Ankara Anlaşması: Süre bitiyor, başvurular rekor kırıyor

İngiltere’nin Avrupa Birliği üyeliğinden ayrılmasının (Brexit) ardından başlayan geçiş dönemi 31 Aralık’ta sona eriyor.

Bu dönemin sona ermesiyle AB ile İngiltere arasındaki her türlü anlaşma ve düzenleme de geçersiz olacak.

Bu kapsamda, Türkiye’nin 1963’te Avrupa Ekonomik Topluluğu ile imzaladığı ve iş insanlarının İngiltere’de şirket kurarak ya da kendi işini yaparak oturma izni almasına izin veren Ankara Anlaşması da sonlanacak.

Türk iş insanları 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren bu anlaşma üzerinden İngiltere’de oturum izni için başvuru yapamayacak.

İngiliz yayın kuruluşu BBC Türkçe’nin haberine göre; anlaşma sonlanmadan başvuru yapmak isteyenlerin sayısında ise büyük bir artış var.

BBC Türkçe’nin İngiltere İçişleri Bakanlığı’ndan edindiği verilere göre, 2020’nin ilk dokuz ayında yapılan başvurular 10 bini aştı.

İlk çeyrekte 1.877 kişi başvururken ikinci çeyrekte pandeminin etkisiyle bu sayı 442’ye geriledi. Üçüncü çeyrekte ise büyük artışla 6 bin 913’e çıktı.

Böylece 2020’nin yalnızca üçüncü çeyreğinde yapılan başvurular, 2020 öncesindeki 10 yılda yapılan başvuruların toplamını aştı.

Anlaşmaya başvuranların sayısı 2013-17 yılları arasında her yıl 1,5 ile 2 kat arasında artış göstererek 1.200’ün üzerine çıkmış, 2019’da ise yüzde 200’den fazla artışla 4 bini geçmişti.

Her başvuru kabul edilmiyor

Ankara Anlaşması başvuruları alanında faaliyet gösteren Namlı Kayum Demir Avukatlık Ortaklığı’ndan Fırat Namlı, yalnızca başvuruların değil, reddedilen dosyaların da arttığını söyledi

Namlı, kabul edilmesine kesin gözüyle bakılan bazı dosyaların bile başvuruda gerek olmayan belgelerin eksikliği nedeniyle reddedilebildiğini şöyle ifade etti:

“Örneğin hayatı boyunca ABD’de çalışmış birini SGK dökümü olmadığı için reddettiler. Oysa biz başvuruda kişinin ABD’de çalıştığını belgelemiş ve bu yüzden SGK’da kaydı olmadığını söylemiştik.  Çok saçma nedenler görebiliyoruz. Türkiye’de ön muhasebe alanında çalışmış ve sigortası bu koddan yatmış birinin başvuru alanları arasında muhasebe vardı. Ona ‘Sen ön muhasebeci olarak çalışmışsın, muhasebe yapamazsın’ dediler”

Başvuruların üçüncü çeyrek boyunca haftada bin civarında seyretmesi durumunda 2020’nin son üç ayında yapılan başvuru sayısı 12 bin olacak.

1 Ocak 2010 – 31 Eylül 2020 arasında Ankara Anlaşması’na başvuranların sayısı 18 bin 976 oldu.

31 Aralık’tan sonraki itirazların durumu

Fırat Namlı, Ankara Anlaşması başvuruları reddedildiğinde itiraz yolunun açık olduğunu ancak itirazların ortalama yüzde 3’ünün kabul gördüğünü söylüyor.

31 Aralık’tan önce başvuran kişilerin dosyaları o tarihten sonra reddedilirse itiraz yolunun açık olmasını bekledikleri kaydeden Namlı, İngiliz hükümetinin aksi yönde karar almasının da ihtimal dışı olmadığını belirtti.

Namlı, insanların Ankara Anlaşması’na başvurarak ülke değiştirmelerinin arkasındaki en büyük nedenin kendilerini Türkiye’de mutsuz hissetmeleri , “daha iyi daha ve mutlu bir hayat” isteği ve çocuklarının eğitimi olduğuna dikkat çekti.

Ankara Anlaşması, yıllardır İngiltere’de iş kurmak isteyen Türkler için önemli bir araç oldu. Bu anlaşma yürürlükten kalkmadan faydalanmak isteyenlerin önlerinde yıl sonuna kadar zaman bulunuyor.