Avrupa Birliği, Yunanistan ile dayanışma içinde olduğunu açıklarken, Türkiye’ye gerilimi azaltma çağrısı yaptı…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Türkiye ve Yunanistan’ı karşı karşıya getiren Doğu Akdeniz sorununu ele alan Avrupa Birliği Dışişleri Bakanları, AB’nin Yunanistan ve Güney Kıbrıs’la “tam dayanışma” içinde olduğu mesajını verdi. AB Türkiye’ye ise Akdeniz’de gerilimi azaltma ve diyalog çağrısı yaptı.

Türkiye, diyalog ve müzakereden yana olduğunu açıkladı.

AB üyesi 27 ülkenin Dışişleri Bakanları, video konferans yöntemi ile yaptıkları toplantıda, Doğu Akdeniz krizi, Belarus (Beyaz Rusya) seçimleri, Lübnan, Venezuela ve Bolivya’daki durumu ele aldı.

Toplantı sonrası AB Dış İlişkiler Yüksek Komiseri Josep Borrell, sosyal medya hesabından, “Toplantı iyi ve yapıcı bir şekilde sona erdi. Doğu Akdeniz’de Yunanistan ve Kıbrıs ile tam dayanışma içindeyiz. Türkiye’yi de derhal gerilimi düşürmeye ve diyaloğa geçmeye davet ediyoruz” mesajını paylaştı.

Toplantı sonunda yapılan yazılı açıklamada da bakanların Yunanistan ve Güney Kıbrıs ile tam dayanışma içinde olduğu vurgulanarak, AB üyesi devletlerin egemenlik haklarına saygı duyulması gerektiği belirtildi.

Türkiye’nin Doğu Akdeniz’deki faaliyetlerinin soruna çözüm getirmeyeceği, aksine “uzlaşmazlık ve güvensizlik” yaratacağı belirtilen açıklamada, Türkiye’nin faaliyetlerinin “tehlikeli olaylara” yol açma riski bulunduğu ifade edildi. Açıklamada, Türkiye’ye  tansiyonu düşürme çağrısı yapıldı.

Diyalog çağrısı

Türkiye ile ilişkilerin önemine de vurgu yapılan açıklamada, diyalog çağrısı yinelendi. 

Açıklamanın “diyalog” başlığı altında şu görüşlere yer verildi: “Bakanlar, Türkiye ile ilişkilere verdikleri önemi hatırlattı. Deniz sınırlarının oluşturulması ve buradaki kaynakların kullanılması ile ilgili konuların, tek taraflı eylemlerle değil, ancak iyi niyetle, uluslararası hukuka uygun ve iyi komşuluk ilişkileri ilkesi doğrultusunda diyalog ve müzakere yoluyla ele alınabileceğinin altını çizdi”

“Dayanışma, gerilimi azaltma ve diyalog”

Doğu Akdeniz konusundaki tartışmaların üç kelime ile özetlenebileceği kaydedilen açıklamada, bu kelimeler, “dayanışma, gerilimi azaltma ve diyalog” olarak belirtildi.

Türkiye’nin yanıtı.

Avrupa Birliği’nden gelen çağrıya, Türk Dışişleri Bakanlığı Twitter hesabından yapılan bir paylaşımla yanıt verildi.

Bakanlık resmi Twitter hesabından yayımlanan mesajda Türkiye’nin diyalog ve müzakereden yana olduğu belirtildi. Açıklamada “Türkiye diyalog ve müzakereden yanadır. Meşru hak ve çıkarlarını korumakta kararlıdır. AB’nin çağrısı Türkiye’ye değil, Doğu Akdeniz’de tek taraflı ve kışkırtıcı adım atanlara ve Türkiye’nin ve Kıbrıs Türklerinin hak ve çıkarlarına saygı göstermeyenlere yönelik olmalıdır” denildi.

Doğu Akdeniz’de gerginlik

Türkiye ile Yunanistan arasında, deniz yetki alanlarının sınırları nedeniyle anlaşmazlık yaşanıyor. Yunanistan, Türkiye’nin bölgedeki petrol ve doğalgaz arama faaliyetlerini uluslararası hukuka aykırı olarak nitelendirirken Türkiye, Akdeniz’de kendi münhasır ekonomik bölgesinde sismik araştırma yaptığı belirtiyor.