Cumhuriyet Gazetesi’nde 8 kişi işten çıkarıldı. Gazeteciler kararı tanımadıklarını açıkladı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası TGS ile Cumhuriyet gazetesi arasında 18 yıl sonra toplu iş sözleşmesinin imzalanmasının ardından, 29 Kasım 2021 tarihinde 8 kişi işten çıkarıldı.

İşten çıkarılan, Olcay Büyüktaş Akça (Yazı İşleri Müdürü), Sami Gürel (Spor Müdürü), Rüya Özkalkan (Düzeltme Servisi Şefi), Hilal Köse (Cumhuriyet Pazar Sorumlusu), Tuğba Özer (Muhabir), Ece Piroğlu (Muhabir), Vedat Arık (Foto Muhabiri), Mahmut Gündüz (Arşiv) sendika üyesi olduğu belirtildi.

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, sosyal medya hesabı Twitter’dan “Cumhuriyet’in Genel Yayın Yönetmeni olarak yıllardır birlikte çalışmaktan gurur duyduğum 8 çalışma arkadaşım bilgim ve onayım olmadan şirket yönetimi kararıyla işten çıkarılmıştır. Cumhuriyet emekçisiyim… Bu kararın geri alınması için yapılacak bütün mücadeleye omuz vereceğim…” paylaşımını yaptı.

Türkiye Gazeteciler Sendikası’nın çağrısı üzerine 30 Kasım 2021 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi önünde açıklama yapan gazeteciler, işten atılan gazetecilerin geri alınması çağrısı yaptı.

Evrensel Gazetesi’nin haberine göre, açıklama öncesi gazete yönetimi binaya polis çağırdı. Açıklamaya grevdeki Bakırköy Belediye işçileri, İstanbul Tabip Odası yöneticileri ve çok sayıda gazeteci katıldı.

“BU KARARI TANIMIYORUZ”

Cumhuriyet Gazetesi emekçileri adına açıklamayı Cumhuriyet Gazetesi Haber Koordinatörü Serkan Ozan okudu. “29 Kasım 2021 günü Cumhuriyet Gazetesi tarihine kara bir leke olarak geçmiştir” diyen Ozan, “Bu lekenin mimarları, Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun, Cumhuriyet Vakfı Genel Sekreteri Işık Kansu ve atanmış şirket yönetim kurulu üyeleri Osman Özer ve Adnan Arslan’dır. Emeği yüce değer olarak gören gazetemize büyük zarar veren bu isimler, Cumhuriyet’in simge ismi İlhan Selçuk’un öğrencilerini, çocuklarını gazeteden kovma kararı almışlardır. Bu kararı tanımıyoruz” dedi.

“YÜRÜTME KURULU VE GENEL YAYIN YÖNETMENLİĞİ MAKAMININ İRADESİ ÇİĞNENMİŞTİR”

Kararı tanımama gerekçelerini Ozan şöyle sıraladı: “16 Kasım 2021 tarihinde yapılan Cumhuriyet Vakfı toplantısında, en az 15 kişinin işten çıkarılması, bununla ilgili Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın öneri sunması kararlaştırılmıştır. Bu karar sonrası gerek Genel Yayın Yönetmeni Küçükkaya, gerek yazı işleri ekibi ve gerekse servis şefleri, çekincelerini dile getirmiş, hiç kimsenin işinden olmaması için yapıcı öneriler ve özverilerde bulunma kararı almıştır. Ancak, çalışanın sesine kulak tıkayan, kendilerine sunulacak önerileri bile beklemeyen Alev Coşkun, Adnan Arslan ve Osman Özer’den oluşan şirket yönetim kurulu, Cumhuriyet ilkeleriyle uyuşmayan bir kararla sekiz çalışma arkadaşımızı Cumhuriyet’ten koparmıştır. Bu kararla, Cumhuriyet Vakfı tarafından gazeteyle ilgili kararlarda tek yetkili kılınan Yürütme Kurulu ve Genel Yayın Yönetmenliği makamının iradesi çiğnenmiştir.”

“CUMHURİYET’İN GAZETECİLİK ANLAYIŞINA VURULMUŞ BİR DARBE”

Gerekçe olarak ‘ekonomik nedenler’ gösterilmesini kabul etmediklerini söyleyen Ozan, “Bu, Cumhuriyet’in gazetecilik anlayışına vurulmuş bir darbe, yayın çizgisine yönelik bir operasyondur. Bu operasyonun kimler tarafından yapıldığını biliyoruz… Seçim sürecine giren Türkiye’nin en önemli gazetesinin yayın politikasına müdahale girişiminin de tehlikenin de farkındayız… Türkiye’nin en köklü, en etkili gazetesi olan Cumhuriyet’i yönetme yetisine ve ilkelerine sahip olmayan Alev Coşkun, Işık Kansu, Adnan Arslan ve Osman Özer’i derhal istifaya davet ediyoruz” diye konuştu.

“KARARI KINIYORUM, ARKADAŞLARIMIN YANINDAYIM”

Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, kararı kınadığını söyleyerek sözlerine şöyle devam etti: “Ben 29 Temmuz 2021 tarihinde Cumhuriyet Gazetesinde 28 yıldır onurlu gurulu bir meslek hayatımı ortaya koyarak istifa kararı aldım. Bu karar bana Alev Coşkun’un çalışma arkadaşlarını sendikadan istifa ettireceksin ya da genel yayın yönetmenliğini bırakacaksın tehditinden dolayı olmuştu. Ben de çalışma arkadaşlarımdan yana olduğumu belirterek istifa ettim. Ancak çalışma arkadaşlarımın büyük desteğiyle 3 gün sonra geri döndüm. Ve 4 ay sonra toplu sözleşme imzalandıktan sonra Alev Coşkun ve şirket yönetimi ekibimde yer alan 8 tane arkadaşımı işten kovma kararı aldılar. Benim bilgim ve dahilim olmadan, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu üyelerinin bilgisi olmadan, Cumhuriyet Vakfı Yürütme Kurulu üyelerinin büyük çoğunluğunun bilgisi dahilinde olmayan bu işlemi kınıyorum. Arkadaşlarımın yanındayım, görevimin de başındayım. Her gün Türkiye’nin en iyi gazetesini yapacağım ve arkadaşlarım geri dönene kadar bütün meslektaşlarımla birlikte TGS’nin desteğiyle bu gazeteyi çıkaracağız.”

“MÜCADELE EDECEĞİZ”

TGS Başkanı Gökhan Durmuş işten atmaları sendikanın tasfiye etmenin başlangıcı olarak gördüklerini söyleyerek, “Dolaysıyla iyi niyet ve ekonomik gerekçe görmüyoruz. Arkadaşlarımız işlerine dönecek ve Cumhuriyet gazetesinde sendikayı kalıcı hale getireceğiz. İmza attıkları toplu sözleşmeyi uygulatana kadar vazgeçmeyeceğiz. Bunun için asla vazgeçmeyeceğiz. Mücadele edeceğiz” ifadelerini kullandı. Açıklama “direne direne kazanacağız” sloganıyla son buldu.