Süper Lig’de 36. Hafta: Haftanın maçında kazanan yok

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, Fenerbahçe’nin bay geçtiği ve hafta içi oynanan 36.hafta maçlarıyla hız kesmeden devam etti. Haftanın maçında Galatasaray, Trabzonspor’la 1-1 berabere kaldı. Bu skorla Galatasaray puanını 66’ya, Trabzonspor ise 60’a çıkardı. Beşiktaş, Sivasspor ile 0-0 berabere kalmasına rağmen liderliğini sürdürdü. Başakşehir, Kasımpaşa’yı 1-0 mağlup ederek küme düşme hattından 1 puan uzaklaştı. Çaykur Rizespor Konyaspor’u 5-3, Hatayspor Antalyaspor’u, Alanyaspor Gaziantep FK’yı 3-2, BB Erzurumspor Yeni Malatyaspor’u 1-0 mağlup etti. Kayserispor Gençlerbirliği’yle 2-2, Fatih Karagümrük Göztepe’yle, Ankaragücü Denizlispor’la 1-1 berabere kaldı.

Beşiktaş: Böyle devam ederlerse şampiyonluk gider

Seri galibiyetlerle bir an önce şampiyonluğa ulaşmak isteyen lider Beşiktaş, Sivasspor’a konuk oldu.

İlk yarıda etkili olan taraf Sivasspor’du. Fakat ev sahibi ekip bulduğu pozisyonları gole çeviremedi. Devre, 0-0 beraberlikle tamamlandı.

İkinci yarıda etkili olan taraf, Beşiktaş’tı. Fakat ilk yarıda olduğu gibi bu devrede de gol sesi çıkmadı ve Beşiktaş, Sivasspor’la 0-0 berabere kaldı.

Beşiktaş maça 4-1-4-1 dizilişiyle başladı. Beşiktaş ilk yarıda kötü bir oyun sergiledi. Önceki haftalarda olduğu gibi Beşiktaş orta sahası, rakip orta sahasına üstünlük kuramadı. Bunun yanı sıra Ghezzal ve Aboubakar gibi Beşiktaş’ın en iyi performansa sahip oyuncuları gereken katkıyı veremedi. Ayrıca Sivasspor’un kanat oyuncularının (Gradel ve Erdoğan) yaptığı boş koşular, Beşiktaş kalesinde maç boyunca tehlike yarattı. İkinci yarının başında Aboubakar oyundan çıkmak zorunda kaldı. Bunun üzerine Sergen Yalçın, Ankaragücü maçındaki formasyona döndü ve N’Koudou’yu sol kanada, Larin’i ise santrafor pozisyonuna çekti. Bu hamleyle oyunda bir düzelme olmadı. Sonra Ghezzal ve Dorukhan’ın yerine Gökhan ve Ljajic oyuna girdi (Formasyon 4-2-3-1’e döndü). Değişen bir şey yine yoktu. Bu durum bize Sergen Yalçın’ın her maç aynı değişiklikleri yaparak, farklı bir şeyler ortaya koymaya çalıştığını gösteriyor (Dar bir kadroya sahip olduğu da bir gerçek). Son haftalarda bu hamleler ters tepti. Bu sefer de öyle oldu ve Beşiktaş yine puan kaybetti. Böyle devam ederlerse şampiyonluk gider. Başka söze gerek yok.

Galatasaray ve Trabzonspor: Türk Telekom Arena’da puanlar paylaşıldı  

Şampiyonluk yarışından kopmak istemeyen Galatasaray ile ligi ilk dörtte bitirmeyi hedefleyen Trabzonspor, haftanın maçında karşı karşıya geldi.

İlk yarıda etkili olan taraf Trabzonspor’du. Fakat konuk ekip, girdiği pozisyonları iyi değerlendiremedi ve devre, 0-0 beraberlikle tamamlandı.

İkinci yarıda Trabzonspor yine etkiliydi. 76.dakikada Edgar Le’nin attığı golle konuk ekip, 1-0 öne geçti. 90+6.dakikada Emre Akbaba sahneye çıktı ve takımına bir puanı getiren golü kaydetti. Galatasaray, Trabzonspor’la 1-1 berabere kaldı.

Galatasaray maça 4-1-4-1, Trabzonspor ise 4-2-3-1 formasyonuyla sahaya çıktı. İlk yarıda Trabzonspor açık ara öndeydi. Galatasaray’ı her anlamda kilitledi. Hücumda şutla ve dikine hızlı paslarla etkili olmaya çalıştı. Ancak Trabzonspor her zamanki gibi golü atamadı. Galatasaray ise oyun kurucu ve santrafor eksikliğini ilk yarıda çok hissetti. İkinci yarıda Feghouli-Halil değişikliğiyle santrafor eksikliğini bir nebze kapattı. 55.dakikada zorunlu bir değişiklikle Fernandes’in yerine Emre Akbaba’yı oyuna alarak oyun kurucu olmasa da en azından on numara eksikliğini giderdi. Bunlar Galatasaray’ın akan oyunda biraz etkili olmasını sağladı ama orta sahada pres yapan bir oyuncunun eksilmesi sonucu Trabzonspor daha fazla ileriye çıktı. Bunun sonucunda golü de buldu. 1-0’dan sonra Trabzonspor geri çekildi. Abdullah Avcı, hücum oyuncularını oyundan çıkardı ve defansa ağırlık verdi (Skora yatmak istedi). Fatih Terim de sadece hücumu düşünerek (başka çaresi de yoktu) formasyonu bozmadan Arda Turan’ı, Oğulcan’ı ve Ömer Bayram’ı oyuna aldı. Son dakika golüyle de bir puanı almayı bildi. Galatasaray en azından kaybetmedi. Trabzonspor ise beraberliğe abone olmaya devam ediyor.

Başakşehir: Son şampiyon kritik bir üç puanı hanesine yazdırdı

Galibiyet almaktan başka çaresi olmayan Başakşehir, Kasımpaşa’ya konuk oldu.

İlk yarıda etkili olan taraf Kasımpaşa’ydı. Fakat gol, Başakşehir’den geldi. 36.dakikada Chadli’nin golüyle konuk ekip, 1-0 öne geçti. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda etkili olan taraf yine Kasımpaşa’ydı. Ancak ev sahibi ekip golü yine atamadı. Başakşehir, Kasımpaşa’yı 1-0 mağlup etti.

Başakşehir maça 4-2-3-1 dizilişiyle başladı. Aykut Kocaman, sol kanat veya sol bek oynayan Chadli’ye 9 numara pozisyonunda görev verdi. Bu mantıklı bir hamleydi. Çünkü Chadli oynadığı mevkiye göre golcü bir oyuncu ve bugün de golünü attı. Başakşehir maçın genelinde hücumda şutlarla etkili olmaya ve Defansta hata yapmamaya çalıştı. Çektiği şutlar etkili olmasa da savunmada hatırı sayılır bir performans gösterdi. Kasımpaşa’nın son vuruşlardaki beceriksizliği de buna eklenince Başakşehir’in galibiyeti kaçınılmaz oldu. Yine de Başakşehir, ligde kalmak istiyorsa daha iyi bir oyun ortaya koymak zorunda.