HDP’ye yönelik Kobani operasyonu siyaseti hareketlendirdi… Kim ne dedi?

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı, 2014 Ekim ayında meydana gelen olaylarla ilgili olarak 82 kişi hakkında gözaltı kararı verdi.

7 ilde düzenlenen operasyonlarda Gözaltına alınanlar arasında eski milletvekili ve HDP’li Kars Belediye Başkanı Ayhan Bilgen, eski HDP milletvekilleri Ayla Akat Ata, Sırrı Süreyya Önder, Altan Tan, Nazmi Gür, Emine Beyza Üstün, Emine Ayna, MYK üyesi Alp Altınörs ile mevcut ve eski HDP yöneticilerinin bulunuyor.

Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı operasyonla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Açıklamada, “Ülke genelinde meydana gelen eylemlerde sokağa çıkma çağrısı yapan PKK/KCK terör örgütü ve sözde örgüt yöneticileri ile bazı siyasi parti yönetici ve partililer hakkında, Ankara Cumhuriyet Başsavcılığımız Terör Suçları Soruşturma Bürosunca 2014/146757 sayı ile soruşturma başlatılmış, soruşturma kapsamında Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ Şenoğlu tutuklu bulunmakta olup gelinen aşama itibarıyla Ankara merkezli 7 ilde, 25 Eylül 2020 tarihinden geçerli olmak üzere 82 şüphelinin gözaltına alınmasına karar verilmiştir.Karar gereği şüphelilerin yakalanmasına yönelik çalışmalara Ankara İl Emniyet Müdürlüğü TEM Şube Müdürlüğü ekiplerince devam edilmektedir.” ifadeleri kullanıldı.

Tepkiler.

Halkların Demokratik Partisi HDP Genel Merkezi’nden yapılan açıklamada, “Partimize karşı bu sabah başlatılan intikam saldırısının kararı dün yapılan MGK toplantısında, savcının Saray’daki düğün töreninde alınmıştır. AKP-MHP bloğu kaybettikçe muhalefeti tasfiye etmeye çalışıyor. HDP sizin darbelerinize boyun eğmedi, eğmeyecek” denildi.

Halkların Demokratik Partisi HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar, Ankara’da milletvekilleri ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, 82 isme yönelik gözaltı kararını “intikam operasyonu” olarak değerlendirdi.

Sancar, 6 yıldır partilerinin sorumluluğunu ortaya koyacak hiçbir delil ortaya konulamadığını belirterek, “Tam tersine o dönem uyguladıkları politikalarla, IŞİD’in saldırılarını müjdeler gibi duyuran ve ardından sokakta şiddetin yaygınlaşmasına zemin hazırlayan siyasi iktidardır” dedi.

İngiliz Yayın Kurumu BBC Türkçe’nin haberine göre, Mithat Sancar, Muhalefete “anti faşist bloka destek” çağrısı yapan Sancar, iktidarın HDP’den korktuğunu savundu ve “Kaybettikçe saldırıyorlar, saldırdıkça daha fazla kaybediyorlar” diye konuştu.

Mithat Sancar, yargının uzun süredir iktidarın sopasını kullandığını ifade ederek, şunları söyledi:

“Kobani eylemlerinin aydınlatılması için defalarca Meclis’te araştırma önergesi verdik. Tamamı iktidar tarafından reddedildi. Hakikatı ortaya çıkaracak adil bir soruşturma yürütülürse iktidar elindeki propaganda imkanını kaybedecekti. O nedenle o dönemin karanlıkta kalmasını istiyorlar”

Cumhurbaşkanı Sözcüsü Kalın.

Cumhurbaşkanı Sözcüsü İbrahim Kalın, operasyonun hukuki bir süreç olduğunu söyledi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, gazetecilerin bu konudaki sorusu üzerine şunları söyledi: “Bu tabii hukuki bir süreç. Şimdi artık hukuki süreci hep birlikte takip edeceğiz. Fezleke hazırlanması da tabii onun bir meclis ayağı da var. Meclisle ilgili olarak da yürüyecek bir süreç. Onu hep birlikte izleyeceğiz. Kobani olaylarını unutmak da mümkün değil. Bunu da akıldan çıkarmamak lazım. O dönemde çok acı olaylar da yaşandı ama şu anda bu tamamen bir hukuki süreç. Gelişmeleri izleyeceğiz.”  

Cumhuriyet Halk Partisi.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nun, Kobani eylemleri soruşturmasına ilişkin HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar’ı arayarak dayanışma mesajını ilettiği bildirildi.

Anadolu Ajansı’nın haberine göre, görüşmede Sancar’ın, soruşturmaya ilişkin detayları paylaştığı, hükümetin içeride ve dışarıda büyük bir siyasi çıkmaz yaşadığı, bu nedenle HDP üzerinden tüm muhalefete gözdağı verdiğini ilettiği belirtildi.

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, operasyonu Türkiye’deki ekonomik gelişmeler yerine gündemi iç siyasetle meşgul etme çabası olarak değerlendirerek, “6-8 Ekim olaylarının üzerinden 6 yıl geçti. Hangi yeni delil var bilmek isteriz” dedi.

Amerikanın Sesi VOA’da yer alan habere göre, Özgür Özel, İstanbul İl Başkanlığında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye’de artık kuvvetler ayrılığı olmadığını vurguladı.

Özel, yargıda 6-8 Ekim olaylarıyla ilgili bir operasyona tanıklık edildiğini belirterek şunları söyledi.

” HDP’li Ayhan Bilgen’in daha önce de aynı konudan tutuklandı ve buna karşı ise Anayasa Mahkemesi’nin kararı var. Anayasa Mahkemesi Bilgen’in hapiste yattığı dokuz ay için de tazminata hükmetti…Sırrı Süreyya Önder de tutuklandığında bu iddialar kendisine soruldu. Bu iddialara kendisi savunma yaptı, bundan dolayı ceza almadı ve dışarıya çıktı. Eğer bundan dolayı ceza almadıysa zaten bitmiş. Yattığı ceza bununla ilgiliyse neden bir daha götürüyorsunuz. Aynan Bilgen de savcı bey telefon açsa ifadeye çağırsa kaçacak değildi. Ama bunun yerine yaka paça gözaltına alınıyor. Çünkü Kars’ın seçilmiş belediye başkanı ve HDP’nin elinde kalmış son il belediye başkanı. Bunu yapınca o eski görüntüler televizyonlarda dönebilir ve ekonomideki bu çöküş konuşulmayabilir, Türkiye AKP-MHP için elverişli bir gündemin içine çekilebilir diye düşünüyorlar”

Gelecek Partisi

Gelecek Partisi Sözcüsü Selim Temurci ise, Twiter aracılığıyla HDP’ye yönelik operasyonla ilgili “Terör hepimizin kırmızı çizgisidir. Ancak siyasi rakiplerimizi terörize ederek ve yargıyı buna alet ederek daha demokratik bir Türkiye’ye ulaşamayız. Siyasi görüşümüz ne olursa olsun, haksızlıklar ve zulüm karşısında dimdik durarak bu imtihanı vermeliyiz” paylaşımında bulundu.

Temurci, “Soruyoruz? Kobani olaylarından 6 yıl sonra bu gözaltılar neden? Bu insanlar daha önce yargılanmadı mı? Katil Öcalan’ın mektubundan medet umanlar, Öcalan’ın kardeşini devletin televizyonuna çıkaranların hesap vermediği bir Türkiye’de bu operasyonun haklılığına nasıl inanalım? Soruyoruz? HDP yerel seçimlerde Cumhur İttifakı’nda yer alsaydı, bugün bu gözaltılar olur muydu? Savcılık derhal bu gözaltılarla ilgili elindeki yeni bulguları kamuoyuyla paylaşmalıdır. Malum ziyaret sonrası gerçekleştirilen bu gözaltılar üzerindeki şaibe ortadan kaldırılmalıdır. Aksi halde bu gözaltıların anlamı, Türkiye’de gündemi değiştirmek ve siyasette kutuplaşmayı zirveye taşımak olacaktır” ifadelerini kullandı.

Deva Partisi.

DEVA Partisi sosyal medya hesabından “Siyasetçilere 6 yıl sonra, Ankara’da olmayan olaylarla ilgili davet edilmeden onlarca polis ve zırhlı araçla, üstelik mükerrer olduğu iddia edilen bir soruşturmayla gözaltı yapılması siyasete gözdağıdır. Hukuk, birilerinin keyfi kararlarıyla siyasete alet edilemez” tepkisini paylaştı.

Milliyetçi Hareket Partisi.

MHP Genel Başkan Yardımcısı İzzet Ulvi Yönter ise gözaltılarla ilgili olarak, ”Katile katil diyeceğiz, haine hain diyeceğiz, caniye cani diyeceğiz. 793 şehidimizin hesabını bunların hepsinden soracağız. Burunlarından fitil fitil getireceğiz, yok öyle yağma” dedi.