Pandemi sürecindeki tüketici alışkanlıklarının kalıcı olması bekleniyor…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

gazetesanal.com

Türkiye’deki perakende sektörünün üst düzey yöneticileri arasında yapılan bir araştırmada, sektör yöneticilerinin yüzde 90’nı tüketicilerin dijitale kayışının kalıcı olacağını öngörüyor.

Yöneticilerin yüzde 50’si toplu ortamlarda bulunma korkusu ve ev dışı tüketimdeki düşüşün kalıcı olacağını düşünürken, yüzde 75’i tüketici davranışlarının salgının bitiminden 3 ay sonra normale döneceği kanısında.

Türkiye Alışveriş ve Perakendeciler Federasyonu ile EY-Parthenon işbirliği ile düzenlenen araştırmada, alışveriş merkezlerindeki hijyen talebinin de uzun süre devam etmesi bekleniyor.

Yöneticilerin yüzde 16’sı karantina önlemlerinin önümüzdeki yıla sarkmasını öngörüyor.

Talep ve tüketici davranışlarına ilişkin toparlanma hızının düşük olması yöneticilerin yaklaşık yüzde 70’i tarafından kısa-orta vadede risk olarak görülüyor.

Perakende sektöründe yüzde 30 daralma.

Perakende sektörünün pandemi sürecinden etkilenen sektörlerin başında geldiğine dikkat çeken şirket yöneticileri, gıda hariç sektörün bu yıl yüzde 30 oranında daralmasını bekliyor.

Araştırmaya göre, yeni yıla büyüme hedefleri ile giren perakende sektöründe, koronavirüs ile birlikte cirolarda yüzde 77 oranında düşüş yaşandı. Sektörde istihdamdaki daralmanın ise yüzde 17 ile sınırlı kalması bekleniyor.

Gelir düşmesi en büyük risk.

Yöneticilerin yüzde 90’ı işsizlik ve gelir kaybına bağlı olarak oluşan talep düşüklüğünün perakende sektörünün önündeki en büyük risk olduğu görüşünde. Hane halkının harcama kapasitesinin düşmesinin sektörü ciddi etkileyeceğini belirten yöneticiler, turizm talebindeki düşüşün de sektörü sıkıntıya soktuğuna dikkat çekti.

Bekleyen sorunlar…

Perakende sektörü yöneticileri, önümüzdeki 6-12 aylık dönemde, talep ve tüketici davranışlarındaki değişimi, finansman ve likidite sıkıntıları, tedarik zinciri, lojistik sorunlarını yüksek risk barındıran alanlar olarak görüyor.

Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Alp Önder Özpamukçu, insanların evlerinden dışarı çıkmaması ve zorunlu olmayan alışverişlerini ertelemelerinin tüm perakende sektörü zorlu bir süreçe soktuğunu belirtti.

Özpamukçu, dijitalleşmenin kaçınılmaz olduğunu ifade ederek, “COVID-19 krizinin tüketici davranışları üzerinde uzun vadeli bir etkisi de olacaktır ve perakendeciler iş modelleri ve ürünlerini buna göre yeniden gözden geçirmek durumunda kalacak, dijitalleşme tüm perakendeciler için kaçınılmaz hale gelecektir. Önümüzdeki dönemde ‘deneyim’ kaynaklı talep, sağlık konusunda artan bilinç ve yerelliğin öneminin tüketiciler arasında yükselen üç trend olarak ön plana çıkmasını bekliyoruz” değerlendirmesini yaptı.