Korona günlerinde dijital sanat…

Olcay Uçak/gazetesanal.com

Sanat, korona günlerine inat çevrimiçi etkinlikler ile dijital ortamlarda nefes almayı, sanatseverleriyle buluşmayı başarıyor.

Birinci dalga, ikinci dalga derken üçüncü dalga uyarılarının gelmeye başladığı adı üstünde salgın, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de korona günlerini yaşatmaya devam ediyor. İnsanoğlu, tarihinin en büyük ve en tehlikeli salgınlardan biriyle karşı karşıya; ve buna karşı korkuyla mücadele ediyor. Her şey olağanüstü, her şey kısıtlı ve her şey tehlikeli görülmeye başlandı; tıpkı sanata dair yapılmak istenen ve yapmak istediklerimiz gibi.

Hayatın Mart ayından itibaren giderek yavaşladığı ve adeta donmuş bir film karesi gibi durduğu günlerden geçtik. Derken yaz aylarının parlak güneşiyle birlikte normalleşme umudu yeşerdi içimizde. Ancak güneş de yetmedi umutlarımızı yeşertmeye; belki de her şeyden vazgeçtiğimiz günlerde sanat bize elini uzatır çeker çıkartır karamsarlıklardan derken… Sanat, sisli bir havada yol bulmaya çalışan güneş ışıltıları gibi cılız ve çaresiz. Oysa sergi salonlarının cıvıltısı, bir konserin mutlu kalabalığı veya bir şiir dinletisi, tiyatro salonlarının heyecanlı bekleyişleri ya da film izlerken yanımızda duyacağımız kahkaha sesi, birlikte daha bir insan olduğumuzu ne güzel hatırlatırdı. Sanat, en çok bu kararmaya başlayan günlerde ihtiyaç duyduğumuz ve en çok birbirimize yaklaşabildiğimiz anlara tanıklık edebilir. Sanat etkinliklerine ulaşabileceğimiz her mekân, müzeler, galeriler, tiyatro ve sinema salonları her birisi korona günlerini aşmak için çeşitli yenilikler, dijital organizasyonlar geliştiriyor. Yeter ki, sanat korona günlerinde duymaya alıştığımız notalara, görmeye hasret kaldığımız renklere bizi ulaştırsın.

Bu etkinliklerden, İletişim Başkanlığı tarafından düzenlenen Osman Hamdi Bey’in ‘360 Kültür Sanat Gösterimi’ adlı sergide, sanatçının çalışmaları üç boyutlu bir gösterimle izleyicilere sunuluyor. Marmara Üniversitesi Sultanahmet Yerleşkesi’ndeki sergide; Osman Hamdi Bey’in resimlerinden seçkiler, sanatçı kişiliği ve Türk müzeciliğine yaptığı katkılar hologram teknikleriyle aktarılıyor. Sanatseverler 9 Kasım’a kadar ziyaretçilere açık olan sergide, sanatçının ‘Kaplumbağa Terbiyecisi’  gibi unutulmaz eserlerini bu kez teknolojinin sunduğu yeni olanaklarla görebilecekler.

İstanbul Modern ise, korona günlerine rağmen ‘inadına sanat’ diyerek etkinliklere devam devam ediyor. Modern ve Çağdaş Sanat Tarihi seminerlerinin yanı sıra resim sergileri, sinema gösterimleri ve çocuklar için çevrimiçi sanat programları ile sanatseverlere hizmet veriyor. Etkinliklerden Salı günleri gençler, Perşembe günleri ise herkes ücretsiz olarak faydalanabiliyor.

Sağlık çalışanlarına ücretsiz olan İstanbul Modern’de, ayrıca istanbulmodern.org internet adresinden ve Fotoğraf sanatçısı Lütfi Özkök Belgeseli ve Portreler Sergisi, İstanbul Modern Fotoğraf Koleksiyonu, çocuklara özel ‘Sanatçı ve Zamanı’ sanal tur, ‘Pandemi Günlerinde Fotoğraf’ konulu çevrimiçi sergi gibi etkinliklerin yanı sıra yetişkinler ve çocuklar için Atölye Modern çevrimiçi eğitimleri de devam ediyor.

Pera Müzesi, korona günlerinde hem Tepebaşı’ndaki sergi salonlarıyla hem de peramuzesi.org.tr adresinden sanat dünyasına katkılarda bulunmaya devam eden bir başka müze. Mekân etkinlikleri yanı sıra Arnavut toplumcu gerçekçiliğine ışık tutan resim, afiş ve çizimler içeren ‘Bir Rüyanın İnşası’ sergisi youtube’den izlenebiliyor. Müzenin 5. İstanbul Tasarım Bienali kapsamında, İstanbul Kültür Sanat Vakfı (İKSV) tarafından düzenlenen 7-9 yaş aralığındaki çocuklara yönelik atölye çalışması  ‘Bal Peteği Tasarımı’nda arılar ve bal üzerinden besin döngüsü anlatılıyor. 14 Kasım’a kadar katılımın ücretsiz olduğu etkinlik için rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Geçtiğimiz günlerde ‘İnternet Sanatını Korumak’ adlı etkinlikle sanatseverlere yeni bakış açıları sunan Sakıp Sabancı Müzesi’nde, sergiler ve etkinlikler hem müzenin fiziksel ortamında hem de sakipsabancimuzesi.org adresinde devam ediyor. Müzenin, A! Ne Hoş işbirliğiyle 31 Aralık tarihine kadar devam edecek olan Kağıt Çiçek Atölyesi, video programlar eşliğindeki eğitimlerle sürüyor.

Yoğun bir program ile korona günlerine eşlik eden Salt, saltonline.org adresinden izlenebilen projeleriyle sıra dışı çalışmalara ulaşmak isteyen meraklılarına olanak sağlıyor. Web Projeleri kapsamındaki, İstanbul’un dijital arşiv videosu ‘İstanbullaşmak’  görsel hafızamızı tazeleyen şaşırtıcı ve dinamik bir proje. Avrupa Müzeler Konfederasyonu üyesi Salt, İstanbul ve Ankara’daki mekânlarıyla ve dijital erişim kanallarıyla sergi, etkinlik ve yayın-araştırma olanaklarını halkın erişimine ücretsiz olarak sunuyor.