Süper Lig’de 35. Hafta: Beşiktaş liderliğini sürdürdü, Fenerbahçe takibi bırakmıyor

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, 35.hafta maçlarıyla devam etti. Beşiktaş, Ankaragücü’yle 2-2 berabere kalmasına rağmen liderliğini sürdürdü. Fenerbahçe, Başakşehir’i 2-1 mağlup ederek Beşiktaş’la arasındaki puan farkını ikiye düşürdü. Galatasaray, Göztepe’yi 3-1 yenerek galibiyet hasretine son verdi. Trabzonspor, Hatayspor’la 1-1 berabere kaldı ve ligde üst üste dördüncü beraberliği aldı. Sivasspor Gençlerbirliği’ni, Çaykur Rizespor Antalyaspor’u, BB Erzurumspor’u Denizlispor’u 3-2, Yeni Malatyaspor’u 1-0 mağlup etti. Konyaspor Kayserispor ile 0-0, Gaziantep FK Kasımpaşa ile 2-2 berabere kaldı. Fatih Karagümrük ise haftayı bay geçti.

Beşiktaş: Sergen Yalçın’ın kendine gelmesi gerekiyor

Kalan maçlarını kazanarak mutlu sona ulaşmayı hedefleyen Beşiktaş, Ankaragücü’nü konuk etti.

Maça Beşiktaş hızlı başladı ve ev sahibi ekip, 4.dakikada penaltı kazandı. Fakat N’Koudou, bu penaltıdan yararlanamadı. 45+4.dakikada Kulusic’in kendi kalesine attığı golle devre 1-0 Beşiktaş’ın üstünlüğüyle tamamlandı.

İkinci yarıya hızlı başlayan taraf Beşiktaş’tı. 52.dakikada Kulusic, meşin yuvarlağı ikinci kez kendi ağlarına gönderdi ve skor 2-0 oldu. 65.dakikada Paintsil’in penaltıdan attığı golle Ankaragücü farkı bire indirdi. 90+3.dakikada Paintsil, yine penaltıdan bir gol daha attı ve maça eşitlik geldi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Beşiktaş, Ankaragücü’yle 2-2 berabere kaldı.

Beşiktaş maça 4-2-3-1 dizilişiyle başladı. Önceki maçlarda olduğu gibi bu maçta da Beşiktaş hızlı ve baskılıydı. İlk yarı boyunca Ankaragücü karşısında oyunu domine etmeyi başardı. Fakat golcü sorunu bu maçta da devam etti. Aboubakar’ın yokluğu ve Cenk Tosun’un sakatlığı Beşiktaş’ı gerçekten çok etkiliyor. Beşiktaş, oyun anlamında orta sahadaki üstünlüğü koruyabiliyor ancak gol atma konusunda sıkıntı yaşıyor. Ancak bu maç özelinde Beşiktaş’ın oyundaki üstünlüğü Ankaragücü’nün iki kez kendi kalesine gol atmasını sağladı (Kulusic, bu maçla tarihe geçti). Fakat ikinci yarıda Beşiktaş’ın oyununda bir düşüş yaşandı. Bu durumu, ilk yarıdaki zorunlu Oğuzhan-Mensah değişikliğine bağlıyorum. Sergen Yalçın, Mensah’ın yerine Dorukhan’ı oyuna alsaydı daha iyi yapardı (Nitekim 84.dakikada Mensah’ın yerine Dorukhan oyuna girdi). 2-0’dan sonra Ankaragücü, pas oyununu doğru uyguladı. Paintsil’in de müthiş bireysel performansıyla farkı bire indirdi. 2-1’den sonra N’Koudou-Gökhan Töre ve Atiba-Necip değişiklikleri hatalı tercihlerdi. Sergen Hoca, Ankaragücü’nün pas oyununu kırmak için orta sahaya bir savunma cephesi açtı ancak Paintsil’in savunmasını da Gökhan Töre’ye verdi. Bunun sonucunda ikinci gol de yenildi ve beraberliğe razı olundu. Beşiktaş halen avantajlı bir takım. Liderlik koltuğunda oturmaya devam ediyor. Fakat Sergen Hoca kendine gelmezse puan kayıpları yaşanır ve o koltuktan inilir!

Fenerbahçe ve Başakşehir: Sarı-Lacivertliler kritik bir üç puanı hanesine yazdırdı

Şampiyonluk yarışından kopmak istemeyen Fenerbahçe, alt sıralardan kurtulmayı hedefleyen Başakşehir’e konuk oldu.

İlk yarıda iyi olan taraf Başakşehir’di. 18.dakikada Ömer Ali’nin attığı golle ev sahibi ekip, 1-0 öne geçti. 40.dakikada Szalai, maça eşitliği getiren golü kaydetti. Devre, 1-1 beraberlikle tamamlandı.

İkinci yarıya hızlı başlayan taraf Fenerbahçe oldu. 57.dakikada Pelkas, takımını 2-1 öne geçirdi. 60.dakikada Mahmut, ikinci sarıdan kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı. Başakşehir ayrıca 88.dakikada Visca’nın kullandığı penaltıdan yararlanamadı. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Fenerbahçe, Başakşehir’i 2-1 mağlup etti.

Fenerbahçe maça 4-1-4-1, Başakşehir ise 4-2-3-1 formasyonuyla başladı. İlk yarım saatlik bölümde Başakşehir topa sahip oldu ve Fenerbahçe’nin kolay topa sahip olmasını engelledi. Ayrıca tek toplarla hızlıca Fenerbahçe kalesine gitmeyi başardı. Kontra ataktan golü de buldu ve öne geçti. Fakat 30.dakikadan sonra Başakşehir skoru korumaya yönelik bir taktik benimseyerek, savunmaya geçti (Aykut Kocaman’ın hep yaptığı bir hata). Fenerbahçe akan oyunda bunu çözemedi ama çalışılmış bir duran top organizasyonundan golü attı. İkinci yarıda Başakşehir ilk yarıdaki oyununu oynamaya devam etti. Yine tek toplarla geçiş oyununu uygulamaya çalıştı. Ancak Fenerbahçe ilk yarıya nazaran ikinci yarıdaki akan oyunda daha dengeli ve iyiydi. Bunun sonucunda 2-1 öne geçti. Emre Belözoğlu, 2-1 öne geçtikten sonra tıpkı Aykut Kocaman’ın yaptığı gibi takımını geriye çekti (Hatalı bir tercihti). Gustavo ve Novak’ı oyuna alarak da bunu pekiştirdi. Başakşehir, bir kişi eksik oynamasına rağmen geriye çekilen rakibine karşı atak oynamaya başladı. Tam anlamıyla roller değişmişti. Fenerbahçe’ye kıyasla Başakşehir akan oyunda daha iyiydi. Pozisyonlara girdi, penaltı da kazandı. Ancak bunu gole çeviremedi. İki teknik direktör de yanlış tercihler yaptı. Fakat Aykut Kocaman’ın hataları, Emre Belözoğlu’nun hatalarından daha yanlıştı. 

Galatasaray: İzmir’de Kerem Aktürkoğlu’nun gecesi

Kötü gidişata “Dur” demek isteyen Galatasaray, Göztepe’ye konuk oldu.

Maça Göztepe hızlı başladı. 8.dakikada Diabate’nin attığı güzel golle ev sahibi ekip, 1-0 öne geçti. 19.dakikada Kerem’in attığı golle skor 1-1 oldu. 39.dakikada Kerem tekrar sahneye çıktı ve Galatasaray’ı 2-1 öne geçirdi. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Galatasaray yine etkiliydi. 64.dakikada Kerem, penaltıdan attığı golle takımının ve kendisinin üçüncü golünü kaydetti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Galatasaray, Göztepe’yi 3-1 mağlup etti.

Galatasaray maça 4-1-4-1 dizilişiyle başladı. Göztepe golü erken buldu. Ancak Galatasaray, son oynadığı maçlardaki gibi oyundan kopmadı ve savunma arkasına koşularla gol aradı. Nitekim ilk iki golü de bu şekilde buldu ve öne geçti (Kerem Aktürkoğlu, savunma arkasına koşuları doğru yaptı ve Galatasaray’a galibiyeti getiren oyuncu oldu). Galatasaray, ikinci yarıda aynı oyuna devam etti ve ilk golü atmaktan başka hiçbir varlık gösteremeyen Göztepe karşısında bir gol daha buldu. Fatih Terim, ilk yarıda oynanan maçlarda tercih ettiği ve başarı sağladığı oyun planına geri dönmüş. Bu maç özelinde galibiyeti almayı başardı. Fakat zor maçlar kapıda. Bir tanesi hafta içi Trabzonspor’a karşı oynanacak. Bu taktiğin halen işe yarayıp, yaramadığını bu maçta göreceğiz. 

Trabzonspor: Bordo-Mavililer beraberliğe abone oldu

Beraberlik serisini bozarak galibiyetle tanışmak isteyen Trabzonspor, Hatayspor’u ağırladı.

İlk yarıda Trabzonspor üstün olan taraftı. 22.dakikada Djaniny’nin attığı golle ev sahibi ekip, 1-0 öne geçti. Devre, bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda ise iki takım da etkiliydi. 90+6.dakikada Boupendza’nın penaltıdan attığı golle maça eşitlik geldi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Trabzonspor, Hatayspor ile 1-1 berabere kaldı.

Trabzonspor maça 4-1-4-1 formasyonuyla başladı. Oyunu geride karşılayıp, hızlı çıkışlarla Hatayspor karşısında etkili olmaya çalıştı. Djaniny’nin bireysel yeteneğiyle attığı golle de 1-0 öne geçti. İkinci yarıda yine aynı taktikle birkaç pozisyona girmeyi başardı. Ancak ikinci gol bir türlü gelmedi. Sonra Abdullah Avcı, Abdülkadir Parmak-Flavio ve Nwakaeme-Berat değişiklikleriyle skoru korumaya yönelik bir hamle yaptı. Böylelikle otomatik olarak daha fazla geriye yaslandı. Kamil Ahmet-Yusuf Sarı ve Abdülkadir Ömür-Djaniny değişiklikleriyle tamamen savunmaya döndü. Bu savunmaya geçişten sonra Hatayspor daha fazla topa sahip oldu ve daha çok hücuma yeltendi. Bunun sonucunda da penaltı kazandı ve Boupendza, ligdeki gol sayısını 19’a çıkardı. Trabzonspor önceki haftalarda gol atamıyordu. Bu maç golü attı. Fakat bu sefer de skoru koruyamadı. Bir sonraki maçta Galatasaray’la karşılaşacaklar. Bu gidişat devam ederse en iyi ihtimalle berabere kalırlar.