HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.
ABD Türkiye Büyükelçisi David Satterfield, Türkiye’nin borcunun 2,3 milyar dolar olduğunu açıkladı.
Satterfield, Türkiye’nin ABD’li ilaç şirketlerine borcunu ödememesi durumunda şirketlerin Türkiye’ye ilaç satmayı durdurabileceğini açıkladı.
Cumhuriyet Gazetesi’nin Reuters Ajansına dayandırdığı habere göre, Davit Satterfield, Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu, Türkiye-ABD İş Konseyi ve ABD Ticaret Odası tarafından düzenlenen 38’inci Amerikan-Türk Konferansı’na katıldı.
ABD Türkiye Büyükelçisi David Satterfield, toplantıda, Türkiye’deki devlet hastanelerinin yabancı ilaç şirketlerine borcunun bir yıl içinde 230 milyon dolardan 2,3 milyar dolara çıktığını söyledi.
Satterfield, şirketlerin böyle devam etmek istemeyebileceğini, bunun da Türkiye’nin çıkarına olmayacağını belirtti.
Bir yıl önce ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross’un Erdoğan ile Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak’la görüşmesinde bu sorunun çözüleceğine dair söz verildiğini aktaran Satterfield, Türkiye’nin ilaç şirketlerini bazı alacaklarından vazgeçmeye ikna etmeye çalıştığını söyledi.
Bir yıl sonra ABD’li şirketlerden borç indirimi talep edildiğini söyleyen Satterfield, borçların ödenmemesinin ya da ödemelerin eksik yapılmasının sonuçları olacağını kaydetti.
Türkiye’den çekilme değerlendiriliyor.
Uluslararası sağlık kuruluşlarının, Türkiye’deki hastanelerin kendilerine borçlu olduğunu ve 2,3 milyar dolarlık borcu geri almak için görüşmeler gerçekleştirdiklerini belirten Satterfield, “Şirketler Türkiye piyasasından ayrılmayı ya da Türkiye riskini azaltmayı değerlendirecek. Bu da Türkiye’nin çıkarlarına hizmet eden bir istikamet değil. Bu konunun derhal ele alınması gerekiyor” ifadesini kullandı.
Yerli Üreticiler de alacaklı.
Tüm Tıbbi Cihaz Üreticileri Derneği TÜDER Başkanı Mustafa Daşçı, devletten 20 milyar liranın üzerinde alacakları biriktiğini belirterek, “16 aydır paramızı alamıyoruz” dedi.
Sözcü Gazetesi’ne biriktiğini belirten TÜDER Başkanı Mustafa Daşçı, sağlık hizmetleri aksamaya başlayabileceğine dikkati çekerek şunları söyledi:
“Bana göre önümüzdeki aydan itibaren sağlık hizmetlerinde aksamalar yaşanmaya başlayacaktır. Eldeki stoklar tükendiğinde bir süre sonra ameliyatlar yapılamaz hale gelecektir. Bizden indirim yapmamızı, feragat etmemizi bekliyorlar. Bakanlık, tıbbi cihaz sektörüne ölümü gösterip sıtmaya razı etmek istiyor. 2017’de yine bir feragat istenmişti. O dönem benim firmam yüzde 15 kârla Kırıkkale Üniversitesi’nin ihalesini almıştım. Yüzde 27 feragatle tahsilat yaptım. Yüzde 12 zarar”
Türk Eczacılar Birliği’nden tepki.
Türk Eczacıları Birliği (TEB) Başkanı Erdoğan Çolak, şirketlerin Türkiye’ye ilaç satmayı durdurmasının bir halk sağlığı sorunu oluşturabileceğini belirtti.
Milliyet Gazetesi’nin haberine göre Çolak, ABD Büyükelçisinin söylediklerinin modern ilaç ambargosu olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Borcun kaynağını, olup olmadığını, neden oluştuğunu bilmiyoruz ama her ne olursa olsun, ilaca erişimde sıkıntı yaratacaktır. İlaca erişimde sıkıntı yaratacak her adımın, halk sağlığında onarımı mümkün olmayan yaralar açacağının unutulmaması gerekiyor. Büyükelçi’nin söyledikleri modern ilaç ambargosundan başka bir şey değildir.”