Süper Lig’de 16. Hafta: Lider Beşiktaş…

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig’in 16.haftasında yeni yılın ilk maçları oynandı. Beşiktaş, deplasmanda Kayserispor’u 2-0 mağlup ederek liderliğe yükseldi. Galatasaray, evinde ağırladığı Antalyaspor’la golsüz berabere kalarak liderlikten oldu. Fenerbahçe Kasımpaşa’yı 3-0 yenerek Alanyaspor maçı öncesi moral buldu. Başakşehir, Alanyaspor’a 3-0 yenilip, galibiyet hasretini 7 maça çıkarırken Alanyaspor, aldığı bu galibiyetle şampiyonluk yarışında altın değerinde bir üç puan kazandı. Trabzonspor, Fatih Karagümrük’ü 2-1 yendi ve Galatasaray mağlubiyeti sonrası moral buldu. BB Erzurumspor ile Gaziantep FK ve Çaykur Rizespor ile Gençlerbirliği 1-1, Sivasspor ile Denizlispor ise 2-2 berabere kaldı. Ankaragücü Yeni Malatyaspor’u 3-1, Hatayspor Konyaspor’u 2-1 mağlup etti. Göztepe ise haftayı bay geçti.

Beşiktaş: Lider Beşiktaş

Oynanan maçlar neticesinde lider olma şansını yakalayan ve bu fırsatı kaçırmak istemeyen Beşiktaş, Kayserispor’la karşılaştı.

İlk yarıya hızlı başlayan taraf Beşiktaş’tı. Kara Kartal, 12.dakikada Mensah’ın kullandığı penaltıdan yararlanamadı. Kalan dakikalarda iki takım da etkisiz bir görüntü sergiledi ve ilk yarı 0-0 bitti.

İkinci yarı Beşiktaş birkaç pozisyon buldu ama bunları gole çeviremedi. Maçın sonlarına doğru Beşiktaş bir penaltı daha kazandı. Bu sefer topun başına Nkoudou geçti ve takımını 89.dakikada 1-0 öne geçirdi. 90+6.dakikada sahneye Ajdin Hasic çıktı ve maçın skorunu tayin etti: 2-0.

Beşiktaş ilk yarıya hızlı başladı ama bunun devamını getiremedi. Bu maçta Aboubakar’ın yokluğundan ziyade Ghezzal’ın yokluğu Beşiktaş’ı etkiledi. Zira Ghezzal asist yapma becerisiyle Beşiktaş’ın önemli oyuncularından biri. O olsaydı Beşiktaş ilk yarıda maçı koparırdı. Beşiktaş geç de olsa maçı kazanmayı bildi ve liderlik koltuğuna oturdu. Ghezzal ve Aboubakar’ın da geri dönüşüyle koltuğu kolay kolay kaptırmayacak gibi görünüyor.

Galatasaray: Türk Telekom Arena’da sessiz akşam

Liderliğini sağlamlaştırmak isteyen Galatasaray, kötü günler geçiren ve artık üzerindeki kara bulutları dağıtmak isteyen Antalyaspor’u Türk Telekom Arena’da konuk etti.

İlk yarıda Galatasaray üstündü. Birçok pozisyona giren Sarı-Kırmızılılar, bir türlü meşin yuvarlağı ağlarla buluşturamadı ve ilk yarı 0-0 bitti.

İkinci yarının başında Emre Kılınç, kırmızı kart görerek takımını bir kişi eksik bıraktı. Fakat Galatasaray yine aktifti ve hücumda varlık göstermeye devam etti. Ancak ilk yarıda olduğu gibi ikinci yarıda da gol sesi çıkmadı ve Galatasaray Antalyaspor’la 0-0 berabere kaldı.

Galatasaray maç boyunca sadece hücumu düşündü. Çünkü Antalyaspor sürekli defans yaptı, geriyi kilitledi. Galatasaray da bir türlü bu kilidi aşamadı. Pozisyonlar buldu fakat top bir türlü ağlarla buluşamadı. Türk Telekom Arena’da sessiz bir akşamdı. Bu sessizlik, Galatasaray tam liderliği almışken hiç iyi olmadı. Galatasaray toparlanmalı ve bir an önce zorlu Konyaspor deplasmanını düşünmeye başlamalı.  

Fenerbahçe: Sarı-Lacivertliler ikide iki yaptı

Geçtiğimiz haftayı bay geçen ve Başakşehir galibiyeti sonrası bulduğu moralle yoluna emin adımlarla devam etmeyi amaçlayan Fenerbahçe, Kasımpaşa’ya konuk oldu.

Ağır tempoda başlayan ilk yarıda gol perdesini Fenerbahçe açtı. 14.dakikada Thiam’ın attığı golle Sarı-Lacivertliler 1-0 öne geçti. 45+1.dakikada sahneye tekrar Thiam çıktı ve ilk yarının skorunu belirledi: 2-0.

İkinci yarıda topa sahip olan taraf Kasımpaşa’ydı. Fakat ev sahibi takım topa sahip olmanın avantajını kullanamadı. Fenerbahçe ise birçok pozisyon buldu ve rakip kalede daha fazla etkiliydi. Etkili olmasının meyvesini de aldı ve 86.dakikada Ferdi Kadıoğlu’nun attığı golle skor 3-0 oldu. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Fenerbahçe Kasımpaşa’yı 3-0 mağlup etti.

Fenerbahçe maçta üstün olan taraftı. Zaman zaman 11 kişi topun arkasına geçse de hem hücum hem de savunma anlamında etkisiz bir görüntü sergileyen Kasımpaşa’dan daha iyiydi. Fakat Thiam ve Pelkas’a ayrı birer parantez açmak istiyorum. Thiam, gerçek bir golcü gibi bulduğu pozisyonları gole çevirerek takımına en büyük katkıyı sağladı. Diğer taraftan Pelkas, orta saha ve ileride yaptığı presin yanı sıra iki asist yaparak hem takımına katkı sağladı hem de Thiam’ın katkı sağlamasına yardımcı oldu. Bu yüzden maçtaki aslan payını Pelkas’a vermek gerekiyor. Fenerbahçe, Alanyaspor maçı öncesi moral buldu. Eğer o maçı da kazanırsa gerçek anlamda özgüvenini yeniden tazeleyeceğini ve daha iyi bir Fenerbahçe göreceğimizi düşünüyorum.

Trabzonspor: Bordo-Mavililer moral buldu

Galatasaray mağlubiyetini unutmak isteyen Trabzonspor, Fatih Karagümrük’e konuk oldu.

İlk yarıda Trabzonspor etkiliydi. Konuk ekip, Flavio ve Nwakaeme ile bulduğu iki net gol pozisyonundan yararlanamadı. İlk yarı golsüz tamamlandı.

İkinci yarı ise golle başladı. 46.dakikada Nwakaeme’nin golüyle Trabzonspor 1-0 öne geçti. Ev sahibi Fatih Karagümrük bu gole 70.dakikada Balkovec’le yanıt verdi ve skor 1-1 oldu. 81.dakikada Ekuban, Trabzonspor’u tekrar bir farklı üstünlüğe taşıyan golü kaydetti. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Trabzonspor, Fatih Karagümrük’ü 2-1 mağlup etti.

Trabzonspor hücum anlamında çok etkiliydi. Hücum ve presi düzgün yaparak Fatih Karagümrük’e pozisyon vermedi. Bu olumlu gelişmeyi Ekuban’ın geri dönüşüne bağlıyorum. Çünkü Ekuban güçlü, hızlı ve golcü bir oyuncu. Trabzonspor gibi gol atma konusunda pek de becerikli sayılmayacak bir takım için böyle bir oyuncunun varlığı çok önemli. Abdülkadir Ömür’ün geri dönmesi de olumlu bir gelişme. Birkaç hafta içerisinde form tutarak ilk 11’de oynatılmasını ve Ekuban’ın santrafor pozisyonuna çekilmesini bekliyorum. Transfer döneminde yapılacak bir ön libero takviyesiyle Trabzonspor’un daha başarılı bir takım olacağına ve ligde üst sıralarda yer alacağına inanıyorum. 

Başakşehir: Olmuyor, olamıyor…

Galibiyet hasretine son vermek isteyen Başakşehir, şampiyonluk yarışından kopmak istemeyen Alanyaspor’a konuk oldu.

Maça hızlı başlayan taraf ev sahibi Alanyaspor’du. 19.dakikada Adam Bareiro eşitliği bozan golü kaydetti. 27.dakikada François Moubandje, skoru 2-0’a getirdi. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İkinci yarıda Başakşehir biraz etkinlik gösterse de üstün taraf yine Alanyaspor’du. 83.dakikada Tayfur Bingöl sahneye çıktı ve maçın skorunu da tayin eden golü attı: 3-0.

Başakşehir, maça 4-1-4-1 dizilişinde başladı. Geçen haftaki Kasımpaşa maçında olduğu gibi bu hafta da hücumu savunmadan daha fazla önemsedi. Fakat ne geçen haftaki gibi hücum yapabildi ne de savunma anlamında iyiydi. Orta sahada Azubuike ve sol bekte Cemali tercihleri hatalıydı. İkinci yarının başında bu hatalardan dönüldü ama artık çok geçti. Başakşehir çok dağınık bir görüntü sergiliyor. Ayrıca kaleci sorununun olduğu da su götürmez bir gerçek. Volkan Babacan’ın performansı yetersiz. Bu da Başakşehir’in daha fazla gol yemesine neden oluyor. Mert Günok dönene kadar da bu şekilde devam edecek gibi görünüyor. Öte yandan Alanyaspor ise iyi bir oyun sergiledi. İlk yarım saatlik dilimde iki gol buldu ve üstünlüğünü maç boyunca korumayı başararak şampiyonluk yarışından kopmadı. Alanyaspor, Fenerbahçe maçı öncesi moralini yükseltti. Başakşehir’de ise bir şeyler, bir türlü olmuyor, olamıyor…