Olası İstanbul depreminin yaratacağı riskler yeniden belirlendi…Mahallenizdeki riskleri görebilirsiniz…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi, beklenen İstanbul depreminin yaratacağı riskleri ortaya koyan yeni bir çalışmayı tamamlayarak kamuoyu ile paylaştı.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rasathanesi ve Deprem Araştırma Enstitüsü’nün işbirliği ile hazırlanan raporda, 7.5 büyüklüğündeki bir depremin İstanbul’da yaratacağı hasarlar ilçe bazında ayrıntılı olarak belirlendi.

Alt ve üst yapısında oluşabilecek hasarlar, can kayıpları, kurtarma ve enkaz kaldırma çalışmalarının ayrıntılı olarak belirlendiği çalışmada, “Eğitim, sağlık, spor, kültür, din, konaklama, ticaret ve sanayi gibi kentsel işlevlerin deprem sırasında mümkün olduğunca korunması, deprem sonrasında da mümkün olan en kısa zamanda eski haline dönmesi, sosyal ve ekonomik olarak büyük önem taşımaktadır.” denildi.

Depremin Etkileri.

Rapora göre, 7.5 büyüklüğündeki bir depremde İstanbul’da oluşacak hasar şöyle belirleniyor.

İstanbul’da analiz edilen bina sayısı 1 milyon 166 bin 330, analiz edilen binalardan 194 binin orta ve üstü hasar görecek. Depremde, binaların ortalama %26’sı hafif, %13’ü orta, %3’ü ağır ve %1’i çok ağır hasar görecek. Ağır ve çok ağır hasarlı binalar mutlaka yıkılıp yeniden yapılacak. 2 milyon kişinin acil barınma ihtiyacı olacak.

Deprem sonrası 25 milyon ton ağırlığında bir enkaz ortaya çıkacak.

Depremin oluşturacağı mali kayıp 120 milyar lira olacak.

Deprem gece olursa 14 bin 150 kişi hayatını kaybedecek, 8 bin 100 kişi ağır yaralanacak, 39 bin 650 kişi hastanelerde tedavi altına alınacak. Deprem gündüz olursa, 12 bin 400 kişi yaşamını kaybedecek, 7 bin 450 kişi ağır yaralı olacak, 37 bin 500 kişi hastanelerde tedavi altına alınacak.

Mahallenizi analiz edebilirsiniz.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin hazırladığı deprem riski ile ilgili analizlere, belediyenin web sayfasından ulaşılabiliyor. Vatandaşlar kendi mahalleleri ile ilgili verilere, Deprem ve Zemin İnceleme Müdürlüğü’nün güncel çalışmalarımız sayfasından ulaşabilirler. İlçe bazındaki analizlere belediyenin https://depremzemin.ibb.istanbul/guncelcalismalarimiz/#next sayfasından ulaşılabilinir.