Mutasyona uğramış koronavirüsün görüldüğü ülkelere Türkiye de eklendi

gazetesanal.com

Türkiye’ye yeni yıla koronavirüsün mutasyona uğramış şekliyle de tanışarak girdi. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca yeni yılın ilk gününde İngiltere’den Türkiye’ye giriş yapan 15 kişide mutasyona uğramış koronavirüs tespit edildiğini açıkladı.

Bu kişilerin izolasyon altında olduğunu kaydeden Fahrettin Koca, İngiltere’den yurda girişlerin geçici olarak tamamen durdurulduğunu belirtti.

Böylece koronavirüsün mutasyona uğramış şeklinin görüldüğü ülkelere Türkiye de dahil oldu.

Eylül ayında tespit edilmişti

Koronavirüsün mutasyona uğramış yeni türü İngiltere’de Eylül ayında tespit edilmişti. Aralık ayına kadar tanımlanamayan yeni koronavirüs İngiltere Başbakanı Boris Johnson tarafından dünyaya duyuruldu.

Yüzde 70 oranında daha bulaşıcı olan ve B.1.1.7 olarak adlandırılan yeni koronavirüs İngiltere’de kontrolden çıktı. Birçok ülke İngiltere ile seyahat kısıtlamasına gitti. Buna rağmen koronavirüsün mutasyona uğrayan türü kısa sürede diğer ülkelere de yayıldı.

Dünyaya yayıldı

Hollanda, İngiltere’den sonra koronavirüsün yeni türünün görüldüğünü açıklayan ilk Avrupa ülkelerinden biri oldu.

Mutasyona uğrayan koronavirüs Aralık ayı başında Belçika’da da tespit edildi. Yılbaşı öncesi Fransa ve İsveç’te de birer kişide yeni koronavirüs türü görüldü.

Danimarka, İspanya, Portekiz, İsviçre, Almanya, İtalya, Malta, Kanada, Japonya, Tayvan, Singapur, Avustralya, Birleşik Arap Emirlikleri, Hindistan, Güney Kore, Çin, Filandiya, Norveç, Pakistan, Lübnan, Amerika Birleşik Devletleri, İzlanda, İsrail, Ürdün, Şili, Brezilya, Nijerya ve Güney afrika da koronavirüsün görüldüğü ülkeler arasında yer aldı.

Vaka sayıları az olsa da bulaşma oranının yüksekliği dünya ülkelerinde endişe yarattı ve daha sıkı önlemler alınmasına neden oldu.