ABD seçimleri… Rusya Trump’ı, Çin ise Biden’i mi destekliyor?

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Amerika Birleşik Devletleri istihbarat yetkilileri, Kasım ayında yapılacak ABD Başkanlık seçimlerine bazı ülkelerin müdahale etmeye çalıştığını açıkladı.

ABD Ulusal Karşı İstihbarat ve Güvenlik Merkezi Direktörü William Evanina tarafından kaleme alınan yazıda, dış güçlerin ABD Başkanlık seçimlerine müdahale etmek istediklerine dikkat çekildi.

Yazı, yapılan en keskin uyarı olarak değerlendirildi.

Rusya…

Yazıya göre, Rusya Trump’ın adaylığını destekliyor ve Demokrat aday Joe Biden’i karalamaya çalışıyor.

Yazıda, Rusya’nın Trump’ın Kasım ayında yeniden seçilmesini sağlamaya yönelik çabalarının altı çizildi.

William Evanina, bu durumun Joe Biden’ın başkan yardımcısı olduğu dönemde Ukrayna politikasında oynadığı rolün ve Rusya içindeki muhalefete verdiği desteğin Moskova tarafından eleştirilmesiyle de örtüştüğü görüşünde.

Trump daha önce, ABD istihbaratı tarafından öne sürülen Rusya’nın 2016 seçimlerinde kendisine yardım ettiği iddialarını reddetmişti.

Çin…

Çin’in ise Trump’ı “öngörülemez” bir lider olarak gördüğü ve ikinci kez seçilmesini istemediği, bu çerçevede Pekin’in Beyaz Saray’a yönelik eleştirilerinin dozunu artırdığı belirtildi.

ABD istihbaratı, Çin’in ülkedeki kamu politikasını şekillendirme ve Pekin’in çıkarlarına karşı olduğu düşünülen siyasi figürlere baskı yapma çabalarını genişlettiğini öne sürdü.

İran…

Amerikan istihbaratı, İran’ın da ABD seçimlerine müdahale etme çabası içinde olduğu görüşünde. İstihbaratın İran konusundaki değerlendirmesi, Tahran’ın ABD’nin demokratik kurumlarının yanı sıra Trump’ın altını oymaya ve seçim öncesi Amerika’yı bölmeye çalıştığı yönünde.

‘Sonuçları kapsamlı şekilde manipüle edemezler’

İstihbarat servisi, yabancı aktörlerin seçim altyapısını tehlikeye atabileceği, oylama sürecine karışabileceği veya oylama sonuçlarını sorgulayabileceği uyarısı yaptı.

Yetkililer, ancak müdahalelerin seçimleri kapsamlı bir şekilde manipüle etme olasılığının düşük olduğunu düşünüyor.