ABD Hazine Bakanlığı, Türkiye’ye Rusya’dan satın aldığı S-400 hava savunma sistemi yüzünden CAATSA (ABD’nin Hasımlarıyla Yaptırımlar Yoluyla Mücadele Etme Yasası) kapsamında yaptırım uyguladığını duyurdu.
İngiliz yayın kuruluşu BBC Türkçe’nin haberine göre; Savunma Sanayii Başkanlığı ve Cumhurbaşkanlığı Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, yaptırım listesine alındı.
ABD Hazine Bakanlığı’nın açıklamasına göre, Savunma Sanayi Başkanlığı ABD’den ihracat lisansı alamayacak, ABD’li ve uluslararası finans kuruluşlarından kredi alamayacak.
Yaptırım listesinde Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir’in yanı sıra, Savunma Sanayii Başkanlığı Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Grup Müdürü Mustafa Alper Deniz, Hava Savunma ve Uzay Daire Başkanlığı Serhat Gençoğlu ile Savunma Sanayii Başkanlığı Başkan Yardımcısı Faruk Yiğit de yer aldı.
Yaptırım listesindeki kişilerin ABD’deki mal varlıklarının dondurulacağı ve bu kişilere vize kısıtlamaları getirileceği kaydedildi.
Bu açıklamanın ardından ABD Dışişleri Bakanı Mike Pompeo, “Uyarılarımıza rağmen Türkiye, Rusya’dan S-400 sistemi satın alma ve test etme çalışmalarına devam etti. Bugün Türkiye’nin Savunma Sanayii Başkanlığı’na uygulanan yaptırımlar, ABD’nin CAATSA’yı tam olarak uygulayacağını gösteriyor. Rusya’nın savunma sektörü ile önemli işlemlere müsamaha göstermeyeceğiz” açıklaması yaptı.
Dışişleri Bakanlığı: Mukabelede bulunulacaktır
Dışişleri Bakanlığı ise ABD’nin bu kararına, “ABD’nin Türkiye’ye karşı tek taraflı yaptırımlar içeren kararını kınıyor ve reddediyoruz” diyerek tepki gösterdi.
Açıklamada, “Türkiye, ilişkilerimizi olumsuz yönde etkilemesi kaçınılmaz olan bu karara karşı gerekli adımları atacak, uygun gördüğü şekilde ve zamanlamayla mukabelede bulunacaktır. Türkiye, ulusal güvenliğini sağlamak için gerekli gördüğü tedbirleri almaktan da imtina etmeyecektir. Bu anlayışla, ABD’yi, bugün açıklanan bu haksız yaptırım kararını gözden geçirmeye ve bu vahim yanlıştan bir an evvel geri dönmeye davet ediyor, Türkiye olarak meseleyi müttefiklik ruhuna uygun şekilde, diyalog ve diplomasi yoluyla ele almaya hazır olduğumuzu bir kez daha vurguluyoruz.” denildi.
“Türkiye’yi zamanında S-400 sistemlerini tedarik etmeye sevk eden koşullar herkes tarafından gayet iyi bilinmektedir” denilen açıklamada, Başkan Trump da bir çok vesileyle bu konuda Türkiye’nin haklılığını teslim ettiğine vurgu yapıldı.
Dışişleri Bakanlığı açıklamasında; “Öte yandan, S-400’lerin NATO sistemleri bakımından bir zafiyet yaratacağına dair ABD iddiaları da teknik dayanaktan yoksundur. Kaldı ki Türkiye, bu konuda NATO’nun da katılacağı teknik bir çalışma grubu kurulmasını teklif ederek, meselenin siyasi önyargılardan uzak bir şekilde, nesnel ve gerçekçi bir zeminde ele alınmasını defaatle önermiştir.” İfadeleri de kullanıldı.
Rusya: Karar yasa dışı
Rusya ise yaptığı açıklamada ABD’nin bu kararının ‘yasa dışı’ olduğunu aktardı.
Interfax haber ajansına göre Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov, bu kararın ‘yasa dışı ve uluslararası kanunlara karşı kibirli bir tutum sergilediğini’ belirtti.
Savunma Sanayii Başkanı İsmail Demir, Twitter’dan yaptığı açıklamada, “Şahsım veya kurumumuza yönelik yurt dışında alınan her hangi bir karar, benim ve ekibimin duruşunu değiştirmeyecek; Türk savunma sanayiini hiç bir şekilde engelleyemeyecektir” dedi.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, kabine toplantısının ardından bugün yaptığı açıklamada, “Türkiye Avrupa Birliği’nden yaptırım değil yıllardır geciktirdiği tam üyelik sözünü yerine getirmesini beklemektedir. Aynı şekilde NATO müttefikimiz Amerika’dan da yaptırım değil terör örgütlerine ve bölgemizde ilgili hesabı olan güçlere karşı verdiğimiz mücadelede destek bekliyoruz” dedi.