Rusya koronavirüs aşısını tescil eden ilk ülke oldu… DSÖ, temas halindeyiz…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, koronavirüse karşı geliştirilen ilk aşının tescil edildiğini açıkladı. Rusya böylece, koronavirüs aşısını tescilleyen ilk ülke oldu.

Rus Yayın Kurumu Sputnik Türkçe’nin haberine göre, Rusya Sağlık Bakanlığı, Gamaley Epidemiyoloji ve Mikrobiyoloji Enstitüsü tarafından geliştirilen koronavirüs aşısını tescil etti.

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko’dan aşı ile ilgili bilgi alan Putin, “aşının oldukça etkili olduğunu, kararlı bir bağışıklık oluşturduğunu biliyorum. Tekrarlıyorum: Aşı gerekli tüm denemelerden geçti” dedi. 

Koronavirüse karşı geliştirilen ilk aşı üzerinde çalışanlara teşekkür eden Putin, bunun dünya için çok önemli bir adım olduğunu vurguladı.

“Kızıma aşı yapıldı”

Aşının alıcı antikor ve hücresel bağışıklık oluşturduğunu belirten Putin, “Bunu çok iyi biliyorum, zira kızlarımdan biri aşıyı yaptırdı. Bir anlamda kızım da aşı deneyinde yer aldı diyebiliriz” dedi.

“En kısa zamanda seri üretim”

“En kısa zamanda aşının seri üretimine başlayacağımızı umuyorum. Bu önemli” diyen Putin, isteyen herkese aşı yapılabilmesi için bunun gerekli olduğunu kaydetti.

Putin, aşı yaptırmanın kesinlikle gönüllülük çerçevesinde olması gerektiğini de vurguladı.

Önce sağlık çalışanları ve öğretmenler aşılanmalı.

Rusya Sağlık Bakanı Mihail Muraşko, aşılamanın ilk olarak sağlık çalışanları ve öğretmenlere yapılmasını teklif etti.

Muraşko, “Aşının sivil anlamda uygulanmasına aşamalı olarak başlanacak. Öncelikle işleri enfekte kişilerle bağlantılı olanlara aşı yapılmasının gerekli olduğunu düşünüyoruz. Bunlar sağlık çalışanları ve çocukların sağlığının bağlı olduğu öğretmenlerimiz” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü…

Dünya Sağlık Örgütü DSÖ Sözcüsü, “”Onay süreci konusunda Rusya otoriteleri ile yakın temas halindeyiz. Aşı süreci oldukça titiz bir şekilde gözden geçirilmeyi gerektiriyor” ifadelerine yer verdi.

Alman Yayın Kurumu DW’nin haberine göre, Rusya’nın tescil ettiği aşının sınırlı sayıda kişi üzerinde denendiği ve 3. fazı tamamlamadığı belirtildi.

Alman İlaç Kurumu.

Almanya’da yeni ilaçların üretimini destekleyen devlete ait Paul Ehrlich Enstitüsü’nün Başkanı Klaus Cichutek, en az birkaç bin kişinin yer aldığı 3. faz tamamlanmadan bir aşının tescillenmesinin riskli olduğuna dikkat çekti. Cichutek bu aşamanın özellikle nadir yan etkileri tespit etme konusunda önemli olduğunu vurguladı.

Yeni koronavirüsün (SARS-COV-2) yol açtığı pandemiyi durdurmak için dünya genelinde 100’den fazla aşı geliştirme çalışması yürütülüyor. Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) verilerine göre, bunlardan en az dördü son aşama olarak kabul edilen ve potansiyel aşının insanlar üzerinde denendiği 3. fazda bulunuyor.