“Ben John Lennon, The Beatles’in John Lennon’u”…

Kırk yıl önce, 8 Aralık 1980’de, New York’ta vurularak öldürülen Efsanevi İngiliz topluluk The Beatles’ın solisti John Lennon, yaşamı boyunca müziği ve fikirleriyle hep konuşulan bir isim oldu.

Efsanevi İngiliz topluluk The Beatles’ın solisti John Lennon, New York’taki Dakota apartmanındaki evine dönerken vurularak öldürülen sanatçı,
9 Ekim 1940’ta Liverpool’da dünyaya gelen Lennon, işçi anne- babanın çocuğuydu.

Bianet’te yer alan habere göre, teyzesi ve eniştesi tarafından büyütülen Lennon’a teyzesi ilk gitarını 1955’te hediye etti.

Sanatçı, 1958’de Paul McCartney ve George Harrison ile tanıştı. Kurdukları gruba Stu Sutcliffe’ın basçı olarak katılmasıyla grubun adını The Silver Beatles olarak belirlediler. Temmuz 1960’ta grubun The Silver Beatles olan adı The Beatles oldu. Bir yıl sonra da Ringo Starr gruba katıldı.

The Beatles’ın ilk 45’liği “Love Me Do”, Ekim 1962’de piyasaya çıktı. 

1969’da Yoko Ono ile evlenen John Lennon, yine aynı yıl The Beatles’tan ayrıldı.

Kariyerinde yeniden yükselmeye başladığı bir dönemde, Beatles hayranı olduğunu iddia eden ve akli dengesi yerinde olmadığı öne sürülen Mark David Chapman tarafından, 8 Aralık 1980’de New York’ta kaldığı otelin önünde öldürüldü. Öldürüldüğünde 40 yaşındaydı.

Vikipedia’da yer alan bilgiye göre Lennon vurulduğu anda yanına yaklaşan polis memuruna “Ben John Lennon, The Beatles’in John Lennon’u” yanıtını verdi.

Katil Mark Chapman, Lennon’ın eşi müzisyen ve sanatçı Yoko Ono’dan özür dilemişti. 11. kez şartlı tahliye talebinde bulunan Chapman, “Çok bencilce bir hareketti. Şöhret olmak istiyordum. Ono’ya verdiğim acı için özür dilerim” demişti.

Ayrıca, Lennon’ın ölümünden bir ay önce son albümü olan Double Fantasy yayınlandı.

John Lennon, hayattaki duruşu ve yaptığı eylemlerle her daim savaş karşıtı bir tutum takındı.

Kısa yaşamı boyunca Lennon popüler müziği, Beatles ile daha sonra da solo kariyeriyle yeniden yeniden yorumladı. “Come Together”, “Strawberry Fields Forever” ve “Imagine” gibi şarkıların arkasında onun dehası vardı.

Lennon zaman zaman tartışmalı bir figürdü. 1966’da grubunun “İsa’dan daha popüler” olduğunu söyleyerek ve 1969’da eşi Yoko Ono ile bir hafta süren “Barış İçin..” performansları düzenleyerek savaşı protesto etti.

Sanatçı, pop kültürünün en etkili figürlerinden biri olarak hatırlanıyor.