Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya istifa etti. Bu göreve vekaleten atanan Serkan Ozan, görevi kabul etmedi.

Cumhuriyet Gazetesi’nde 8 kişinin işten çıkarılması kararının geri alınmasını isteyen Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni, Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu tarafından genel yayın yönetmeni görevinden alınarak , Yayın Başdanışmanlığı görevine atanmasının ardından “genel yayın yönetmenliği” görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Aykut Küçükkaya’nın yerine vekaleten atanın yayın koordinatörü Serkan Ozan, bu görevi kabul etmeyerek, yayın koordinötörlüğü görevinden de istifa etti.

29 Kasım 2021 tarihinde Cumhuriyet Gazetesi’nde 8 kişi genel yayın yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın bilgi dışında işten çıkarıldı. Küçükkaya, Twitter hesabından “Cumhuriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya, sosyal medya hesabı Twitter’dan “Cumhuriyet’in Genel Yayın Yönetmeni olarak yıllardır birlikte çalışmaktan gurur duyduğum 8 çalışma arkadaşım bilgim ve onayım olmadan şirket yönetimi kararıyla işten çıkarılmıştır. Cumhuriyet emekçisiyim… Bu kararın geri alınması için yapılacak bütün mücadeleye omuz vereceğim…” paylaşımını yaptı.

2 Kasım 2021 tarihinde toplanan Cumhuriyet Vakfı yönetim kurulu, işten çıkartılan 8 gazeteci ile ilgili herhangi bir karar almazken, Genel Yayın Yönetmeni Aykut Küçükkaya’nın görevinden alınarak Yayın Başdanışmanı olarak atandığını açıkladı.

Küçükkaya istifa etti.

Aykut Küçükkaya, 3 Kasım 2021 tarihinde yaptığı yazılı açıklama ile Genel Yayın Yönetmenliği görevinden istifa ettiğini açıkladı.

Aykut Küçükkaya, istifasını sosyal medya hesabı Twitter’dan açıkladı. Küçükkaya, “İşten atılan 8 arkadaşımla ilgili karardan geri dönülmediği için gazetemden ve 3 buçuk yıldır büyük bir onurla yürüttüğüm genel yayın yönetmenliğinden istifa ediyorum. açıklamasında bulundu.

Küçükkaya, yaptığı yazılı açıklama şöyle:

Sevgili Cumhuriyet emekçilerine ve değerli kamuoyuna…

“4 ay önce (29 Temmuz 2021) Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun ve şirket yönetiminin “Cumhuriyet’te sendikaya son verme girişimimi” istifamla önlemiştim. Cumhuriyet çalışanlarının, emekçilerinin büyük desteğiyle genel yayın yönetmenliğinden, gazeteden istifam vakıf yönetim kurulu tarafından işleme konulmadı, 3 gün sonra görevimin başına döndüm.

18 yıllık aranın ardından Cumhuriyet, Türkiye Gazeteciler Sendikası’yla 15 Kasım 2021 tarihinde toplu sözleşme imzaladı. Bu imzadan sadece bir gün sonra Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun ve şirket yönetimi tarafından “en az 15 kişiyi” 15 Aralık 2021 tarihine kadar işten çıkarmam istendi. Böylesi bir isteği yerine getirmem, kabul etmem imkansızdı. Yazı işleri ekibim, tüm servis müdürleri ve şeflerin imzasıyla Cumhuriyet Vakfı Başkanı’na, bizlere 2022 yılında zam yapılmaması, ekonomik kriz bir gerçek ancak başka tasarruf yolları bulunarak gazetecilerin, arkadaşlarımızın işlerinden olmaması talebiyle bir mektup kaleme alındı. Ne yazık ki bu mektup dikkate alınmadı, genel yayın yönetmeninin iradesi çiğnenerek 8 meslektaşım 29 Kasım 2021 şirket yönetim kurulu kararıyla gazeteden kovuldu. Aynı gün bu kararın geri alınması için Cumhuriyet Vakfı Başkanı Alev Coşkun’la odasında görüştüm, ‘işten atılmaların ivedilikle iptal edilmesi için’ yazılı olarak başvurdum.

Tüm bu gelişmelerin ardından Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu, Alev Coşkun’un başkanlığında dün (2 Aralık 2021) toplandı. Yaklaşık dört saat süren toplantının ardından saat 20.40 sıralarında ‘3 yıl 3 aydır büyük bir onurla, gururla yürüttüğüm genel yayın yönetmenliğinden alındığım, yayın danışmanlığına atandığım’ yazılı olarak bildirildi. Vakıf toplantısında işten atılan sekiz meslektaşım, çalışma arkadaşımla ilgili herhangi olumlu bir gelişme ise yaşanmadı.

Cumhuriyet’in simge ismi İlhan Selçuk gibi ‘bir gün’ düşündüm. Cumhuriyet Vakfı’nın yeni görevlendirmesini kabul etmiyorum. 28 yıldır çalıştığım gazetemden, genel yayın yönetmenliğinden istifa ediyorum. Bu süreçte – hatalarımda bile- arkamda duran, desteğini esirgemeyen vakıf üyeleri Ali Sirmen, Şükran Soner, İbrahim Yıldız, Hüseyin Yıldız ve Turan Karakaş’a teşekkür ediyorum…

28 yıllık meslek hayatımda her zaman Cumhuriyet okurlarının, basın dünyasının sevgisini hep yanı başımda hissettim. Bu benim en büyük mutluluğumdur. İlhan Selçuk’un deyimiyle 20 yaşında girdiğim gazetem Cumhuriyet’le “heykelimi yonttum”, 28 yıl sonra Zonguldaklı bir maden işçisinin çocuğu olarak onurumla dimdik çıkıyorum. Yıllardır sevgisiyle beni büyüten, her şartta destekleyen Cumhuriyet emekçilerine, çok şey öğrendiğim yazarlarımıza, kovulan, gazetede kalan çalışma arkadaşlarıma sonsuz sevgilerimi sunuyorum. Hepinizi çok seviyorum… Sen çok yaşa Cumhuriyet!..”

Serkan Ozan, görevi kabul etmedi.

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu Aykut Küçükkaya’nın görevden alınıp yerine vekaleten Serkan Ozan’ın atandığını açıklamasının ardından Yayın Koordinatörü Serkan Ozan, bu görevi kabul etmediğini açıkladı.

Serkan Ozan, Küçükkaya’nın istifasının ardından 3 Aralık 2021 tarihinde Twitter hesabından yaptığı açıklamada, kendisine bildirilen görevi kabul etmesinin “ne vicdani, ne ilkeli ne de onurlu bir duruş” olmayacağını belirtti.

Ozan’ın açıklaması şöyle:

“Cumhuriyet genel yayın yönetmeninden habersiz olarak işten atılan 8 arkadaşımızla ilgili kararın iptal edilmesini talep etmiştik. Bu haklı isteğin yanıtı 20 yıldan uzun süredir birlikte çalıştığım dostum Aykut Küçükkaya’nın genel yayın yönetmenliği görevinden alınması oldu.

Cumhuriyet Vakfı Yönetim Kurulu’nun böyle bir gerekçeyle görevden aldığı yayın yönetmeninin yerine vekaleten bile olsa beni düşünmüş olması, Küçükkaya’nın görevden alınış biçimi kadar yaralayıcı olmuştur. 8 arkadaşımızın işe iadesi konusunda ise herhangi bir adım atılmamaktadır.

Durum böyleyken, tarafıma bildirilen görevlendirmeyi kabul etmem ne vicdani, ne ilkeli ne de onurlu bir duruş olacaktır. Cumhuriyet emekçilerine karşı takınılan tavır nedeniyle bir yayın koordinatörlüğü görevinden de bugün itibarıyla istifa ediyorum.”