Süper Ligde 7. hafta… Yeni lider Fenerbahçe…

Yeni lider Fenerbahçe…

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig’in 7.haftası yine heyecanlı maçlara sahne oldu. Seyir zevki üst seviyede olan ve bol pozisyonlu maçta Fenerbahçe deplasmanda Antalyaspor’u 2-1 yenerek liderlik koltuğuna oturdu. Galatasaray, ligin son sırasında yer alan Ankaragücü’nü 1-0 mağlup etti. Beşiktaş, Vodafone Park’ta ağırladığı Yeni Malatyaspor’u 1-0 yenerek 2’de 2 yaptı ve yükselişini sürdürdü. Haftanın en gollü iki maçında Trabzonspor, kendi evinde konuk ettiği Kasımpaşa’ya 4-3 yenildi. Fatih Karagümrük, BB Erzurumspor’u 5-1’lik sonuçla geçti. Lige kötü başlayan Başakşehir ise son haftalardaki galibiyet serisini sürdürdü ve deplasmanda Konyaspor’u 2-1 yenerek üst üste üçüncü maçını kazandı. Çaykur Rizespor, Kayserispor’u 1-0’lık skorla mağlup etti. Süper Ligin 7. haftasında iki maç beraberlikle bitti.  Gençlerbirliği-Gaziantep FK ve Hatayspor-Sivasspor maçları 1-1 sona erdi.

Cumartesi günü oynanması gereken Göztepe – Alanyaspor maçı ise İzmir’de meydana gelen deprem nedeniyle ileri bir tarihe ertelendi.

Lider Fenerbahçe

Haftaya 6 maçta 4 galibiyet ve 2 beraberlik alarak 14 puanla lider Alanyaspor’un ardından ikinci sırada giren Fenerbahçe, deplasmanda Antalyaspor’a konuk oldu.

İlk yarıda Fenerbahçe oyuna hızlı başladı. İlk 20 dakika Antalyaspor kalesini 6-7 kez yokladı ama bir türlü topu ağlarla buluşturamadı. 20.dakikadan sonra top bazen Antalyaspor’daydı ama hücumda etkisizlerdi. 45.dakikada Jahovic kırmızı kart gördü ve takımını bir kişi eksik bıraktı. Uzatmalarda da gol sesi çıkmadı ve ilk yarı 0-0 beraberlikle sonuçlandı.

İkinci yarıya Fenerbahçe hızlı başladı ve Valencia’nın asistinde Ozan Tufan topu ağlara gönderdi. Antalyaspor’dan cevap gecikmedi ve Podolski güzel bir golle maça eşitliği getirdi. 1-1’den sonra Fenerbahçe sırasıyla Tisserand, Samatta, Pelkas, Gustavo ve Cisse’yle girdiği beş net gol pozisyonundan yararlanamadı. Rakip kaleye akın üstüne akın düzenleyen Fenerbahçe’de düğümü çözen yeni transfer Perotti oldu. 84.dakikada kendi yaptırdığı penaltıyı gole çevirdi ve takımını 2-1 öne geçirdi.

Erol Bulut, elindeki geniş kadronun değerini biliyor. Sosa ve Pelkas’ın yerine Cisse ile Perotti’yi alıp, 4-3-3’ten 4-4-2’ye geçti. Sonra Valencia’nın yerine Mert Hakan’ı, Ozan’ın yerine de Sinan’ı alarak 4-4-2 formasyonunu sağlamlaştırdı. Maçı, kadrodaki bu derinliği doğru kullanması sonucu kazandı. Maçın yıldızı ise Perotti’ydi. Klasını gösterip, galibiyet golünü attı ve takımını liderliğe taşıdı. Fenerbahçe zor bir deplasmandan daha galibiyetle dönerek şampiyonluk yarışında en iddialı takımlardan biri olduğunu gösterdi.

Sonuçta kazanıyor

Geçen hafta deplasmanda BB Erzurumspor’a karşı alınan galibiyetle derin bir nefes alan Galatasaray, bu hafta kendi evinde ligin son sırasında yer alan Ankaragücü’nü ağırladı.

İlk yarıda Ankaragücü hücumda daha etkiliydi. Galatasaray ise dengeliydi. Saracchi’nin pasında Babel düzgün bir vuruşla topu ağlara gönderdi ve ilk yarı 1-0 bitti. İkinci yarının ilk yarım saatlik bölümünde üstün olan taraf, ilk yarıda olduğu gibi Ankaragücü’ydü. Bu zaman diliminde girdikleri bir net gol pozisyonundan yararlanamadılar. Galatasaray ise geri çekildi ve savunmaya ağırlık verdi. 75.dakikadan sonra ise durum değişti. Galatasaray, özellikle Feghouli’nin oyuna girmesiyle hücumda etkinlik göstermeye başladı. Fakat Feghouli, Arda Turan’ın “Al da at” dercesine verdiği pası gole çeviremedi ve maç 1-0 sona erdi.

Galatasaray galibiyet serisini iki maça çıkardı. Sarı-Kırmızılılar, bu maçta iyi oynamadı. Gol ve son 20 dakika hariç etkisizdi, ama maçtan galip ayrılmayı başardı. Bu, şampiyon olmak isteyen takımda bulunması gereken bir özellik. Kötü oynasan bile kazanmayı bileceksin.

Daha iyi bir oyun

Denizlispor galibiyetinin ardından moral bulan ve seri galibiyetler alarak “Şampiyonluk yarışında ben de varım” demek isteyen Beşiktaş, kendi evinde Yeni Malatyaspor’u ağırladı.

İlk yarıda Beşiktaş üstündü. Siyah-Beyazlılar, maç boyunca Yeni Malatyaspor kalesini Larin, Aboubakar, Oğuzhan ve Ghezzal’la yokladı ama bir türlü golü atamadı. Beklenilen gol ikinci yarıda geldi. 55.dakikada Larin, Ghezzal’ın açtığı ortada kafa vuruşuyla topu ağlara gönderdi ve durumu 1-0 yaptı. 1-0’dan sonra başka gol olmadı ve maç bu skorla sona erdi.

Sergen Yalçın, geçen haftaki kadroyu bozmamış. Sadece cezalı Souza’nın yerine Oğuzhan Özyakup’u ilk 11’e almış. Böyle yaparak Atiba’yı Souza’nın yerine çekmiş ve yanına da Dorukhan’ı koyarak orta sahayı hem hücum hem de defansif anlamda sağlamlaştırmış. Denizlispor maçında olduğu gibi Beşiktaş’ın bu maçta da hücumdaki etkili isimleri Larin, Aboubakar ve Ghezzal’dı. Yeni Malatyaspor da etkisiz bir görüntü sergileyince bu isimler daha fazla ön plana çıktı. Siyah-Beyazlılar adına en olumlu gelişme, 1-0 öne geçtikten sonra maçtan kopmamalarıydı. Maçın bu skorla bitmesinde Yeni Malatyaspor’un hücumdaki yetersizliği de etkiliydi. Yine de Beşiktaş geçen haftalara göre daha iyi bir oyun oynadı ve 2’de 2 yaparak moralini yükseltti.

Bir devrin sonu

Başakşehir ve Fenerbahçe mağlubiyetlerinin ardından bir çıkış arayan Trabzonspor, çıktığı son 4 lig maçında yenilmeyen Kasımpaşa’yı kendi evinde ağırladı.

Maça Kasımpaşa hızlı başladı ve 8.dakikada Tirpan’ın attığı golle 1-0 öne geçti. 23.dakikada Serkan Asan, durumu 1-1 yaptı. 31 ve 38.dakikalarda sahneye çıkan Nwakaeme, skoru 3-1’e getirdi. 41.dakikada konuk ekibin ikinci golünü kaydetti ve ilk yarı 3-2 bitti.

İkinci yarıda kazandığı penaltıdan yararlanamayan Kasımpaşa, ataklarını sıklaştırdı. 87.dakikada Edgar Le, topu kendi ağlarına gönderdi ve maça eşitliği getirdi. 90+3’te Koita, takımına galibiyeti getirirken maçın skorunu da tayin etti: 4-3.

Eddie Newton, ön liberosuz bir orta sahayı tercih etti. Premier Lig’de olduğu gibi savunma ve hücumu eşit derecede iyi yapabilen merkez orta sahalarla oynamak istedi. Fakat atladığı bir şey vardı. Süper Lig’de oynanan oyun, Premier Lig’de oynanan oyuna göre daha sert ve defansif. Süper lig takımlarının birkaç takım hariç hepsinde hızlı iki kanat oyuncusu ve bir forvet harici herkesin öncelikli görevi savunma yapmak. Newton, bu gerçeği es geçerek sadece hücumu düşündü. Haliyle stoperleri oturmamış ve bunlara geride yardım edecek bir ön liberodan yoksun olan Trabzonspor, rakibin hızlı ve güçlü hücum oyuncularına karşı direnemedi ve gol yemeye devam etti. Uğurcan’ın en iyi maçlarından birini oynamasına rağmen 4 gol yemesinin nedeni buydu. Newton’la yollar ayrıldı ve bir devir sona erdi. Bordo-Mavililerin yeni hocasının mutlak suretle savunmaya öncelik vermesi gerekiyor. Aksi takdirde daha çok gol yerler.

Yükseliş devam ediyor

Ligde çıktığı son iki maçta 7 gol atan ve kalesinde sadece 1 gol yiyen son şampiyon Başakşehir, deplasmanda Konyaspor’a konuk oldu.

İlk yarıda Başakşehir iyiydi ama Konyaspor da kötü sayılmazdı. Ev sahibi, 21.dakikada bir penaltı kazandı. Fakat Skubic bu penaltıyı gole çeviremedi. Sonrasında Başakşehir ataklarına devam etti ve ilk yarının son saniyelerinde Jevtovic’in kendi kalesine attığı golle 1-0 öne geçti. İkinci yarı etkili olan yine konuk ekipti. 58.dakikada Aleksic durumu 2-0 yaptı. Konyaspor, 69.dakikada Kravets’in golüyle maçı 2-1’e getirdi. Kalan dakikalarda Konyaspor daha etkindi ama bu galibiyete yetmedi ve maç 2-1’lik skorla sonuçlandı.

Başakşehir maça Berkay- İrfan Can- Aleksic orta sahasıyla çıkarak ilk dakikadan itibaren sadece hücumu düşünen bir takım profili çizdi. Crivelli’nin sakatlanıp, erkenden oyundan çıkması işleri biraz bozdu. Demba Ba’nın da yokluğunda Okan Buruk, Giuliano gibi iyi bir sahte 9’u oyuna alarak doğru bir hamle yaptı ve oyunu Başakşehir lehine döndürmeyi başardı. Başakşehir, iki farklı öne geçtikten sonra oyundan biraz kopsa da son 3 lig maçından galibiyetle ayrılmayı bildi. Başakşehir’in önü açık.