Süper Lig’de 11. hafta: Alanyaspor yenildi, Galatasaray ve Fenerbahçe zirveye ortak oldu

Umut Özdemir/gazetesanal.com

Spor Toto Süper Lig’in 11.haftası heyecanlı maçlara sahne oldu. Beşiktaş, Vodafone Park’ta ağırladığı Kasımpaşa’yı 3-0 mağlup ederek yenilmezlik serisini 3 maça çıkardı. Galatasaray Hatayspor’u 3-0, Fenerbahçe de Denizlispor’u 2-0 yenerek zirveye ortak oldu. Trabzonspor Sivasspor’la 1-1 berabere kalarak iki maç sonra ilk puan kaybını yaşadı. Lider Alanyaspor, deplasmanda Gençlerbirliği’ne 2-1 yenildi ve ligdeki ilk mağlubiyetini aldı. Göztepe Kayserispor’la, Başakşehir de Yeni Malatyaspor’la 1-1 berabere kaldı. Konyaspor, BB Erzurumspor’u 2-0 mağlup etti. Fatih Karagümrük Çaykur Rizespor’u 2-1, Antalyaspor Ankaragücü’nü 1-0 yendi. Gaziantep FK ise haftayı bay geçti.

Galatasaray: Kritik bir galibiyet

Ligde 5 maçtır yenilmeyen ve şampiyonluğun güçlü adaylarından Galatasaray, kendi evinde Hatayspor’u ağırladı.

İlk yarıya etkili başlayan Galatasaray, peş peşe pozisyonlara girdi. 32.dakikada Diagne, topu ağlara gönderdi ve durumu 1-0 yaptı. İlk yarı bu skorla sonuçlandı.

İkinci yarıda maça denge geldi ve iki takım da gol pozisyonlarına girdi. 64.dakikada Pedro Santos’un kendi kalesine attığı golle skor 2-0 oldu. Son dakikalarda genç oyuncu Kerem Aktürkoğlu sahneye çıktı ve maçın sonucunu belirledi: 3-0.

Galatasaray, ilk yarıda oyunu domine etti. Fakat ilk yarım saatlik bölümde girdiği net pozisyonları gole çeviremedi. Bu, pozisyon üretme açısından olumlu ama skor üretme açısından olumsuz bir şey. Diagne çıktığı son 3 maçta 5 gol attı. Formunu koruyor. Fakat çok gol kaçırıyor. Bu yüzden Falcao’nun varlığı önem arz ediyor. Çünkü Falcao gibi bilinçli bir forvetle beraber oynarsa bu kadar gol kaçırmayabilir. İkinci yarıda ise Hatayspor hücumda etkin olmaya başladı ama girdiği pozisyonları gole çeviremedi. Bunun üstüne bir gol daha yiyince oyundan koptu. Galatasaray, Alanyaspor’un kaybettiği haftada kritik bir galibiyet aldı ve yenilmezlik serisini 6 maça çıkararak maç eksiği olan Alanyaspor’u yakaladı.

Fenerbahçe: Altın değerinde bir 3 puan

Geçen hafta oynanan Beşiktaş derbisinde aldığı mağlubiyeti unutturmak isteyen Fenerbahçe, deplasmanda Denizlispor’a konuk oldu.

İlk yarıya hızlı başlayan taraf Fenerbahçe’ydi. Cisse’nin 9.dakikada attığı golle konuk takım 1-0 öne geçti. 40.dakikada Gökhan Gönül skoru 2-0 yaptı ve ilk yarı bu skorla sonuçlandı.

İkinci yarıda Serdar Aziz ikinci sarıdan kırmızı kart gördü ve Fenerbahçe 10 kişi kaldı. Ardından Denizlispor bir penaltı vuruşundan yararlanamadı. Denizlispor sonrasında bulduğu gol pozisyonlarından yararlanamadı ve Fenerbahçe maçtan 2-0 galip ayrıldı.

Fenerbahçe ilk yarı dağınıktı. Fakat bireysel yetenekleri (Ferdi, Caner, Gökhan) sayesinde 2-0 öne geçti. Fenerbahçe’nin sorunu da bu. Denizlispor maçı öncesi 11 resmi maç yapmış bir takımın hâlâ takım oyununun olmaması. Bu sorun şu ana kadar Fenerbahçe’ye 10 puan kaybettirdi ama hâlâ buna bir tedbir alınmadı. Erol Bulut buna gerekçe olarak takımdaki eksikleri söyleyebilir ama bu gerekçe bahaneden öteye geçemez. Çünkü Fenerbahçe puan kaybettiği maçlarda eksik değildi, takım oyunu yoktu. Erol Bulut’un süratle buna bir çaresi bulması gerekiyor.

Fenerbahçe ikinci yarı 10 kişi kaldıktan sonra takımın bir başka bireysel yeteneği Altay sahneye çıktı ve yaptığı kurtarışlarla Denizlispor’u maça ortak etmedi. Maçın adamı kesinlikle Altay’dı.

Fenerbahçe altın değerinde bir 3 puan kazandı ve Alanyaspor’la Galatasaray’dan sonra zirveye ortak olan üçüncü takım oldu. Lakin takım oyununu oturtması gerekiyor. Yoksa maçlar yine böyle zorlu geçer.

Beşiktaş: Kara Kartal, emin adımlarla yoluna devam ediyor

Başakşehir ve Fenerbahçe karşısında aldığı galibiyetlerle moral bulan Beşiktaş, sahasında Kasımpaşa’yı konuk etti.

İlk yarısı çekişmeli geçen maçta tek eksik goldü. Beklenen gol, 45+2’de Mensah’tan geldi ve Beşiktaş ilk yarıyı 1-0 önde kapattı.

İkinci yarıda da etkili olan taraf Siyah-Beyazlılardı. 55.dakikada sonra 10 kişi kalan rakibi karşısında üstün olan Beşiktaş, 68.dakikada Atiba’nın golüyle 2-0 öne geçti. 75.dakikada Aboubakar durumu 3-0’a getirdi. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve Beşiktaş, maçtan 3-0’lık skorla galip ayrıldı.

Geçtiğimiz haftalarda Beşiktaş orta sahası, defansa gereken yardımı yapamıyordu. Defansın yetersiz performansı da buna eklenince takım ya yeniliyor ya da berabere kalıyordu. Lakin son 3 maçtır Beşiktaş, takım savunmasını iyi uyguluyor, oyunu geniş alana yayabiliyor ve Ghezzal, Mensah, Atiba, Souza (önceki maçlarda), Aboubakar gibi oyuncuları sayesinde hücumda etkinlik gösterebiliyor. Bu olumlu özellikler Beşiktaş’ın galibiyet serisini 3 maça çıkardı. Beşiktaş, emin adımlarla yoluna devam edecek gibi duruyor.

Başakşehir: Takım oyununda dengesizlik var

Şampiyonlar Ligi’nden elenen ve ligdeki çıktığı son iki maçta galip gelemeyen Başakşehir, Yeni Malatyaspor’a konuk oldu.

İlk yarısı dengeli geçen maçta gol kardeşini uzatma dakikalarında Giuliano açtı ve Başakşehir ilk yarıyı 1-0 önde kapattı.

İkinci yarıya ev sahibi takım hızlı başladı ve 50.dakikada Ponck’un kendi kalesine attığı golle skor 1-1 oldu. Kalan dakikalarda iki takım da girdikleri pozisyonlardan yararlanamadı ve maç 1-1 beraberlikle sonuçlandı.

Başakşehir, Beşiktaş mağlubiyetinden sonra bir türlü toparlanamadı. Hafta içi oynanan Leipzig maçında harcanan efor da buna eklenince oyunu domine edemedi. Aslında Okan Buruk, kadroda rotasyona gitmiş. Fakat takım oyunundaki dengesizlik buna engel oluyor. Başakşehir gol attığı maçlarda gol yiyor. Gol atmakta zorlandığı maçlarda ise gol yemiyor. Yani hücum iyiyken savunma kötü, savunma iyiyken de hücum kötü. Başakşehir, Şampiyonlar Ligi’nden elendiğine göre artık lige odaklanacaktır. Okan Buruk, Şampiyonlar Ligi’nde oynattığı oyunu ligdeki maçlara yansıtabilirse Başakşehir yükselişe geçer. Aksi halde Başakşehir daha çok puan kaybeder.

Trabzonspor: B ve C planı yine yok

Abdullah Avcı yönetiminde çıktığı ilk iki lig maçını kazanan Trabzonspor, haftanın son maçında Avrupa Ligi’nde ve ligde başarılı olmak isteyen Sivasspor’u ağırladı.

Maçın ilk yarısı dengeli geçti. İki takım da şutlarla etkili olmaya çalıştı. 45.dakikada Ekuban’ın attığı golle Trabzonspor 1-0 öne geçti ve ilk yarı bu skorla sonuçlandı.

İkinci yarı yine dengeli başladı ama dakikalar geçtikçe Sivasspor baskısını arttırdı. 79.dakikada Hakan Arslan meşin yuvarlağı ağlara gönderdi ve skor 1-1 oldu. Kalan dakikalarda başka gol olmadı ve maç 1-1 beraberlikle sona erdi.

Geçen haftaki yazımda Trabzonspor’un her maçı 1-0 kazanamayacağını ve Abdullah Avcı’nın alternatif planlarının olması gerektiğini söylemiştim. Bu maç, söylediklerimi kanıtlar nitelikteydi. Trabzonspor dengeli bir oyun oynuyor. Mevcut puan durumunda zirvenin ortaklarından Fenerbahçe’ye nazaran bir takım oyununa da sahip. Fakat maçı garantileme konusunda başarısız bir takım. Maçı kazanması adeta karşı takımın gol atamamasına bağlı. Üst sıraları hedefleyen bir takımın böyle bir durumda olması hem üzücü hem de saçma. Abdullah Avcı takımının gol atmasını sağlamalı, buna yönelik çalıştırmalı. Yoksa daha çok puan kaybederler.