BM: “Yoksul Ülkeler Kullanılmış Araba Çöplüğüne Dönüyor”…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Birleşmiş Milletler tarafından hazırlanan bir raporda, özellikle Afrika’daki fakir ülkelerin, gelişmiş ülkelerden giden eski ve tehlike arz eden kullanılmış arabalarla dolduğuna dikkat çekildi.

BM Çevre Programı tarafından hazırlanan rapora gör, 2015 ve 2018 yılları arasında dünya genelinde 14 milyon kullanılmış araç bir ülke değiştirdi. Bu araçların yüzde 80’I gelir düzeyi düşük Afrika ülkelerine gönderildi.

Çevre kirliliğini arttırıyor.

Amerikanın Sesi VOA Türkçe’de yer alan habere göre, Avrupa, Amerika ve Japonya’dan gönderilen eski araçların, hava kirliliği ve iklim değişikliği konusunda önemli bir etken olduğuna dikkat çekildi.

Uluslararası Enerji Ajansı verilerine göre bugün dünya üzerindeki 1,1 milyar araç sayısı 2050 yılında iki katına çıkacak. Bu durumun kullanılmış araçlar pazarını da büyütecek.

Birleşmiş Milletler Çevre Programı Direktörü Inger Andersen, Afrika ülkelerinin gelişmiş ülkelerin adeta araba çöplüğüne döndüğüne dikkat çekerek, “Bu elbette bir eşitlik, adil düzen ve insana saygıyla ilintili bir konu ama aynı zamanda sağlık, çevre ve insan hayatını da ilgilendiriyor” dedi.

Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 7 milyon insan hava kirliliği kaynaklı sorunlar nedeniyle hayatını kaybediyor. Andersen, hava kirliliğinin artmaya devam edeceğini, kullanılmış, eski araçların gelişmekte olan ve yoksul ülkelere satışının da bunun nedenlerinden biri olduğunu dile getirdi.

Trafik kazalarını da arttırıyor.

BM Çevre Programı raporuna göre eski araçlar aynı zamanda çok sayıda trafik kazasına da neden oluyor. Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre, Sahra altı Afrika ülkeleri dünyada en çok trafik kazasından ölümlerin yaşandığı ülkeler konumunda. Avrupa’da 100 bin kazada ölüm oranı 9,3 iken Afrika ülkelerinde bu oran 100 binde 26,6 seviyesinde.

Andersen, hem gelişmiş hem de diğer ülkelerde bu konuda gerekli yasal düzenlemelerin yapılması gerektiğini vurgulayarak, gelişmekte olan ülkelerin güvenlik konusunda eksiği olan çevre kirliliğine neden olabilecek araçların ihracatına izin vermemesi gerektiğini önerdi.