Süper Lig’de 15. hafta: Yeni lider Galatasaray, Beşiktaş yakın takipte…

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig, Fenerbahçe’nin bay geçtiği haftada hız kesmeden devam ederek 2020 yılına veda etti. Haftanın en önemli maçında Galatasaray, Trabzonspor’u deplasmanda 2-0 mağlup etti ve liderlik koltuğuna oturdu. Beşiktaş, kendi evinde ağırladığı Sivasspor’u 3-0 yenerek ikinciliğe yükseldi. Başakşehir, Kasımpaşa ile 2-2 berabere kalarak galibiyet hasretini 6 maça çıkardı. Göztepe, Fatih Karagümrük’le, Konyaspor ise Çaykur Rizespor’la 1-1 berabere kaldı. Alanyaspor, Gaziantep FK’ya 3-1 yenilerek ligde oynadığı son üç maçta ikinci mağlubiyetini aldı. BB Erzurumspor Yeni Malatyaspor’u 3-1, Gençlerbirliği Kayserispor’u 3-2, Ankaragücü ise Denizlispor’u 2-1 mağlup etti.

Bu hafta 3 takımdan 6 futbolcu Covid-19 testleri pozitif olduğu için maçlarda yer alamadı.

Galatasaray ve Trabzonspor: Galatasaray, şampiyonluk yolunda kritik bir galibiyet aldı

Şampiyonluk yolunda zorlu bir eşiği aşmak isteyen Galatasaray, yenilmezlik serisini sürdürerek üst sıralara yükselmek isteyen Trabzonspor’a konuk oldu.

İlk yarıya Trabzonspor etkin başladı ama Djaniny bulduğu bir net gol pozisyonundan yararlanamadı. 44.dakikada Arda Turan sahneye çıktı ve ilk yarının skorunu tayin etti: 1-0.

İkinci yarıya hızlı başlayan taraf Galatasaray’dı. 55.dakikada Oğulcan Çağlayan’ın attığı gol VAR incelemesinin ardından geçerli sayıldı ve Galatasaray 2-0 öne geçti. Bu dakikadan sonra Trabzonspor birçok net gol pozisyonuna girdi fakat meşin yuvarlağı ağlarla buluşturamadı ve Galatasaray, Trabzonspor’u 2-0 mağlup etti.

Abdullah Avcı’nın birçok tercihi hatalıydı. Fakat bir hatalı tercihi maçın skorunu etkiledi. O tercih çift forvet yerine tek forvetle maça başlamasıydı. Galatasaray’a karşı Djaniny-Afobe ikilisiyle başlaması gerekiyordu. Böylece Nwakaeme’nin de kanattan verdiği destekle Galatasaray’ın stoperlerini zorlayarak takımının gol veya goller bulma ihtimalini arttırırdı. Galatasaray ise Feghouli’nin sakatlanarak oyundan çıkmasını onun olduğu bölgeye Emre Kılınç’ı geçirerek kendi lehine çevirdi. Emre Kılınç’ın olduğu yere ise Ömer Bayram geçti ve hem kanat hem de orta sahada güçlü bir formasyon elde edildi. Yine de Trabzonspor pozisyonlar buldu. Fakat özellikle ikinci golden sonraki acelecilikle basit hatalar yaptılar ve yanlış kararlar verdiler. Bu da gol atamamalarına neden oldu. Galatasaray şampiyonluk yolunda kritik bir galibiyet aldı. Trabzonspor’un ise bir an önce toparlanarak gol eksikliğini tamamlaması ve çift forvetli bir formasyona entegre olması lazım.

Beşiktaş: Kara Kartal, liderliğe bir adım daha yaklaştı

Ligde oynadığı son 6 maçta 5 galibiyet alarak adım adım şampiyonluk yarışına dahil olan Beşiktaş, Avrupa Ligi’nden elendikten sonra sadece lige odaklanan ve ligdeki son 2 maçını kazanan Sivasspor’u Vodafone Park’ta ağırladı.

İlk yarıya Sivasspor hızlı başladı. 3.dakikada Gradel, net bir gol pozisyonundan yararlanamadı. 18.dakikada Güven Yalçın’ın attığı golle Beşiktaş 1-0 öne geçti. İlk yarı bu skorla tamamlandı.

İlk yarının bitiş düdüğünün ardından Hakan Arslan itiraz nedeniyle önce sarı kart, ardından da ikinci sarıdan kırmızı kart gördü ve Sivasspor ikinci yarıya 10 kişi başladı. Beşiktaş, 1 kişi fazla oynamanın avantajını iyi kullandı ve 84.dakikada Larin, durumu 2-0’a getirdi. 90+2.dakikada Oğuzhan Özyakup maçın skorunu tayin eden golü attı: 3-0.

Beşiktaş’ta Ghezzal gibi bir oyuncunun varlığı büyük avantaj. Çünkü asistleriyle maçı alan veya maçı koparan bir oyuncu. Bu maçta da ilk golün asistini yaparak Beşiktaş’ın galibiyetinde büyük pay sahibi oldu. Beşiktaş, özellikle ikinci yarıda 10 kişi kalmış Sivasspor’a karşı üstün bir oyun sergiledi. Rıza Çalımbay ilk 11’de başlayan hücum oyuncularının yerine “taze kan” olarak adlandırabileceğimiz yedek hücum oyuncularını oyuna sokarak maça ortak olmayı denedi. Fakat Siyah-beyazlılar iyi ve dengeli bir oyunla buna izin vermedi. Beşiktaş, bu galibiyetle liderliğe bir adım daha yaklaştı. Böyle oynamayı sürdürürse şampiyonluğun en büyük adayı olmaları işten bile değil.

Başakşehir: Edin Visca, 1 puanı kurtardı

Ligde 5 haftadır galibiyet yüzü göremeyen Başakşehir, Kasımpaşa’yı Başakşehir Fatih Terim Stadyumu’nda konuk etti.

İlk yarıya hızlı başlayan taraf Başakşehir’di. 27.dakikada Edin Visca’nın pasında topu boş kaleye yuvarlayan Nacer Chadli, takımını 1-0 öne geçirdi. Kasımpaşa, 36.dakikada durumu 1-1’e getiren golü attı. 43.dakikada Aytaç Kara, ikinci sarıdan kırmızı kart gördü ve Kasımpaşa 10 kişi kaldı. İlk yarı da 1-1’lik eşitlikle bitti.

İkinci yarıda Başakşehir şutlarla Kasımpaşa kalesini abluka altına aldı. Fakat 84.dakikada Armin Hodzic meşin yuvarlağı ağlara gönderdi ve Kasımpaşa’yı 2-1 öne geçirdi. 90+2.dakikada Edin Visca sahneyi çıktı maça tekrar eşitliği getirdi. Kalan saniyelerde başka gol olmadı ve maç 2-2 beraberlikle sonuçlandı.

Kasımpaşa, ilk yarıdaki ilk tehlikeli atağında golü buldu. İkinci yarıdaki ilk tehlikeli atağında da gol attı. Peki, Başakşehir ne yaptı? Bulduğu net fırsatları cömertçe harcadı. Taktik hatalar da cabası. Başakşehir ikinci yarıya Mahmut Tekdemir – Crivelli değişikliğiyle başladı. Bir kişi eksik olan rakibine karşı sadece hücumu düşündü. Öyle ki sakatlanan Skrtel’in yerine Mehmet Topal oyuna girdi. Ardından Rafael’in yerine Kerim Frei, Giuliano’nun yerine Berkay Özcan ve Epureanu’nun yerine de Deniz Türüç oyuna dahil oldu. Armin Hodzic gol atmadan önce Başakşehir ceza sahası içinde çalımladığı iki oyuncudan biri sol kanat (Kerim Frei), diğeri ise ön liberoydu (Mehmet Topal). Tamamen hücumun düşünülmesini anlayabiliyorum. Fakat alınan oyuncular skora katkı anlamında hiçbir şey yapmadı. Defans anlamında ise stopersiz oynanmasını “çılgınlık” olarak tanımlıyorum. Epureanu’nun yerine Deniz Türüç değil, asıl mevkisi stoper olan Ponck oyuna girmeliydi. Pozisyonları cömertçe harcayan oyuncular ise maça ilk 11’de başlayanlardı. Edin Visca, bu oyuncuların en iyisiydi. Başakşehir bu maçtan Edin Visca sayesinde 1 puan alabildi. Fakat her zaman Edin Visca maçı kurtaramaz, kurtaramıyor. Buna geçtiğimiz haftalarda şahit olduk. O yüzden Başakşehir toparlanmalı. Bunu yapmak zorunda. Yoksa işler daha da kötüye gider.