Yapay zekâ: korkmalı mı, sevinmeli mi?

GPT-3 Generative Pre-Training Transformer 3 (GPT-3), Türkçesiyle “Üretken Ön İşlemeli Dönüştürücü 3” açılımına sahip yapay zekâ teknolojisi artık kullanımda.

GPT-3’ü en basit şekilde, “doğal dil işleme sinir ağı” olarak tanımlamak mümkün. Bir dil öngörücü olan ürün, yazdığınız içeriğin ardından neyin gelmesi gerektiğini tahmin ediyor. Verilen komutları hayata geçiriyor.

İngiliz Yayın Kurumu BBC Türkçe’nin haberine göre, GPT-3, insanların çevrimiçi olarak yayımladıkları şeyin çoğuna etkili bir şekilde sahip.

OpenAI şirketinin ürünü GPT-3 adlı yapay zekâ teknolojisi şiir yazabiliyor, metin çevirebiliyor, diyalog kurabiliyor ve soyut soruları da cevaplayabiliyor.

Yazılım teknolojilerinde ve tasarımda olmak üzere pek çok endüstride de kullanılabilecek. GPT-3 şu an sınırlı sayıda kullanıcı tarafından beta olarak kullanılıyor.

GPT-3, Elon Musk ve Sam Altman tarafından kurulan OpenAI’in üzerinde birkaç yıldır çalıştığı ve bir milyar dolardan fazla yatırım yapılan yapay zeka çalışması.

GPT-3, 2019 yılında yayımlanan GPT-2’nin geliştirilmiş üçüncü nesil hâli. Yayımlandığı dönemde GPT-2 için yapılan en yaygın yorum, çok tehlikeli olabileceği ile ilgiliydi.

İlk olarak GPT adıyla yayımlanan algoritmada 110 milyon ayarlanabilir parametre varken, bu sayı GPT 2’de 1,5 milyara ulaştı. GPT-3’te ise 175 milyar parametre var.

Kaygılar.

Parametrelerin çokluğu yapay zekânın öğrenmesini kolaylaştırıyor. Bu yüzden GPT-3 için “bugüne kadar üretilmiş en tehlikeli algoritma” yorumları da yapılıyor.

GPT-3’ün DeepFake gibi platformlarda yalan haber üretme potansiyeli kaygıyla karşılanıyor.

GPT-3’ün tehlikeli olabileceğine dair diğer nedenler arasında ise yönetim süreçlerinin kötüye kullanılması ve sahte akademik makale yazabilecek olması da gösteriliyor.

GPT-3’ten korona yanıtı…

GPT-3 ile bazı sorgulamalar yapan sosyal medya kullanıcıları kendi deneyimlerini de paylaştı.

Twitter’da “levelsio” isimli kullanıcı, GPT-3 algoritması aracılığıyla bilgisayara, “Koronavirüs ne zaman sona erecek?” sorusunu yöneltti. Programın cevabı ise “31 Aralık 2023” oldu.

“Nasıl biteceğini de sor” diyen bir kullanıcının sorusunu yönelten levelsio, “Koronavirüs pandemisi enfekte olmuş tüm bireylerin ölümü ile sona erecektir” cevabını aldı.

New York Times köşe yazarı Farhad Manjoo, yayımlanan incelemesinde GPT-3 için “Düz yazının yanı sıra bilgisayar kodu ve şiir üretebilen bu yapay zekâ, sadece ‘şaşırtıcı’ ve ‘ürkütücü’ değil. Aynı zamanda dehşet verici” yorumunda bulundu.

Independent sitesinin muhabiri ise Adam Smith inceleme yazısında GPT-3’ün ‘sağduyulu’ sorulara yanıt verebildiğini ancak ‘saçma’ sorulara saçma değilmiş gibi yanıtlar verdiğine dikkat çekti.