“Bütün ahlaklı insanlar kardeştirler… Üreten, paylaşan zulme sessiz kalmayan, zalime boyun eğmeyen…” Timur Selçuk, yaşamını yitirdi…

“Bütün ahlaklı insanlar kardeştirler… Üreten, paylaşan zulme sessiz kalmayan, zalime boyun eğmeyen…” Bu sözlerle karşılıyor Timur Selçuk, Çağdaş Müzik Merkezi’nin kapısını çalan konuklarını…

Ses sanatçısı, orkestra şefi, besteci Timur Selçuk, yaşamını yitirdi.

Ayrılanlar İçin, Sen Nerdesin, İspanyol Meyhanesi, Bugün Yarın Daima gibi unutulmaz şarkılara imza atan piyanist, besteci ve yorumcu Timur Selçuk, 74 yaşında yaşamını yitirdi.

2018 yılında 50’inci sanat yılını kutlayan Selçuk, 1998 yılında Kültür Bakanlığı’nca verilen Devlet Sanatçısı unvanını almıştı.

Timur Selçuk kimdir?

Babası, geleneksel Türk müziği ustalarından, besteci, ses sanatçısı, orkestra şefi Münir Nurettin Selçuk, annesi tiyatro sanatçısı Şehime Erton’dur. Galatasaray Lisesinde okurken, konservatuvarda da solfej, armoni ve piano bölümlerinde öğrenim gördü. 1964 yılında Paris’e giderek, “Ecole Normale de Musique de Paris” müzik okuluna girdi. Bu okulun piano, orkestra şefliği, ve bestecilik sınıflarına devam etti.

1965 yılından başlayarak Ümit Yaşar, Faruk Nafiz, gibi şairlerden şarkı formunda eserler bestelemeye başladı, ve 1967 yılında ilk plağını doldurdu. Bu plağın ilgi görmesi üzerine, Orhan Veli, Nazım Hikmet, Attila İlhan’ın şiirlerinden bestelediği şarkılarını piyanosu eşliğinde seslendirerek dizi konserler başlattı.

1977’de “İstanbul Oda Orkestrasını” kurdu. Bu toplulukla, tümüyle özgün kendi bestelerinin yanı sıra, geleneksel müziklerimizden seçilmiş örneklerin çok sesli yorumlarını gerçekleştirdi. 1977’de “Çağdaş Müzik Merkezi” adıyla kendi müzik eğitimi merkezinde öğrenci yetiştirmeye başladı.

Eserleri.

Başlıca yapıtları arasında, Sen Nerdesin?, Ayrılanlar İçin, Beyaz Güvercin, İspanyol Meyhanesi adlı şarkılar, Nereye Payidar?, Tak-Tik, Sakıncalı Piyade, Küçük Adam N’Oldu Sana, Rümuz Goncagül, Galileo Galilei,Yaşar Ne Yaşar Ne Yaşamaz, Halide, Lozan, Abdülcanbaz, Woyzeck adlı oyun müzikleri, oda müziği yapıtları olarak Paris Mektupları, (gitar ve yaylılar için), Saksağan, (soprano saksafon ve yaylılar için) Bir Çift Sözüm Var (solo kontrabas ve yaylılar için), Bentler (arp ve nefesli sazlar için), Pireli Yapıt (iki piano için), Yolculuk (Piano, keman, klarinet için Mishigan Üniversitesi Verdehr Trio siparişi), şan ve Piano için çağdaş Türk şairlerinden şarkılar, Tarih Merdiveni bale süiti, Mevlana uvertürü, Yunus Emre bale müziği, Üç İstanbul orkestra süiti ve film müziği, Bir Uzay Masalı operası, “İstanbul’un Çağırdığı Su” (belgesel), Sarıpınar 1914, Cahide, (TV dizileri), Hakkari’de Bir Mevsim, Kuyucaklı Yusuf, Gülüşan, Polis, Mavi Sürgün, Dönüş Yolu, Abdülhamit Düşerken film müzikleri, Yasaklar ve Sarı Naciye müzikali bulunmaktadır.

Ne dediler.

Timur Selçuk’un vefatı sanat ve siyaset camiasında da üzüntüyle karşılandı.

DİSK.

Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK): “Büyük usta, büyük sanatçı, DİSK Kültür Merkezinin ve DİSK Korosunun kurucusu, Türkiye işçi sınıfının müzisyeni #TimurSelçuk’u kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Sesi meydanlarda, grev ve direniş çadırlarında, yankılanmaya devam edecek”.

TMMOB.

Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB): “Müziğimizin büyük ustası, emekçilerin cesur sesi Timur Selçuk’u kaybetmenin tarifsiz hüznü içindeyiz. Bizlere armağan ettiği birbirinden güzel şarkılarıyla ve emekten yana duruşuyla daima bizimle birlikte olmaya devam edecek”.

Sabahat Akkiraz.

“Sevgili Timur Selçuk hocam hakka yürüdü. Sadece değerli bir sanat insanı değil “güzel insan” olarak da hayatımıza anlam katan Timur Selçuk nur içinde uyusun. Çok üzgünüm”

Zülfü Livaneli.

Timur da gitti… Yapraksız kalıyor sanat ağacı yavaş yavaş. Nur içinde yatsın.

Ceylan Ertem.

“Benim için bir çok dev sanatçının uçuşu değil bu dünyadan sadece. Cesaretin, zarafetin, haklıdan yana oluşun, eğilmeyişin de azalışı demek sanki. Bundan da kalbim kararıyor…”.

Naim Dilmener.

“Benim kuşağımın üzerinde emeği büyüktür. Bizi biz yapanlardandır… Gözünüz hiç arkada kalmasın sevgili ağabey; şu dünyaya değil bir, beş-on ömre sığdırılamayacak kadar ÇOK iyilik, güzellik ve doğruluk sığdırdınız. Mekanınız göklerin en manzaralı yerinde olsun”.

Taner Öngür.

“Öyle şeyler yaptı ki, çok kimse bilmiyor, ülkemizin en önemli müzik adamlarından birini kaybettik, geçmişle geleceği, ortasında olduğumuz batı ile doğuyu çok iyi bilerek, arayışlarımızın çoğunu yetkinlikle cevaplayarak, aramızdan ayrıldı”.

Özgür Özel.

“Müziğimizin en saygın isimlerinden piyanist, besteci ve orkestra şefi #TimurSelçuk’u kaybetmenin üzüntüsü içindeyim”.

Erkan Baş.

“Timur Selçuk’u saygıyla anıyor, mücadelemize güç veren eserleri için yürekten teşekkür ediyorum”.

Fazıl Say.

“Çok değerli sanatçı Timur Selçuk vefat etti. Çok üzgünüm. Işıklar içinde uyusun. Ailesine sabırlar dilerim.”

Nilüfer.

“İlk genç kızlığımın idol sanatçısı, şarkılarına, sesine, sesinin tınısına hayran olduğum… Ne şanslıyım ki onu tanıma ve şarkılarını söyleme şansına kavuştum. Yeri dolmaz, eşsiz sanatçımız büyük usta Timur Selçuk’u kaybettik. Ruhu şad olsun.”

Ata Demirer.

‘Beyaz Güvercin’, ‘Ayrılanlar için’, ‘Karantinalı Despina’, daha neler neler… Sanatçının tarifiydi Timur Selçuk. Çok üzgünüm… Nur içinde yatsın, Allah rahmet eylesin. Yakınlarına sabır ve başsağlığı dilerim.

Haldun Dormen.

“Her zaman saygı ve sevgiyle andığım üstat Münir Nurettin Selçuk’un oğlu Timur Selçuk’un vefatı bizleri çok üzdü. Yakın dostum olan ablası Meral Selçuk’a ve bütün aileye sabırlar diliyorum.”