Türkiye’de 18 şehir, fay hatları üzerine kurulmuş…

“Türkiye bir deprem ülkesi…” Bilim insanlarının sürekli gündemi getirdiği bu gerçek, İzmir depreminin ardından tekrar Türkiye’nin gündemine girdi.

Marmara Bölgesi’nde beklenen İstanbul depremi bu tartışmaların daha da artmasına yol açıyor. Uzmanlar, bir deprem ülkesi olan Türkiye’nin deprem beklenen faylarını açıkladı.

Habertürk’den Alper Uruş’un haberine göre, Türkiye’de bilinen 550 aktif fay hattı bulunuyor. Türkiye’de bu faylarda her an 7 büyüklüğünde depremler olabilir.

Prof.Dr. Okan Tüysüz.

İstanbul Teknik Üniversitesi Emekli Öğretim Üyesi Prof.Dr. Okan Tüysüz, Türkiye’de 18 kentin deprem fay hattı üzerinde kurulduğuna dikkati çekti.

İşte fay hattındaki kentler: “Aksaray, Bolu, Yalova, Bursa, Sakarya, Manisa, Balıkesir, İzmir, Denizli, Aydın, Kahramanmaraş, Erzurum, Hakkâri, Hatay, Eskişehir, Muğla, Bingöl ve Kütahya.”

Türkiye’nin tamamında deprem korkusu yaşadığını belirten Prof.Dr.Tüysüz şunları söyledi:

“”Beni korkutan yer Türkiye’nin tamamı. Öncelikli olan yer tabii ki; Marmara Bölgesi. Hem nüfus yoğunluğu hem beklenen depremin büyüklüğü hem de ekonomik olarak Türkiye’nin can damarının İstanbul’da atması nedeniyle…Bunun dışında Bingöl Yedisu kırılmaya çok yatkın. Yine Palu (Elazığ) civarı, Hatay-Kahramanmaraş arası benim kırılmasını beklediğim fay hatları. Bu hatların hepsinde 7 ve 7 üzerinde bir deprem yaratabilir.”


Prof. Dr. Şükrü ERSOY
Yıldız Teknik Ünv. Doğa Bilimleri Araştırma Merkezi Başkanı Prof.Dr.Şükrü Ersoy, Türkiye’nin her yerinde deprem oluşturan faylar olduğunu belirterek, en riskli yerleri şöyle açıkladı:

“Batı Anadolu’da, İzmir çevresi başta olmak üzere çok fay zonu var. Ege Bölgesi’nde faylar kısa ama sayısı fazla. Batı Anadolu’da sık sık depremler olur. Marmara’da Kuzey Anadolu Fay hattında hareketlilik bekleniyor; bu tüm Marmara’yı etkileyecektir.

Muğla’dan Çanakkale’ye kadar tüm yerleşim yerlerinin yanında faylar var ve bunlar deprem oluşturmaya çok müsait. Pek çok yerleşim alanı Türkiye’de fay zonunun üzerinde.”

Prof.Dr. Şener Üşümezsoy.

Jeolog Prof. Dr. Şener Üşümezsoy da, İzmir açıklarındaki depremin ardından Kuşadası Körfezi’nin devamı Aydın’a giden bir bölgede gerilim arttığına dikkate çekerek, gelecekteki riskli bölgeler ile ilgili şu saptamayı yaptı:

“Denizli’den başlayıp Nazilli, Aydın ve Kuşadası hattı boyunca Menderes Vadisi boyunca, Aydın Dağları’nı da kapsayan alanla ilgili kaygı duyduğumu söyleyebilirim. 1550’den bu yana burada büyük bir depremler meydana gelmedi.

Midilli’nin gerilmesiyle birlikte yine izmir Körfezi’nde 1668’den beri kırılmayan Güzelbahçe fayı diye tanımladığımız Urla’ya doğru giden fay hattının risk taşıdığını düşünüyorum. İzmir’in kıyısını belirleyen fay hattına da dikkat etmek gerekir.

Ege’nin dışında, Sivrice (Elazığ),Pütürge (Malatya),Çelikhan (Adıyaman) Gölbaşı bölgesinde de bir hareketlilik söz konusu olabilir. Buradaki fay zonu en son 1875 yılında kırılmıştı. Yine Tanyeri (Erzincan) ile Yedisu (Bingöl) arasındaki fay hattı risk taşıyor. Buradaki hat 1784 yılında kırıldı. Bu belirttiğim zonların 7 ve 7’nin üzerinde deprem yaratması söz konusu olabilir.”