AB ve NATO’dan sonra Trump ve Merkel’den de Türkiye ve Yunanistan’a gerilimi düşürme çağrısı…

HABERİ BURADAN DİNLEYEBİLİRSİNİZ.

Avrupa Birliği ve Nato’nun Akdeniz’deki gerilimi düşürmek için yaptığı çağrılara ABD Başkanı Trump ve Almanya Başbakanı Merkel de katıldı.

ABD Başkanı Donald Trump, Yunanistan Başbakanı Kiryakos Miçotakis ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile telefon görüşmesi yaptı.

Amerikan’ın Sesi VOA’nın haberine göre, Beyaz Saray Sözcü Yardımcısı Judd Deere, Başkan Trump’ın her iki lidere de Akdeniz’deki gerginlik ile ilgili endişelerini dile getirdiğini ve diyalog çağrısında bulunduğunu açıkladı.

Resmi Twitter hesabı üzerinden açıklamada bulunan Deere, “Başkan Trump, Yunanistan ve Türkiye’nin diyalog kurmaları gerektiğini yeniden belirtti. Bu, iki ülkenin görüş ayrılıklarını gidermesinin tek yolu” dedi.

Deere, Erdoğan ve Trump’ın ayrıca ikili ilişkiler ve bölgesel sorunlarla ilgili de önemli konuları görüştüğüne de dikkat çekti.

Türkiye Cumhurbaşkanlığı’ndan yapılan açıklamada da, görüşmede Doğu Akdeniz başta olmak üzere bölgesel gelişmeler ve ikili meselelerin ele alındığı belirtildi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın görüşmede, “Doğu Akdeniz’de istikrarsızlığı yaratan tarafın Türkiye olmadığını hatırlattığı” bildirildi.

Yunan Kathimerini gazetesi, Miçotakis’in Trump’a konuyla ilgilendiği için teşekkür ettiğini ve Türkiye’nin “bölgede barış ve istikrarı tehlikeye atan ve NATO’nun bütünlüğünü sınayan” adımlar attığını söylediğini aktardı.

Almanya Başbakanı Merkel.

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Akdeniz’in doğusundaki güncel gelişmelerin kendisini çok endişelendirdiğini söyledi. Berlin’de bulunan NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg ile bir araya gelen Merkel, “Yunanistan ve Türkiye arasındaki gerilim iki NATO üyesi arasında olduğu için bizi çok endişelendiriyor” şeklinde konuştu.

Almanya’nın gerilimin azaltılması için devreye girdiğini ve arabuluculuk yaptığını belirten Merkel, Stoltenberg ile de gerginliği azaltabilmek için doğru yolu ve imkanları aradıklarını açıkladı.

NATO kaza olmamasına çalışıyoruz…

NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Doğu Akdeniz’de Türkiye ile Yunanistan arasında yaşanan gerginlik nedeniyle istenmeyen bir kazanın engellenmesi için farklı yollar aradıklarını belirtti.

Alman Yayın Kurumu DW’de yer alan habere göre Stoltenberg, Doğu Akdeniz için çatışmayı önleme yöntemleri üzerine çalıştıklarını belirtti. . Stoltenberg, “NATO’nun olay ve kazaları engellemek için yöntemler geliştirmesi konusunu araştırıyorum; birtakım çatışmayı önleme yöntemleri” dedi. Üzerinde araştırma yapılan çatışmayı önleme yöntemlerinin ne olduğuna dair detaylı bilgi paylaşmayan Stoltenberg, “Henüz detay vermek için çok erken” dedi.