül alan Hıfzı Topuz’un 50’inin üstün yayınlanmış inceleme, araştırma ve romanı bulunuyor. Hıfzı Topuz halen Cumhuriyet Gazetesi’nde yazıyor.