Anayasa Mahkemesi, “Devletin kamu görevlileri, suç işlenmesine ortam hazırlamakla değil, suçun önlenmesi ile görevli olduğuna” dikkat çekti.

Anayasa Mahkemesi, İstanbul Avcılar’da kuruyemiş dükkanında gece saat 22.00’den sonra içki sattığı için para cezası verilen kişinin yaptığı başvuruyu karara bağladı.

Anayasa Mahkemesi, adil yargılama hakkının ihlal edildiğine karar verdi.

Anayasa Mahkemesi’nden yapılan yapılan yazılı açıklamaya göre, Avcılar’da bir polis, Saat 22.00’den sonra bir kuruyemişçiye kimliğini gizleyerek girdi ve içki satın almak istedi. Kendisine içki verilmesi üzerine tutanak tuttu. Bu tutunağa istinaden Tütün ve Alkol Düzenleme Kurumu tarafından büfe sahibine 30 bin 454 lira idari para cezası kesildi.

Yaptığı itirazları red edilen kuruyemişçi Anayasa Mahkemesine bireysel başvuruda bulundu.

Konuyu inceleyen yüksek mahkeme, kuruyemişçiyi haklı bularak adil yargılanma hakkının ihlal edildiğine hükmetti.

Kararda, söz konusu olayda, suçun daha önce işlendiğine dair bir şüphe olmadığı belirtilerek, “Devletin kamu görevlileri aracılığıyla suç işleyebileceği tahmin edilen kişilerin suç işlemesine imkan verebilecek bir ortamı hazırlaması ve böylelikle kişilerin suç işlemesine imkan sağlaması düşünülemez” tespiti yapıldı.

Polisin kabahatin işlenmesinde aktif rol aldığı belirtilen kararda şu saptamada bulunuldu:

“Polis memurunun kabahatin işlenmesi sürecinde yalnızca edilgen bir biçimde kabahat teşkil eden eylemi incelemekle sınırlı kalmadığı aksine kabahatin işlenmesinde aktif olarak rol aldığı görülmüştür. Polis müdahalesinden önce, yasak olarak belirlenen saatlerde dükkânda alkollü içki satıldığı yönünde bir şüphe olduğu somut bir biçimde gösterilememiştir. Dolayısıyla kamu görevlisi aracılığıyla kabahatin işlenmesine sebebiyet verildiği anlaşılmıştır.”

Anayasa Mahkemesi, adil yargılama ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için dosyayı Küçükçekmece 1. Sulh Ceza Hakimliğine gönderdi.