“Hayata Dokunan Adam” Kayıhan Güven, hayatını kaybetti

gazetesanal.com

İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümü Öğretim Görevlisi Kayıhan Güven, İstanbul’da tedavi gördüğü hastanede hayatını kaybetti.

Kayıhan Güven 68 yaşındaydı. 68 yıla onca şey sığdırdı.

İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi’nden mezun olan Kayıhan Güven, yüksek lisans eğitimini de hukuk üzerine yaptı.  Kayıhan Güven, hukuk eğitimi almasın rağmen çalışma hayatında gazeteciliği tercih etti. Çok uzun olmayan bir gazetecilik döneminden sonra  akademiye geçen Kayıhan Güven; İstanbul, Marmara, Galatasaray, İstanbul Ticaret ve Yeditepe Üniversitelerinin gazetecilik bölümlerinde öğretim görevlisi olarak çalıştı.

Gazetecilerin hocasıydı

O,  genç kuşak gazetecilerin hocasıydı. Gazetecilik alanında öğrenim veren okullarda uygulama eksikliğini derinden hisseden biriydi. Bu eksikliği gidermek için Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nde başka  üniversitelere  örnek olacak  bir çalışmaya imza attı.

Atilla Girgin’in öncülüğünde, Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi bünyesinde  Marmara İletişim Haber Ajansı MİHA’yı kurdu. O dönemde, deneyimli televizyon habercileri Kemal Aslan ve Orhan Tanakıncı ile beraber çok sayıda genç kuşak gazeteci ve televizyoncunun yetişmesine önderlik etti.

Gazetecilikteki usta-çırak ilişkisini MİHA’da uygulamalı biçimde yürüttü, Böylece MİHA’lıların medyada önemli yerlere gelmelerini sağlayanlardan biri oldu.

İdealist düşünce yapısı ve çalışma disipliniyle tanınan Kayıhan Güven, benzer bir projeyi İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi’ne de taşıdı.

2011 yılından itibaren  İstanbul Aydın Üniversitesi İletişim Fakültesi Gazetecilik Bölümünde Öğretim Görevlisi olarak çalışan Kayıhan Güven, bölüm bünyesinde İstanbul Aydın Haber Ajansı’nı (İAHA) kurdu. Genel Yayın Yönetmenliği yürüttüğü İAHA’da, öğrencileriyle GÖZ Dergisi’ni çıkardı.

Gazeteciliğin tartışıldığı bir dönemde gazetecilik mesleği ve eğitimi adına parlayan bir yıldızdı

Gazetecilik eğitiminde “Hayata Dokunan Adam” kimliğini öğrencilerine yaptırdığı röportaj türündeki haberlere de yansıttı.  

Kayıhan Güven, öğrencilerine hayatın içinden seçtiği konular üzerinden röportajlar yaptırdı. Onlara  bir yazıyı nasıl oluşturmaları ve nasıl fotoğraf çekmeleri gerektiğini öğretti. Fotoğrafçılık alanında oldukça deneyimliydi. Ama kendi deneyimiyle sınırlı kalmazdı. Meslekteki ustaları zaman zaman öğrencileriyle buluştururdu. Bu ustalardan biri de Ara Güler’di. Bu buluşmalarda öğrencilerinin usta gazetecilerden  feyz almalarını isterdi.

Kayıhan Güven, binlerce öğrencinin yaşamına dokundu, onların farklı biçimde dünyaya bakmasını sağladı.

Alman kültürüyle yetişmişti

Alman kültürü ile yetiştiğinden disiplinli ve kararlıydı.  Neyi, nasıl yapacağını iyi bilirdi. Bilgi sahibi olmadan fikir sahibi olunamayacağını iyi bilirdi. O nedenle, öğrencilerin gazetecilik işinde neyi niye yaptıklarını öğrenmelerini önemserdi. Ahmet Rasim’den Yaşar Kemal’e röportaj konusunda çalışmaları olan yazarları öğrencilerin de bilmesini ve okumasını  isterdi.

Öğrencilerin planlı ve organize biçimde çalışmalarını istediğinden kurduğu ajanslarda yetenek ve emek çerçevesinde bir hiyerarşi vardı.  Alman ekolünden geldiğinden olsa gerek, mutlaka asistanları olurdu.

Uzlaşı kültürünü benimsemişti, o yüzden en sert  tartışmalarda bile esnek bir yanı vardı. Halk çocuklarının koruyucusu ve kollayıcısıydı. Birçok öğrencisine medya kuruluşlarında staj olanağı sağladı.

Emek verdi, bildiklerini paylaştı, öğrencilerinin ürünlerini sergiledi ve  onların yolunu açtı. Öğrencilerin röportajlarından oluşan kitaplar çıkardı.

Kayıhan Güven, Ahmet Cemal ile Sosyalist Gerçekçilik ve Sanat üzerine bir kitabı da Almanca’dan Türkçe’ye kazandırdı.

Gazetecilik eğitimi adına verdiğin emekler için teşekkürler Kayıhan Hoca…