TL’deki değer kaybı ihracat avantajı sağlar mı?…

Yılbaşından bu yana Türk Lirası yabancı paralar karşısında yüzde 40’ın üstünde değer kaybetti. Türkiye’de ekonomi yönetimi, rekor kıran TL’deki değer kaybının ihracatta avantaj yaratacağı görüşünde. Ancak Avrupa ekonomilerindeki ikinci pandemi dalgası ve oluşan maliyetler, “rekabetçi TL” planlarını bozabilir.

Yılbaşından bu yana TL’nin dolar karşısında değer kaybı yüzde 42’yi aşarken, Euro karşısındaki değer kaybı ise yüzde 50’ye ulaştı. Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’ın başını çektiği ekonomi yönetimi ise, TL’deki değer kaybının ihracatta avantaj yaratacağı görüşünde ısrarlı.

Alman Yayın Kurumu DW Türkçe’de yer alan habere göre, Avrupa’nın en güçlü ekonomilerinde baş gösteren ikinci kovid-19 dalgası ve yüksek kur nedeni ile artan üretim maliyetleri, Türkiye’nin ihracatını zora sokabilir.

İhracat artışı kalıcı mı?

Türkiye’nin son 12 aylık ihracatına bakıldığında, 2020’ye iyi başlayan ihracat tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de kovid-19 salgını nedeni ile ağır darbe aldı. Türkiye’de karantina koşullarının en çok hissedildiği nisan ve mayıs aylarında ihracatta yaşanan kayıp yüzde 40’lar seviyesini gördü.

1 Haziran’da Türkiye’de ‘normalleşme’ sürecine geçiş ile beraber dış ticarette de toparlanma gözlendi. Özellikle en büyük ihracat pazarı olan Avrupa ülkelerinde talebin yeniden canlanmaya başlaması, Türkiye’nin ihracatına olumlu yansımaya başladı. Son olarak ekim ayında ihracat, 17,3 milyar dolar ile Cumhuriyet tarihinin en yüksek aylık ihracat rakamına ulaştı. 

Avrupa’da kan kaybı sürüyor

Türkiye’nin ihracatında ilk 10’da yer alan dev Avrupa ekonomilerine ihracatta önemli düşüşler yaşandı. Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Ocak-Ekim 2020 döneminde Türkiye’nin en büyük ticari partneri olan Almanya’ya ihracat geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,7 geriledi ve 11,3 milyar dolar oldu.

Türkiye’nin ihracatında ikinci sırada yer alan İngiltere’ye yapılan ihracat ise geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 10,9 düştü ve 7,5 milyar dolara geriledi.

Pandemide ikinci dalga önlemlerini bir bir hayata geçiren diğer büyük Avrupa ekonomilerinden İtalya, Fransa ve İspanya’ya ihracatta ise kayıplar sırasıyla yüzde 22,8, yüzde 17,2 ve yüzde 24,2 olarak gerçekleşti.    

Yeni kısıtlar yürürlükte

Son günlerde ise Türkiye’nin toplam ihracatında yüzde 50’nin üzerinde payı olan Avrupa ülkeleri, pandemide ikinci dalga dönemini yaşamaya başladı. Fransa ve İngiltere’de Aralık ayına kadar sokağa çıkma yasağı uygulamaya konurken, Almanya’da da bir dizi yeni kısıt ile sosyal ve ekonomik hayatta karantina dönemi tekrar başladı. İspanya ve İtalya’da da ikinci dalga önlemleri giderek artırılıyor. Bu gelişmeler, Türkiye’nin Avrupa’nın büyük ekonomilerine ihracatında önemli kayıplara neden olabilir.

Sipariş iptalleri yeniden gündemde

Uzmanlar, pek çok ülkede mağazaların yeniden kapanmaya başlamasının, gıda dışı sektörlerde yapılan ihracatı olumsuz etkilemeye başladığını belirtiyorlar.

Ocak-ekim döneminde yaklaşık 14 milyar dolarlık ihracatı ile Türkiye ihracatının önde gelen sektörlerinden olan hazır giyim sektöründe Almanya ve İspanya’dan bazı siparişlerin iptal edildiği belirtiliyor.

Uzmanlar, Türkiye’nin ihracatında ilk sıralarda yer alan Avrupa ülkelerinin yeniden karantina ve pandemi kısıtlamalarına dönmesi, ihracatın yüksek kurlar ile yükselişe geçeceği beklentilerini de boşa çıkarabileceği görüşündeler.

“TL’ye değer kaybettirerek sorun çözülmez”

Merkez Bankası (TCMB) eski Başekonomisti ve Bilkent Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hakan Kara, kur artışının ihracata olumlu etkisi sınırlı kalacağını belirterek, “kurlardaki yükselişin kısa vadede ihracatı öyle ya da böyle olumlu etkileyecek, en azından kar marjlarını önemli ölçüde artıracak. Fakat enflasyonu kontrol edemediğimiz sürece, belirsizlik de yüksekse orta ve uzun vadede ihracatçıların kazanımları kalıcı olmayacaktır. Bir süre sonra finansman maliyetlerindeki artış ve artan girdi maliyetleri rekabet avantajını azaltacaktır” dedi.

İhracatta kalıcı rekabet için tasarım gücü, ürün kalitesi, nitelikli işgücü ve verimlilik gerektiğini kaydeden Hakan Kara, “Verimlilik artışı sağlamadan, sadece paranıza değer kaybettirerek sorunu çözmeye çalışmak yüksek enflasyon, yoksulluk ve kalite düşüşü gibi sorunları beraberinde getirebilir” değerlendirmesinde bulundu.

“Kurdaki yükselişin ihracata faydası yok”

Akdeniz Mobilya, Kâğıt ve Orman Ürünleri İhracatçıları Birliği (AKAMİB) Onursal Başkanı Bülent Aymen, ihracat dünyası olarak TL’deki değer kaybını sanıldığının aksine sevinçle değil, korkarak takip ettiklerini söyledi.

Kurdaki istikrarsız yükselme ve düşmelerin dış ticareti olumlu değil olumsuz etkilediğini vurgulayan Bülent Aymen, şöyle dedi:

“Özellikle son dönemde kurdaki yükselişin ihracata, rekabetçi kur oluşturmaya bir faydası yok. Yüksek kurlar, ithal girdi ve enerji maliyetlerimizi çok yükseltiyor. Kurların enflasyon üzerindeki baskısı nedeniyle, yerli girdi maliyetlerimiz de yükseliyor. Bu şekilde rekabetçi olamayız. Kesinlikle kurda bir istikrar olması lazım.”

“Orta ve uzun vadede olumsuz olacak”

İstanbul Kimyevi Maddeleri ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Başkan Yardımcısı Murat Akyüz de, kurlardaki yükselişin kısa vadede ‘olumlu’, orta ve uzun vadede ‘çok olumsuz’ sonuçları olacağı görüşünde.

Murat Akyüz, özellikle ambalaj ve hammadde maliyetlerinde yaşanan kur kaynaklı artışların ihracatçıları zora sokmaya başladığına işaret ederek, “Yılsonundan itibaren dövizdeki artış enflasyona yansıyacak. Bu da işsizlik maliyetlerini yukarı çekecek. Bu nedenlerden dolayı şu anda ihracatta gözlenen bir miktar artışın kısa vadeli olacağını düşünüyorum” değerlendirmesinde bulundu.

Albayrak: Dövize müdahale olmayacak

Tüm bu gelişmelere rağmen, Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak liderliğindeki ekonomi yönetimi, ihracatta daha rekabetçi olmak için TL’nin değerinin tarihi düşük seviyelerde kalması gerektiğinde ısrarlı. Bakan Albayrak, eylül ayı sonunda gerçekleştirilen Yeni Ekonomi Programı (YEP) sunumundan sonra gazetecilere, “Kur benim için hiç önemli değil, hiç oraya bakmıyorum. Kur artık bizim elimizde” açıklaması yapmıştı. Geçtiğimiz günlerde de AKP milletvekillerine ekonomi konusunda brifing veren Albayrak, medyaya yansıyan kulislere göre milletvekillerine “Olağanüstü bir gelişme olmadıkça, dövize müdahale olmayacak” dedi.