gazetesanal.com
HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.
Birleşmiş Milletler Gıda Güvenliği raporu açıklandı. Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Dünyanın bir çok bölgesinde “derinlere kök salmış açlığın” artış gösterdiğini söyledi.
Guterres, birçok ülkenin yetersiz beslenme ve obezite ile mücadele ettiği bir dönemde yayınlanan Gıda Güvenliği ve Beslenmenin Durumu raporunun çok açık ve seçik bir mesajı olduğunu söyledi.
Rapora göre, Asya’da 381 milyon kişi, Afrika’da 250 milyon kişi, Latin Amerika ve Karayipler’de ise 48 milyon kişi yetersiz besleniyor.
Koronavirüs salgınının gelmesi küresel gıda sistemindeki kırılganlıkları ve eşitsizlikleri daha da derinleştirdi. Koronavirüs nedeniyle yıl sonuna kadar 130 milyon kişi açlık ile karşı karşıya kalma ihtimali bulunuyor.
Raporda 2030 yılına kadar yetersiz beslenmeyi sona erdirme planlarının gerçekleşmesinin uzak bir ihtimal olduğu belirtildi.
Dünya nüfusunun 7,8 milyar, küresel gıda üretiminin ise 10 milyar insanı besleyecek seviyede olduğuna dikkat çekilen raporda, “Sorun üretimde değil. Süreğen açlığın nedeni yoksulluk, eşitsizlikler, çatışmalar, kötü yönetim ve en kırılgan kesimin marjinalleştirilmesidir” denildi.
Hükümetlere Çağrı…
Raporda hükümetlere tarıma yaklaşımlarında beslenmeyi ana eğilim olarak belirlemeleri; yerel küçük ölçekli üreticilerin daha besleyici gıdalar yetiştirip satmalarını ve pazarlara erişimlerini desteklemeleri; çocukların besleyici gıda almalarına öncelik vererek en çok ihtiyaç duyulan kategori olarak belirlemeleri; ve sağlıklı beslenmeyi ulusal sosyal koruma sistemleri ve yatırım stratejilerin içine dahil etmeleri çağrısı yapıyor.
Rapor açlık ve yetersiz beslenme ile mücadele konusunda ağırlıklı olarak çalışan Gıda ve Tarım Örgütü (FAO) Uluslararası Tarımsal Kalkınma Fonu (IFAD), Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF), Dünya Gıda Programı (WFP) ve Dünya Sağlık Örgütü (WHO)’un ortak çalışması sonucu hazırlandı.