Süper Lig’de 9. Hafta: Alanyaspor hız kesmiyor… Fenerbahçe takipte…

Umut Özdemir-gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, milli aranın ardından tekrar başladı. Lider Alanyaspor, Antalya derbisinde Antalyaspor’u 2-0’le geçti ve bir maç eksiğine rağmen averajla zirvedeki yerini korudu. Fenerbahçe, Gençlerbirliği’ni deplasmanda 5-1 yendi. Kritik maçta Beşiktaş, evinde ağırladığı son şampiyon Başakşehir’i 3-2 mağlup etmeyi başardı ve rahat bir nefes aldı. Trabzonspor, Abdullah Avcı’nın yönetiminde çıktığı ilk maçta BB Erzurumspor’u 1-0 yenerek galibiyet hasretine son verdi. Galatasaray, Kayserispor’la 1-1 berabere kaldı ve Galatasaray’ın 3 maçlık galibiyet serisi sona erdi. Fatih Karagümrük ile Sivasspor 1-1, Hatayspor ile Çaykur Rizespor ise 2-2 berabere kaldı. Gaziantep FK Denizlispor’u 1-0, Göztepe Ankaragücü’nü 3-1, Konyaspor ise Kasımpaşa’yı 2-1 yendi. Yeni Malatyaspor ise haftayı bay geçti.

Koronavirüs her hafta olduğu gibi bu haftaya da damga vurdu. 12 takımdan toplam 36 futbolcu koronavirüse yakalandı. Futbolcular 14 gün boyunca karantinada kalacak. 

Fenerbahçe: Geniş kadronun 50 tonu

Geçen haftaki Konyaspor mağlubiyetini unutturmak isteyen Fenerbahçe, deplasmanda Gençlerbirliği’ne konuk oldu.

Oyuna baskılı başlayan Fenerbahçe, 14.dakikada Mert Hakan Yandaş’ın attığı golle 1-0 öne geçti. Gençlerbirliği 31.dakikada Diego Angelo’nun kafa golüyle maça eşitliği getirdi. 38.dakikada sahneye Perotti çıktı ve kendi yaptırdığı penaltıyı gole çevirerek takımını bir kez daha öne geçirdi ve ilk yarı 2-1’lik skorla sonuçlandı.

Sarı-lacivertliler ikinci yarıya da hızlı başladı ve 47.dakikada Sosa’nın attığı golle 3-1 öne geçti. 69.dakikada Perotti yine sahneye çıktı ve güzel bir golle skoru 4-1’e getirdi. 3 dakika sonra Ozan Tufan maçın skorunu tayin etti ve Fenerbahçe maçtan 5-1 gibi farklı bir skorla galip ayrıldı.

Erol Bulut, milli ara sonrası Caner ve Ozan’ı dinlendirmek istemiş. Ayrıca yine milli arada Fatih Karagümrük’le oynanan hazırlık maçında iyi bir performans gösteren Cisse ve Perotti’yi ilk 11’e koymuş. Gökhan ve Sangare’nin yokluğunda sağ bekte Lemos tercihiyle doğru bir hamle yapmış. Maçı kopardıktan sonra ise Caner ve Ozan’ı oyuna alarak iki gol daha atmayı başardı. Erol hocaya yönelik tek eleştirim ise Ömer Faruk ve Ferdi’yi oyuna geç alması. Bu iki genç yetenek 60.dakikalarda oyuna alınmalıydı. Böylece son durumlarını daha net bir şekilde görebilirdik. Hafta içi oynanacak kupa maçında ilk 11’de oynamalarını bekliyorum ki bunu bekleyen sadece ben değilim. Bu maçta alınan galibiyet, Erol hocanın geniş kadroyu iyi kullanmasıyla oldu. Geniş kadronun 50 tonunu iyi anlamasıyla…

Beşiktaş – Başakşehir: İyi ve kötü

Artık işleri yoluna koymak isteyen Beşiktaş, son şampiyon Başakşehir’i Vodafone Park’ta ağırladı.

Maça konuk ekip Başakşehir atak başladı fakat girdiği pozisyonlardan yararlanamadı. İlk yarı 0-0 bitecek diye düşünülürken önce 44.dakikada Atiba ardından da 45+1.dakikada Larin topu ağlara göndererek ilk yarının skorunu belirledi: 2-0.

İkinci yarı Başakşehir atak anlamında yine üstündü ama ilk yarıdaki gibi gol atamadı. 72.dakikada Aboubakar, penaltıdan attığı golle takımının 3-0 öne geçirdi. 10 kişi kalan Başakşehir, Gulbrandsen’le skoru 3-2’ye getirdi ancak süre yetmedi ve Beşiktaş sahadan galibiyetle ayrılarak derin bir nefes aldı.

Günümüz futbolunda orta saha oyuncuları defansif ve ofansif olarak ikiye ayrılmıyor. Bu ayrım artık eskide kaldı. 2020 model bir orta saha oyuncusu hem ofansif hem de defansif olmak zorunda. Sergen Yalçın da bunu bilerek hem defansif hem de ofansif oynayabilen üç oyuncusunu (Souza, Atiba ve Mensah) ilk 11’de başlattı ve savunma oyuncularını da sayarsak tam 7 kişiyle tam defans yapıp, Başakşehir orta saha ve hücum oyuncularını engellemeyi başardı. Fakat Başakşehir, yetenekli futbolcuları sayesinde pozisyonlar buldu ama gol atmayı başaramadı. Beşiktaş, 3-0 öne geçtikten sonra 10 kişi kalmış rakibinden 2 gol yedi. Bu durum, Denizlispor maçında da olmuştu. Sergen Hocanın bu problemi çözmesi lazım. Çünkü ilerde sıkıntı çıkarabilir. Başakşehir ise takım oyunu anlamında kötüydü. Bu yüzden bireysel yetenekler devreye girdi ama onlar da maçın son 15 dakikası hariç etkisizdi. Mert Günok’un olmayışı da Başakşehir’i etkiledi ve yenildiler. Başakşehir’in bu yenilgiden ders çıkarması gerekiyor. Uzun lafın kısası: Beşiktaş iyi, Başakşehir kötüydü.

Trabzonspor: İyi başlangıç

Yeni teknik direktörü Abdullah Avcı’nın yönetiminde üst sıralara yükselmek isteyen Trabzonspor, kendisi gibi alt sıralardan kurtulmak isteyen BB Erzurumspor’u Şenol Güneş Spor Kompleksi’nde konuk etti.

Maça Trabzonspor hızlı başladı ve ilk dakikadan itibaren birçok gol pozisyonuna girdi. Gol sesi ise bu atakların ardından geldi. 23.dakikada Ekuban topu ağlara gönderdi ve skoru 1-0’a getirdi. İlk yarıda ve ikinci yarıda başka gol sesi çıkmadı ve Trabzonspor haftalar sonra 3 puanla tanıştı.

Abdullah Avcı milli maç arasında takımını iyi analiz etmiş ve asıl sorunun savunma olduğunu anlamış. Abdülkadir Parmak orta sahada, Ekuban ilerde ve Pereira da Abdülkadir Ömür’ün arkasında, sağ bekte iyi oynadı. Böylelikle Trabzonspor tam anlamıyla bir takım savunması yapmayı başardı. Stoperler de uyumluydu. Özellikle Vitor Hugo çok iyi bir maç çıkardı. Fakat Trabzonspor’un daha fazla gol atması lazımdı. Belki zemin kötüydü ama bu futbolcular bundan daha iyisini yapabileceklerini geçen sene gösterdi ve bu sene de ne olursa olsun gösterebilirler. Yine de Abdullah Avcı iyi bir başlangıç yaparak takımına 3 puanı kazandırmayı başardı. Trabzonspor’un geleceğinin iyi olup olmayacağını ise zaman gösterecek

Galatasaray: Tuzu eksik bir yemek

Son 3 lig maçından galibiyetle ayrılan ve şampiyonluk yarışında “Ben de varım” diyen Galatasaray, kendi evinde Kayserispor’u ağırladı.

İlk yarıya Galatasaray hızlı başladı. Kayserispor kalesini adeta abluka altına alan Sarı-kırmızılılar, birçok kez Kayserispor kalesini yokladı. Fakat meşin yuvarlağı bir türlü ağlarla buluşturamadı ve ilk yarı golsüz tamamlandı.

İkinci yarıda Galatasaray yine baskındı ve beklenen gol 63.dakikada geldi. Mbaye Diagne kazanılan penaltıyı gole çevirdi ve takımını 1-0 öne geçirdi. 71.dakikada Campanharo attığı golle maça beraberliği getirdi. Geri kalan dakikalarda gol sesi çıkmadı ve maç 1-1’lik skorla sona erdi.

Fatih Terim, 7 önemli oyuncusundan yoksundu ama yine de elindeki malzemeyle iyi bir yemek yapmak zorundaydı. Aslında bunu yaptı. Ancak ilk yarıda yemeğin tuzu eksikti. O tuz, gol atabilme becerisiydi. İkinci yarı biraz tuz atıldı ve gol geldi. Fakat yine de tuz eksik kaldı ve yenilen gole karşılık verilemedi. Kayserispor kalecisi Silviu Lung’un ilk yarı performansını es geçmek olmaz. Çok başarılıydı. Fakat bu Galatasaray’ın gol atmasına engel değildi. Çünkü maç boyu Galatasaray etkiliydi. Uzun lafın kısası: Galatasaray, tuzu eksik bir yemek gibiydi. Eksik olan tuz, galibiyeti engelledi.