Koronavirüs önlemleri: Yılbaşında 4 gün sokağa çıkmak yasak…

gazetesanal.com

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığındaki kabine toplantısında, yılbaşında 4 günlük sokağa çıkma yasağı kararı alındı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi’nde 4 süren toplantının ardından Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan alınan kararları açıkladı.

Buna göre;

-Sokağa çıkma sınırlaması 31 Aralık Perşembe saat 21:00’den 4 Ocak saat 5:00’e kadar kesintisiz uygulanacak.

-Kiralarda yıl sonuna kadar yüzde 20’den yüzde 10’a stopajın uygulanma süresi 1 Haziran’a kadar uzatıldı.

– Yüzde 18’den 8’e indirilen işyeri kiralama hizmetlerindeki KDV oranı 1 Haziran’a kadar yüzde 8 olarak uygulamaya devam edecek.

– Yıl ortasında başlatılan konaklamadan, yeme içmeye, yolcu taşımacılığından bakım onarıma kadar KDV indirimlerinin süreleri 1 Haziran’a kadar uzatıldı.

–  Toplam 1 milyon 239 bin 438 kişiyi bulan esnafa 3 ay süreyle ayda bin lira destek ödemesi yapılacak. Hibe şeklinde verilecek esnaf destek ödemesinden taksi, domuş, servis işletmecisi, pazarcı, lokantacı, kadın erkek kuaförü, pansiyon, yurt, kreş, düğün işletmecisi gibi kesimler faydalanacak. Böylece esnafa toplamda 3 miyar 718 milyon liralık destek sunulacak.

– Esnafa kira desteğinide basit usule tabi olmanın şartları da belirlendi. İşyeri kira olan esnafa 3 ay süreyle büyükşehirlerde 750 lira, diğer şehirlerde aylık 500 lira kira desteği yapılacak. Bu iki destek kalemi çerçevesinde esnafa  3 ay boyunca toplamda 5 milyar lira hibe desteği sağlanması planlanıyor.

– Turizm tesisleri ile deniz turizmi tesislerinin kira, kesin izin, kesin tahsis, irtifak hakkı, kullanma izni, yararlanma, hasılat payları, ecri misil ödeme süreleri 1 yıl süreyle ertelenecek.

Erdoğan:  Bahar aylarında kendi aşımıza kavuşarak daha yaygın aşılama yapacağız

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, alınan tedbirler sayesinde dünyadaki pek çok yerin tersine Türkiye’deki hasta ve vefat sayılarında belirgin bir azalışın görüldüğünü söyledi.

Aşı çalışmaları hakkında da bilgi veren Cumhurbaşkanı Erdoğan, ”Yurtdışından temin etmekte olduğumuz aşıyı belirlenen uygulama kapsamı ve takvimi çerçevesinde en kısa zamanda milletimizin hizmetine sunacağız” dedi.

Yerli aşı üretimi ile ilgili çalışmaları da yakından takip ettiklerini belirten Erdoğan, “Bahar aylarında kendi aşımıza kavuşarak çok daha yaygın bir aşılama sürecine geçiriyoruz. Bu süreçte tedbirleri sıkı bir şekilde devam ettireceğiz” ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan,salgın döneminde hayatını kaybeden sağlık çalışanlarına kadrolarına göre vazife malullüğü veya meslek hastalığı statüsü verilmesi çalışmalarının hızlı bir şekilde sonuçlandırılacağını da açıkladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Vazife malulü sağlık çalışanlarımızın aileleri, faizsiz konut kredisinden çocukların eğitim öğretim yardımına, istihdamdan fatura indirimlerine kadar pek çok imkâna kavuşacaklardır” dedi.

Erdoğan, sağlıkçılara ve diğer çalışanlara destek olmak amacıyla kamuya ait okul öncesi kurumlarının, ana sınıfları hariç faaliyetlerini sürdürebileceğini bildirdi.