Süper Lig’de 37.hafta: Beşiktaş liderliğini sürdürdü

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, 37.haftada oynanan maçlarla devam etti. Beşiktaş, Kayserispor’u 3-1 mağlup ederek liderliğini sürdürdü. Fenerbahçe, Kasımpaşa’yı 3-2 mağlup etti ve lider Beşiktaş’ı takibini sürdürdü. Galatasaray, Antalyaspor’u 1-0 yenerek haftayı üçüncü sırada kapattı. Trabzonspor, Fatih Karagümrük’ü 2-0 mağlup ederek haftalar sonra galibiyetle tanıştı. Başakşehir, Alanyaspor’la 0-0 berabere kaldı. Gençlerbirliği Çaykur Rizespor’u, Yeni Malatyaspor Ankaragücü’nü 2-1, BB Erzurumspor Gaziantep FK’yı 3-2 mağlup etti. Hatayspor Konyaspor’la 0-0, Denizlispor Sivasspor’la 1-1 berabere kaldı. Göztepe ise bu haftayı bay geçti.

Beşiktaş: Siyah-Beyazlılar, üç golle üç puanı hanesine yazdırdı

Liderliğini devam ettirmek isteyen Beşiktaş, Kayserispor’u konuk etti.  

Maça hızlı başlayan taraf Beşiktaş’tı. 4.dakikada Ghezzal’ın penaltıdan attığı golle skor 1-0 oldu. İki dakika sonra Henrique maça yeniden eşitliği getiren golü kaydetti. 13.dakikada N’Koudou, Beşiktaş’ı yeniden öne geçirdi. İlk yarı Beşiktaş’ın 2-1’lik üstünlüğüyle tamamlandı.

İkinci yarıda üstün olan taraf Beşiktaş’tı. 65.dakikada N’Koudou, kendisinin ikinci, takımının ise üçüncü golünü kaydetti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Beşiktaş, Kayserispor’u 3-1 mağlup etti.

Beşiktaş maça 4-2-3-1 dizilişiyle başladı. Sergen Yalçın; Aboubakar, Larin, Oğuzhan ve Atiba’nın yokluğunda Gökhan Töre, Ljajic, Necip ve N’Koudou’ya şans verdi (Eldeki kadronun darlığı söz konusu olduğunda Sergen Hoca, sahaya ideal bir 11 çıkardı). Maçın başında bulunan gol, müsabakanın geri kalanı için önemliydi. Fakat çabucak bir gol yenmesi moral bozabilirdi. Fakat N’Koudou’nun bu maç özelinde gol yollarındaki verimliliği Beşiktaş’ın reaksiyon göstermesini sağladı. Diğer taraftan Kayserispor’un her anlamda yetersizliği de buna eklenince Beşiktaş’ın galibiyeti kaçınılmaz oldu. Beşiktaş, iki maç aradan sonra galip geldi ve şampiyonluk yarışındaki avantajını kaybetmedi.

Fenerbahçe: Sarı-Lacivertliler, 3’te 3 yaptı

Lider Beşiktaş’ı takibini sürdürmek isteyen Fenerbahçe, Kasımpaşa’yı konuk etti.

İlk yarıda baskılı olan taraf Fenerbahçe’ydi. 15.dakikada Valencia’nın attığı golle ev sahibi ekip, 1-0 öne geçti. 21.dakikada Hajradinovic, maça eşitliği getirdi. 40.dakikada Szalai, Fenerbahçe’yi tekrar öne geçiren golü attı. 45+1.dakikada penaltıda topun başına geçen Valencia, ilk yarının skorunu tayin etti: 3-1.

İkinci yarıda baskılı olan taraf Kasımpaşa’ydı. 81.dakikada Hadergjonaj’ın penaltıdan attığı golle fark bire indi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Fenerbahçe, Kasımpaşa’yı 3-2 mağlup etti.

Fenerbahçe maça 4-1-4-1 dizilişiyle başladı. Şutlarla etkili olmaya çalıştı fakat kaleci Ertuğrul başarılıydı. Bu sefer duran top ve ortalara başvuruldu ve neticede Caner’in açtığı ortada Valencia takımını 1-0 öne geçirdi. Fenerbahçe, 1-0 öne geçtikten sonra Kasımpaşa’nın adam adama presiyle bocalamaya başladı ve Harun’un yaptığı bir hata sonucunda golü kalesinde gördü. Fenerbahçe ikinci golü atabilmek için araya atılan pasları denedi ama burada da yüzde 100 bir santrafor eksikliğini hissetti (Ertuğrul yine çok başarılıydı). Bu yüzden yine ortalara başvuruldu ve ikinci gol böyle geldi. Penaltıdan bulunan üçüncü golle Fenerbahçe iyice rahatladı. İkinci yarının ilk bölümünde Fenerbahçe iyi bir pas oyunuyla oyunu rölantiye almayı başardı (Savunma arkasına atılan toplarda eksikleri halen var). Lakin Emre Belözoğlu, yanlış hamlelerle oyunun gidişatını değiştirdi. Gustavo-Ozan, Sinan-Mert Hakan ve Thiam-Valencia değişiklikleri kesinlikle hatalıydı. Skoru korumak ve oyuncuları dinlendirmek için bu değişiklikleri yaptı ama hem pas oyununu bozdu hem de presi zayıflattı. Bunun sonucunda ikinci golü de kalesinde gördü (Harun yine penaltı yaptırdı. Fenerbahçe’nin kaleci konusunda işi gerçekten çok zor). Emre Belözoğlu iki maçtır aynı hatalı değişiklikleri yaparak oyunu negatif yönde etkiliyor ve açıkçası kendi kendini sabote ediyor. Buna dikkat etmesi lazım yoksa takımı puan kaybedebilir. Son haftalarda puan kaybının da telafisi olmaz. Yine de Fenerbahçe 3’te 3 yaparak şampiyonluk yarışındaki serüvenine devam ediyor. İlerde ne olacağı ise yine bilinmezliğini koruyor.  

Galatasaray: Altın değerinde bir üç puan

Şampiyonluk yarışından kopmak istemeyen Galatasaray, Antalyaspor’a konuk oldu.

İlk yarıda etkili olan taraf Galatasaray’dı. Ancak konuk ekip girdiği pozisyonları iyi değerlendiremedi ve devre, 0-0 beraberlikle tamamlandı.

İkinci yarıda yine Galatasaray baskındı. 59.dakikada Podolski, ikinci sarıdan kırmızı kart görerek takımını 10 kişi bıraktı. 77.dakikada Mustafa Mohamed’in attığı golle skor 1-0 oldu. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Galatasaray, Antalyaspor’u 1-0 mağlup etti.

Galatasaray maça 4-1-4-1 dizilişiyle başladı. Tam defans taktiğini benimseyen Antalyaspor’a karşı Galatasaray ister istemez baskılı oynadı. Topa sahip oldu ve hem duran toplarla hem de akan oyunda etkili olmaya çalıştı. Birkaç pozisyona da girildi ancak Boffin, bu topları savuşturmayı başardı. İkinci yarının ilk çeyreğinde ilk yarıdaki oyun devam etti. Podolski’nin kırmızı kart görmesi ise oyunun gidişatını tamamen değiştirdi. Bunun üzerine “Gerçek santrafor” Mohamed’in oyuna girmesiyle Galatasaray etkisini daha fazla hissettirmeye başladı. Nitekim bu etkinin sonucunda gol geldi ve Galatasaray maçı kazanarak şampiyonluk yarışından kolayca kopmak istemediğini göstermiş oldu. 

Trabzonspor: Nihayet!

Galibiyet hasretine son vermek isteyen Trabzonspor, Fatih Karagümrük’ü konuk etti.

Maça hızlı başlayan taraf Trabzonspor’du. 15.dakikada Djaniny’nin penaltıdan attığı golle Bordo-Mavililer 1-0 öne geçti. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda etkili olan taraf Fatih Karagümrük’tü. Fakat gol Trabzonspor’dan geldi. 65.dakikada Djaniny, kendisinin ve takımının ikinci golünü kaydetti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Trabzonspor, Fatih Karagümrük’ü 2-0 mağlup etti.

Trabzonspor maça 4-4-2 formasyonuyla başladı. Bakasetas’ın yokluğunda tercih edilen diziliş doğruydu. Trabzonspor özellikle ilk yarıda baskılı bir oyun oynadı ve hem duran toplarla hem de akan oyunda etkili olmaya çalıştı. Bunun sonucunda golü de buldu. İkinci yarıda ise Fatih Karagümrük şutlarla etkili olmak istedi. Fakat Uğurcan müthiş bir maç çıkardı ve kalesine gelen şutları çok iyi savuşturdu. Trabzonspor baskılı oyununu ikinci yarının ortalarında net bir şekilde gerçekleştirdi. Böylece ikinci gol de bulundu ve maç koparıldı. “Atanın ve tutanın iyi olacak” demişler. Bu maç için Trabzonspor’un atanı ve tutanı çok iyiydi. Trabzonspor da nihayet bir maç kazanabildi ve beraberliğe abone olmaktan kurtuldu.

Başakşehir: Son şampiyon küme düşme hattının sınırında!

Küme düşme hattından uzaklaşmak isteyen Başakşehir, Alanyaspor’u ağırladı.

Maçın genelinde etkili olan taraf Alanyaspor’du. Ancak konuk ekip, bulduğu pozisyonları değerlendiremedi. Başakşehir, Alanyaspor’la 0-0 berabere kaldı.

Başakşehir maça 4-2-3-1 dizilişiyle başladı. Nacer Chadli’nin oynatılmaması hataydı. Çünkü Başakşehir’de gol düğümünü çözebilecek kalitedeki tek adam oydu. Alanyaspor’un kanatlardan hızlı çıkışlarına karşı Başakşehir maç boyunca bir çözüm üretemedi ve Alanyaspor pek çok kez gol pozisyonuna girdi. Başakşehir ise ilerde etkisizdi. Arada sırada uzaktan şutlarla etkili olmaya çalıştı ancak hücum anlamında genel olarak kötüydü. Savunma anlamında da iyi olduğu söylenemezdi. Savunmayı düzgün yapmasından ziyade Alanyaspor’un son vuruşlardaki beceriksizliği Başakşehir’e 1 puanı kazandırdı. Başakşehir, averajla küme düşme hattının bir basamak üstünde yer alıyor. Kalan maçlarda alınacak bir mağlubiyet pahalıya mal olabilir. Bu yüzden Aykut Kocaman ve öğrencilerinin kesinlikle ciddi ve mantıklı olması gerekiyor.